ROZMOWY NOCĄ

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 20 mar 2020 22:12
Podziękował: 12 razy
Podziękowano: 52 razy

Re: ROZMOWY NOCĄ

Post autor: Kleinehexe »

Te wielkouste. :oops: :P
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Dobramoc z Tobą :kwiat:
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 26 maja 2018 11:42
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 3
Podziękował: 4 razy

Post autor: ANDY12345 »

Dobramoc :kwiat: .
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Cześć Aniołku :D , ale te wielkoustne to kontaktu z szybą nie mają ? :roll: , ze mną też....... jeszcze :lol: . Ciekawe jakby to byłoby po jedzeniu ;) .
Zegarki poprzestawiane, ale budzenie na starych zasadach pozostało :oops: . A już od ponad siedmiu lat mówią o powrocie do starego trybu. Tylko kolejna zagadka po drodze powstała........ czy ma zostać letni czy zimowy ? :roll: . A ja się pytam: jak pierwszy raz wprowadzali, to z jakiego czasu ? ........ jak małe dzieci i to we mgle :evil: .
Znowu pogoda byle jaka, taka pół angielska :lol: . Dobrze by było aby jutro nie padało, bo mam trochę dreptania :roll: .
Jeszcze pisma trzeba wyprodukować, a wzoru nie ma i główka będzie musiała pogłówkować :lol: .
Miłego dreptania....... i malowania ;) .
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Nie wiem, nie śledzę wielkoustnych. :roll:
Dzień dobry. :kwiat:
Mnie taka dodatkowa godzina przydałaby się w każdej dobie, to może bym się wysypiała przez cały rok, ale oczywiście nie na zasadzie przestawiania zegarów. Ciekawe czy to wreszcie zniosą? :? I jaka opcja przeważy? :? Z jednej strony wolałybym czas letni, by dzień był dłuższy po pracy, ale znów rozpoczynanie pracy w ciemnościach też nie jest przyjemne. Poza tym to nie jest czas naturalny, a lubię zgodność z naturą. Biorąc pod uwagę, że się nie śpieszą z podjęciem tej decyzji, to dochodzę do w niosku, że jednak niech będzie ten naturalny, bo jak będę na emeryturze, to aż tak nie będzie mi potrzebne dłuższe popołudnie, a jak będzie ciemno rano, to mimo wieku może pośpię dłużej? :? :D
A daj spokój z tym czasem, przecież on nie istnieje, to tylko nasza iluzja. :mrgreen:
U mnie słonko od rana, ale spacer będzie później, bo najpierw trzeba ogarnąć Hunów i wyekspediować do domu. :D
Produkuj, produkuj, a może AI ci coś podpowie? :P
Miłego :kwiat:
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

AI jest głupia....... bo to ją człowiek stworzył dla swoich i jak widzę negatywnych potrzeb :evil: . Tak jak kij ma dwa końce....... powinno się używać tego dobrego :P .
W moim przypadku nic mi nie pomoże, to ja będę pisemko preparował :lol: .
Czas nie istnieje ? no co Ty gadasz :oops: . Czas jest cały czas :P ...... jak tylko panuje grawitacja, a jak na razie to grawitacja panuje :lol: . Wszechświat też będzie dopóki będzie grawitacja, a z tego co wiemy grawitacja jest związana z masą, a masa to między innymi i my. Czyli pośrednio też sterujemy czasami....... czasem ;) .
To ekspediuj, spaceruj i korzystaj z nadwyżki czasowej :lol: .
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Niektóre teorie fizyki kwantowej sugerują, że czas może być efektem ubocznym splątania kwantowego — czyli nie fundamentalną cechą rzeczywistości, lecz emergentnym zjawiskiem wynikającym z relacji między cząstkami.
Według najnowszych badań:
- Czas może nie istnieć samodzielnie, lecz być produktem interakcji między obiektami kwantowymi.
- Włoscy naukowcy zaproponowali model, w którym czas powstaje dzięki splątaniu — czyli korelacji między stanami dwóch cząstek.
- To oznacza, że zmiana jednej cząstki względem drugiej tworzy wrażenie upływu czasu, choć w rzeczywistości może to być tylko matematyczna konsekwencja ich relacji.
🧪 Co to oznacza dla fizyki?
- W klasycznej fizyce czas jest niezależnym wymiarem, w którym zachodzą zdarzenia.
- W mechanice kwantowej — zwłaszcza w kontekście splątania — czas może być emergentny, czyli wynikający z bardziej podstawowych zjawisk.
- Niektóre modele kwantowe próbują zastąpić czas korelacjami między cząstkami, co może prowadzić do nowego rozumienia rzeczywistości.
- Co ciekawe, możliwe jest splątanie między cząstkami, które nie istnieją w tym samym czasie — czyli np. cząstka A dziś może być splątana z cząstką B jutro.
- To podważa intuicyjne pojęcie czasu jako liniowego i nieodwracalnego.
🧠 Filozoficzne implikacje
- Jeśli czas jest tylko produktem splątania, to może nie istnieć „teraz” w absolutnym sensie.
- To prowadzi do pytań o naturę świadomości, przyczynowości i wolnej woli — czy wszystko jest już „ustalone” w strukturze splątanych stanów?
📚 Źródła i dalsza lektura
- Wikipedia: Stan splątany
- Science in Poland: Czas jako iluzja
- Spider’s Web: Czas jako efekt uboczny
Nie taka głupia ta AI, a to tylko darmowa wersja. :geek:
Spacer bardzo udany, bo wróciłam z koszykiem podgrzybków. :D
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Głupia głupia, bo to tylko zbiór wiadomości, które ma szybko wyszukiwać :P . A czasami takie głupoty mi wyszukuje, że dalej to podtrzymuję. To już wujek gogle miał lepszą trafność i więcej powiązanych tematów wyświetlał :lol: .
W skrócie powiem tylko...... na razie teorie, a czas pokaże :roll: .
I tu już zostanę ignorantem :P .......... chyba że pójdę na uniwersytet trzeciego wieku :lol: .
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Ale tempo wyszukiwania jest dla mnie niesamowite. Też nie jestem fanką AI, ale trzeba się zapoznać z wrogiem. :P :lol:
Myślę, że to już nie są tylko teorie, ale wyniki badań są tak nieprawdopodobnie dziwne, że ludzkość tego nieogarnia. :oops:
Najważniejsze, że się jest świadomym własnej ignorancji, to jest ogromna zaleta. :)
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Ja nie zauważam, ale nawet jakby to była sekunda czy dwie, to bardziej jest to znaczące dla szybkości obliczeń komputera :P ...... mnie się tak bardzo nie spieszy :lol: .
Niestety nie powiem czy to coś więcej niż teorie, bo w programach popularno- naukowych które oglądam, to jak już to bardziej wiadomości są ogólnikowe czy bardziej przystępnie to jest przedstawiane :) .
Epoka da Vinci już dawno minęła i wiedza bardziej jest kierunkowa w danej dziedzinie wiedzy czy specjalizacji. Omnibusów już prawie nie ma :oops: .
Nie jestem pawiem, a tym bardziej z Wiejskiej :lol: ...... zwłaszcza że szybko można zweryfikować :P .
ODPOWIEDZ