Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
A i tu się zgodzę i z Robeo i z Alice, bo chociaż nawet lekarze w skrócie używają słowa "poszpitalne", to w NFZ nie ma takiego sformułowania.. Faktycznie to jest skierowanie do szpitala uzdrowiskowego, do którego najczęściej są kierowani, chorzy którzy byli leczeni a szpitalu, do tej grupy podciągnięto innych chorych, takich którzy muszą być pod stałą opieką lekarską, cały czas trwania choroby są monitorowane wyniki badań, to są choroby nieuleczalne tak jak rzs i inne. W szpitalu uzdrowiskowym obchód robi pielęgniarka, a pacjent, czy kuracjusz... jak tam sobie zwiecie, chodzi na badania kontrolne - regularnie jak w zaleceniach, do lekarza. Chorzy przewlekle przebywają w szpitalu uzdrowiskowym na L4, a nie na urlopie jak inni kuracjusze. Pozdrawiam serdecznie.
Ulanie Witam własnie ze nie wiem gdzie bede jechał 1 raz dostałem numerek... i wiem tylko ze 2 tygodnie przed rozpoczeciem turnusu przysla mi skierowanie
Alice, ten numer to kod choroby, uwagi nie zwracałam na ten szczegół, aż teraz sięgnęłam po skierowanie... ja mam dwa takie kody wpisane. Może i to najważniejsze, bo czekam krótko na wyjazd. Pozdrawiam serdecznie
ulanie pisze:Alice, ten numer to kod choroby, uwagi nie zwracałam na ten szczegół, aż teraz sięgnęłam po skierowanie... ja mam dwa takie kody wpisane. Może i to najważniejsze, bo czekam krótko na wyjazd. Pozdrawiam serdecznie
Tak to międzynarodowy kod choroby.RZS to M-05 lub M-06
nika731207 pisze:Ostatnio właśnie dowiedziałam się, że wcale niekoniecznie trzeba leżeć w szpitalu aby dostać sanatoryjne leczenie szpitalne. Jak widać wszystko można obejść.
Z tego co wiem, o tym czy dostaje się leczenie szpitalne, bądź leczenie sanatoryjne decyduje lekarz orzecznik na podstawie dokumentacji medycznej. Pozdrawiam
Można też w inny sposób.
Lekarz specjalista wystawia skierowanie do szpitala....sam wybierasz szpital i wysyłasz.
Możliwe jest to wówczas gdy rehabilitacja w miejscu zamieszkania nie przyniosła pożądanych efektów.