ROZMOWY NOCĄ

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 26 maja 2018 11:42
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 3
Podziękował: 4 razy

Re: ROZMOWY NOCĄ

Post autor: ANDY12345 »

Dobramoc :kwiat: .
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Cześć Aniołku :D , to odpowiem najjaśniej jak tylko mogę......... tak, tak, tak :P , i w większości bezgranicznie :lol: . Na co dzień używamy bardzo wielu urządzeń pomiarowych, bez których nasze życie byłoby niemożliwe, a przynajmniej ograniczone......... czasami więzieniem :lol: .
Obecnie urządzenia pomiarowe podlegają kalibracji i walidacji. Także wynalazki czy odkrycia sprawdzane są przez inne instytuty w różnych krajach, co ma wykluczyć wszelkie pomyłki czy też i oszustwa. W większości nie jesteśmy sami tego sprawdzić, dlatego ufamy innym. Jak za malucha powiedziano Ci, żeby nie wsadzać palca do ognia, bo poparzy, to wsadzałaś żeby sprawdzić ? :P ........ albo piramidkę z mebli żeby firankę zawiesić :lol: . Zobaczymy czy i czym będziesz zaciemniać :lol: .
No i zapowiadane zachmurzenie najszło, ale jak na razie bez opadów.
Jajeczniczka na kurkach z kakałkiem na śniadanko, a potem prostowanie odnóży czeka ;) .
Miłego i pogodnego :D .
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 20 mar 2020 22:12
Podziękował: 26 razy
Podziękowano: 73 razy

Post autor: Kleinehexe »

Nic nie będę zaciemniać, tylko do Wielkiej Pustki wrócę, której wg Ciebie nie ma. ;)
Dzień dobry! :kwiat:
Cukrem pudrem świat posypany. Po odwilży znów przyszedł mrozek. W tygodniu zapowiadają śnieżek, ale co z tego wyjdzie, to się okaże w praniu. :D
Dobrego apetytu, przyjemnego prostowania i miłego dnia. :kwiat:
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Chyba u góry jest wiaterek, bo czasami słonko przenika :) .
Pustka pustką, ale brzuszek już napełniony, to chwilka na ułożenie jak u anakondy i czas na spacerek.
Sama wiesz, że wiele jest rzeczy nienamacalnych czy na ten czas niemierzalnych, a jednak w nie wierzysz ;) . Ile jeszcze poznamy takich rzeczy w swoim życiu, to dopiero się przekonamy :) .
Dziękuję i miłego deptania :lol: .
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Mnie spacerek troszkę zmęczył, bo droga wymagająca była. O ile wokół domu, na otwartej przestrzeni wiatr podsuszył wodę z roztopów, o tyle w lesie miejscami zalega śnieg, miejscami są ogromne, błotniste kałuże, a miejscami ślizgawica. Także troszkę gimnastyki było. :lol:
Tak, zgadzam się, że istnieje wiele obszarów niezbadanych, a nawet że istnieją takie, których ludzki umysł pojąć nie jest w stanie, choć wydaje mu się że już temat został zbadany. Lecz tu nie chodzi o wiarę, a o to by nie zamykać głowy na to, co obecnie wydaje się niemożliwe, a jednocześnie wcale nie negować nauki. Może wydawać się, że to sprzeczność, ale tak przecież działają badacze, bo gdyby uznali coś za pewnik, przestali by dociekać, i nie dotyczy to wyłącznie kosmologii. Moim zdaniem warto być w rozkroku, niczemu nie dawać absolutnej wiary, ale też zaufać trochę nieznanemu. :mrgreen:
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Ja też podeptałem trotuary, tyle tylko że suche, albo lekko wilgotne.
Ależ ja wierzę w to co jest zbadane i udowodnione, bo te prawidła pozwalają nam funkcjonować i pracować. Też jestem otwarty na to co jeszcze przed nami, bo zamykanie się, to jak pozycja szprotki w konserwie :lol: ....... Chiny już to przerabiały uważając się za pępek świata :P . Fizyka czy chemia na ziemi działa tak, a w kosmosie czy w innych układach słonecznych, nie mówiąc o czarnych dziurach całkiem inaczej. Nawet na ziemi naukowcy badając morską wodę na kole podbiegunowym odkrywają jej nowe formy.
Mówiąc być w rozkroku skojarzyło mi się z "zakładem Pascala" :lol: .
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Czyli coś w rodzaju :P
„Jeżeli, co daj Boże, Pana Boga nie ma, to chwała Bogu; ale jeśli, nie daj Boże, Pan Bóg jest, to niech nas ręka boska broni” :lol:
Ale mnie oczywiście nie o to chodziło. Jeśli już wchodzimy na tematy wiary w pojęciu teologicznym, to lubię poszukiwać, dociekać, zastanawiać się, nie zawierzać dogmatom, ale absolutnie nie neguję wiary w siłę wyższą, lub absolutnego braku takiej wiary. Każdy kroczy swoją ścieżką, choć wszyscy zmierzamy w to samo miejsce. :oops: :)
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Taaaaa, do jesionki :P . Tak mi się skojarzyło....... przyziemnie :lol: .
Ale mnie też nie chodziło o dogmaty, tylko o skojarzenie...... rozkroku ;) . I nie mów mi, że o jednym myślę :lol: .
Jest taki serial dokumentalny poświęcony wszechświatowi..... "Zagadki Wszechświata z Morganem Freemanem" na Discovery Science. W jednym z odcinków autor zastanawia się czy Kosmici wierzą w Boga. Ale na nie nie odpowiem........ bo już nie pamiętam :lol: . Chyba będzie trzeba nagrać serię i sobie przypomnieć :roll: .
A także w Młodym Techniku "Zagadki Wszechświata" przedstawiono wiele interesujących teorii..... i nie tylko :) .
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Ja tam zamierzam się pchać w ceramikę. ;) :lol: Tak przyziemnie odpowiadając. :oops: :lol:
Też kiedyś oglądałam "Zagadki...", ale to było dawno, dawni temu, więc mogę źle pamiętać, bo moja pamięć jest dobra, tylko krótka, :lol:, aczkolwiek wydaje mnie się, że Morgan zawsze zostawiał temat omówiony, przedstawiony, ale bez konkretnych rozwiązań, raczej do własnej interpretacji. :?
Już chyba polecałam tu kanał Astrofaza na YouTube (znów ta pamięć :? :lol: ). Są tam różne ciekawostki w temacie astrofizyki. Nie oglądam wszystkiego i nie wszystko jestem w stanie skumać :roll: :oops: , ale mogę polecić ten odcinek o chaosie:
https://youtu.be/W0PzSdLztzc?si=6v7W3hpnJ_KrQarj
Czeka na mnie na półce też najnowsza książka prof. Dragana "Quo vAIdis", ale chyba odłożę na lato, gdy głowa będzie odpoczęta, bo mimo daru autora do przedstawiania trudnych tematów w prosty sposób, to ponoć książka jest niełatwa i mózg się gotuje. :lol: Zresztą obecnie eksploruję Afrykę. Po przeczytaniu fascynującej historii Kazimierza Nowaka, przeszłam do prac Deli i Marka Owens ".
I do jutra :kwiat: , bo dziś już uciekam z tej rzeczywistości. :oops:
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

To dobrejmocy życzę :kwiat: .