Rdza i Horyzont trafiło w moje ręce , masz rację Felice warto po niego sięgnąć jeszcze raz albo i kilka
Czytacie książki?
-
Bibi2
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 07 kwie 2021 14:26
- Podziękował: 71 razy
- Podziękowano: 77 razy
Re: Czytacie książki?
Rdza i Horyzont trafiło w moje ręce , masz rację Felice warto po niego sięgnąć jeszcze raz albo i kilka
-
Genever
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 31 maja 2022 06:44
- Podziękował: 37 razy
- Podziękowano: 156 razy
-
Bibi2
- Super Kuracjusz

U mnie czasami jest tak długa kolejka , że zapomina człek co wcześniej przeczytał .
Ja zaczęłam taką cegiełkę "Imperium bólu" , nie powinnam jej chwalić przed ale jest fascynująca
mocna pozycja, mówiąca o firmie farmaceutycznej - oparta na faktach
- Lewek
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 22 lip 2012 20:17
- Oddział NFZ: Świętokrzyski
- Staż sanatoryjny: 4
-
Dar jusz czfarty
- Aktywny Kuracjusz

- Na forum od: 27 sie 2023 15:08
- Oddział NFZ: Dolnośląski
No to może ja coś polecę, chociaż to nie nowości a zapomniane już może książki.
"W rzecz wstąpić" - Michał Choromański (jest do kupienia też jako e-book) W zasadzie poza najbardziej znaną powieścią Choromańskiego (na podstawie której nawet powstał film, czyli "Zazdrość i medycyna") wszystkie jego powieści bardzo mi się podobały. I bardzo lekko się czyta. Można się i uśmiechnąć i zadumać.
Stefan Themerson - odkąd go odkryłem kilkanaście lat temu, to mój ulubiony pisarz. Tytuły? Ja zacząłem od "Wyspy Hobsona". najtrudniej może wchodził "Tom Harris", ale nie zmienia to faktu, że bardzo mi się podobało. "Wykład profesora Mmaa", "Euklides był osłem".
Stanisław Stanuch - "Portret z pamięci" (to książka przypomniana niedawno przez M. Szczygła i zintegrowana z jego książką "Projekt prawda". Szczygieł stwierdził, że Portret z pamięci to jedyna dobra książka Stanucha, ale ponieważ zrobiła na mnie piorunujące wrażenie, postanowiłem to sprawdzić i... uważam że krytycy i Szczygieł nie mają racji. Inne książki Stanucha też są świetne, ale ktoś może być do niego zrażony, bo Stanuch był "czerwony")
-
Kleinehexe
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 20 mar 2020 22:12
- Podziękował: 26 razy
- Podziękowano: 73 razy
Akcja zaczyna się w Hiszpanii w latach 50- tych, w żeńskiej szkole z internetem prowadzonej przez Szarytki. Tam poznajemy bohaterki. Jednak po, nie do końca wyjaśnionym zdarzeniu, akcja powieści przenosi się o 30 lat w przyszłość, gdzie możemy obserwować jak potoczyło się życie każdej z dziewczynek, teraz już kobiet w połowie życia. Czyta się dobrze, oprócz fikcyjnych zdarzeń, możemy poznać jak wyglądał świat oczami kobiet za czasów reżimu Franko i po, w czasach kiełkującej demokracji.
"Wędrówka dusz" Michael Newton
Dla tych, których ciekawi życie po życiu, reinkarnacja, tych, którzy chcą zrozumieć sens istnienia bólu i cierpienia na Ziemi. Ciekawa koncepcja świata duchowego. Mogłoby tak być. Bardziej mnie to przekonuje niż koncepcja nieba i piekła.
-
Bibi2
- Super Kuracjusz

Niby nie jest tajemnicą , że przemysł farmaceutyczny to "bagno" ale tutaj opisane jest czarno na białym jaki jest mechanizm
dopuszczania leków na rynek . Książka jest po części przerażająca , napisana jest na podstawie faktów , opisana jest rodzina Sacklerów .
W książce nie ma ani linijki dialogu , jest czysty zapis reporterski .
Przed prologiem jest sentencja:
"Chętnie kpimy z zabobonności i tchórzostwa średniowiecznych baronów, którzy sądzili, że jeśli przekażą trochę ziemi Kościołowi,
wszystkie ich rabunki i gwałty pójdą w zapomnienie; współcześni kapitaliści stosują podobne środki, z tą wszakże różnicą,
że pamięć o rozbojach , których się dopuszczają, naprawdę ulega wymazywaniu"
Tak powiedział w roku 1909 Gilbert Chesterton
To jest przerażające
aż strach przyjmować leki , o suplementacji nie wspomnę
-
Kleinehexe
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 20 mar 2020 22:12
- Podziękował: 26 razy
- Podziękowano: 73 razy
-
Bibi2
- Super Kuracjusz

Z racji , że wcześniej czy później będziemy mieć z nimi bliski kontakt , warto poczytać
dobra pozycja , polecam
- Felice
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 sty 2011 10:42
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 33 razy
- Podziękowano: 109 razy