Czytacie książki?

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Bibi2
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 07 kwie 2021 14:26
Podziękował: 71 razy
Podziękowano: 77 razy

Re: Czytacie książki?

Post autor: Bibi2 »

Hej, wiedziałam , że coś czytałam Małeckiego ale nie pamiętałam co ,
Rdza i Horyzont trafiło w moje ręce , masz rację Felice warto po niego sięgnąć jeszcze raz albo i kilka ;)
Genever
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 31 maja 2022 06:44
Podziękował: 37 razy
Podziękowano: 156 razy

Post autor: Genever »

Skończyłam pierwszy tom cyklu Terri Blackstock "Dopóki biegnę...". Genialna. Niestety muszę czekać na drugi tom ("Zanim mnie znajdą") No chyba, że nie wytrzymam i zacznę czytać trzeci. "Dopóki żyję". 😉
Bibi2
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Tak to jest z tymi tomami , nie ma tak dobrze, że wypożyczamy wszystkie .
U mnie czasami jest tak długa kolejka , że zapomina człek co wcześniej przeczytał .
Ja zaczęłam taką cegiełkę "Imperium bólu" , nie powinnam jej chwalić przed ale jest fascynująca
mocna pozycja, mówiąca o firmie farmaceutycznej - oparta na faktach
Awatar użytkownika
Lewek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 22 lip 2012 20:17
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: Lewek »

"To, co nie nasze" Sonia Rosa. Fajnie się czytało, pyknęłam przez parę godzin. Polecam. Koniec zaskakujący.
Dar jusz czfarty
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 27 sie 2023 15:08
Oddział NFZ: Dolnośląski

Post autor: Dar jusz czfarty »

Bibi2 pisze: 03 sie 2023 10:07 Cisza, nikt nic nie poleca , a szkoda :roll:
No to może ja coś polecę, chociaż to nie nowości a zapomniane już może książki.
"W rzecz wstąpić" - Michał Choromański (jest do kupienia też jako e-book) W zasadzie poza najbardziej znaną powieścią Choromańskiego (na podstawie której nawet powstał film, czyli "Zazdrość i medycyna") wszystkie jego powieści bardzo mi się podobały. I bardzo lekko się czyta. Można się i uśmiechnąć i zadumać.
Stefan Themerson - odkąd go odkryłem kilkanaście lat temu, to mój ulubiony pisarz. Tytuły? Ja zacząłem od "Wyspy Hobsona". najtrudniej może wchodził "Tom Harris", ale nie zmienia to faktu, że bardzo mi się podobało. "Wykład profesora Mmaa", "Euklides był osłem".
Stanisław Stanuch - "Portret z pamięci" (to książka przypomniana niedawno przez M. Szczygła i zintegrowana z jego książką "Projekt prawda". Szczygieł stwierdził, że Portret z pamięci to jedyna dobra książka Stanucha, ale ponieważ zrobiła na mnie piorunujące wrażenie, postanowiłem to sprawdzić i... uważam że krytycy i Szczygieł nie mają racji. Inne książki Stanucha też są świetne, ale ktoś może być do niego zrażony, bo Stanuch był "czerwony")
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 20 mar 2020 22:12
Podziękował: 26 razy
Podziękowano: 73 razy

Post autor: Kleinehexe »

"W połowie życia" Care Santos
Akcja zaczyna się w Hiszpanii w latach 50- tych, w żeńskiej szkole z internetem prowadzonej przez Szarytki. Tam poznajemy bohaterki. Jednak po, nie do końca wyjaśnionym zdarzeniu, akcja powieści przenosi się o 30 lat w przyszłość, gdzie możemy obserwować jak potoczyło się życie każdej z dziewczynek, teraz już kobiet w połowie życia. Czyta się dobrze, oprócz fikcyjnych zdarzeń, możemy poznać jak wyglądał świat oczami kobiet za czasów reżimu Franko i po, w czasach kiełkującej demokracji.
"Wędrówka dusz" Michael Newton
Dla tych, których ciekawi życie po życiu, reinkarnacja, tych, którzy chcą zrozumieć sens istnienia bólu i cierpienia na Ziemi. Ciekawa koncepcja świata duchowego. Mogłoby tak być. Bardziej mnie to przekonuje niż koncepcja nieba i piekła. :D
Bibi2
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Wspomniałam wcześniej o Imperium Bólu Baronowie przemysłu farmaceutycznego autorstwa Patricka Raddena Keefe
Niby nie jest tajemnicą , że przemysł farmaceutyczny to "bagno" ale tutaj opisane jest czarno na białym jaki jest mechanizm
dopuszczania leków na rynek . Książka jest po części przerażająca , napisana jest na podstawie faktów , opisana jest rodzina Sacklerów .
W książce nie ma ani linijki dialogu , jest czysty zapis reporterski .
Przed prologiem jest sentencja:
"Chętnie kpimy z zabobonności i tchórzostwa średniowiecznych baronów, którzy sądzili, że jeśli przekażą trochę ziemi Kościołowi,
wszystkie ich rabunki i gwałty pójdą w zapomnienie; współcześni kapitaliści stosują podobne środki, z tą wszakże różnicą,
że pamięć o rozbojach , których się dopuszczają, naprawdę ulega wymazywaniu"

Tak powiedział w roku 1909 Gilbert Chesterton

To jest przerażające
aż strach przyjmować leki , o suplementacji nie wspomnę
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 20 mar 2020 22:12
Podziękował: 26 razy
Podziękowano: 73 razy

Post autor: Kleinehexe »

Bibi2, dlatego też "ręcamy i nogamy" bronię się, by nie zażywać farmaceutyków, choć wiadomo nie zawsze się da.
Bibi2
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Ostatnio wpadają mi medyczne pozycje , tym razem : Neurochirurdzy. Sekrety polskich wszechmogących
Z racji , że wcześniej czy później będziemy mieć z nimi bliski kontakt , warto poczytać
dobra pozycja , polecam
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

W końcu po przerwie technicznej znów czytam. Bardzo mi tego brakowało. Chłonę wszystko jak leci... na razie lekko, łatwo i przyjemnie a istotą jest, by książka nie była zbyt ciężka :lol: ... takie trochę niecodzienne wymaganie, ale jakże istotne.
ODPOWIEDZ