Kuźwa, mało mam wysiłku umysłowego, że jeszcze mnie zmuszasz do studiowania informacji na temat broni?
Dobry wieczór

, w przerwie od pracy.
Kapral to słaby jednak autorytet, zwłaszcza ten z czasów minionych.
To mi powiedziała AI:
"Poprawnie mówi się, że granat (jako broń) wybucha lub detonuje. Określenie „pęka” jest technicznie mniej precyzyjne, choć dopuszczalne w kontekście rozrywania się korpusu na odłamki

, ale to gwałtowna reakcja chemiczna ładunku miotającego (wybuch) jest kluczowa dla jego działania.
Granat wybucha: Najczęstsze i najbardziej naturalne określenie dla granatu ręcznego lub artyleryjskiego.
Granat detonuje: Bardziej techniczne określenie momentu zapłonu zapalnika i wybuchu ładunku.
Granat pęka: Sformułowanie to sugeruje fizyczne rozerwanie, co odnosi się do rozrzutu odłamków, ale nie oddaje siły eksplozji.
Podsumowując: w kontekście wojskowym używamy zwrotu „granat wybucha”.
Nie mam czasu cytować fragmentów stron, które AI podaje jako źródła, ale wierzę jej bardziej niż Tobie, który używa balonów w celach antykoncepcyjnych.

W takiej sytuacji, rzeczywiście musiałbym uważać. Nie jest to zachęcająca reklama.
Młode, tak jak świeże, niezleżałe zioła, maja więcej właściwości leczniczych. Leki też stare zażywasz?

To by wyjaśniało co nieco.
Niestety jestem już przesilona, ale jeszcze nie pękam.

Mam nadzieję, że dam radę się doturlać i te dwa tygodnie muszą potem wystarczyć na regenerację. Tylko nie wiem, czy dobrze, że w planach aktywny wypoczynek? Chyba powinnam się położyć i leżeć dwa tygodnie odłogiem.
Życzę, aby się wszystko ułożyło jak w Tetris.
Wracam dalej do pracy i nie wiem kiedy skończę.