ROZMOWY NOCĄ
- ANDY12345
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 26 maja 2018 11:42
- Oddział NFZ: Małopolski
- Staż sanatoryjny: 3
- Podziękował: 4 razy
Re: ROZMOWY NOCĄ
Obecnie urządzenia pomiarowe podlegają kalibracji i walidacji. Także wynalazki czy odkrycia sprawdzane są przez inne instytuty w różnych krajach, co ma wykluczyć wszelkie pomyłki czy też i oszustwa. W większości nie jesteśmy sami tego sprawdzić, dlatego ufamy innym. Jak za malucha powiedziano Ci, żeby nie wsadzać palca do ognia, bo poparzy, to wsadzałaś żeby sprawdzić ?
No i zapowiadane zachmurzenie najszło, ale jak na razie bez opadów.
Jajeczniczka na kurkach z kakałkiem na śniadanko, a potem prostowanie odnóży czeka
Miłego i pogodnego
-
Kleinehexe
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 20 mar 2020 22:12
- Podziękował: 26 razy
- Podziękowano: 73 razy
Dzień dobry!
Cukrem pudrem świat posypany. Po odwilży znów przyszedł mrozek. W tygodniu zapowiadają śnieżek, ale co z tego wyjdzie, to się okaże w praniu.
Dobrego apetytu, przyjemnego prostowania i miłego dnia.
- ANDY12345
- Super Kuracjusz

Pustka pustką, ale brzuszek już napełniony, to chwilka na ułożenie jak u anakondy i czas na spacerek.
Sama wiesz, że wiele jest rzeczy nienamacalnych czy na ten czas niemierzalnych, a jednak w nie wierzysz
Dziękuję i miłego deptania
-
Kleinehexe
- Super Kuracjusz

Tak, zgadzam się, że istnieje wiele obszarów niezbadanych, a nawet że istnieją takie, których ludzki umysł pojąć nie jest w stanie, choć wydaje mu się że już temat został zbadany. Lecz tu nie chodzi o wiarę, a o to by nie zamykać głowy na to, co obecnie wydaje się niemożliwe, a jednocześnie wcale nie negować nauki. Może wydawać się, że to sprzeczność, ale tak przecież działają badacze, bo gdyby uznali coś za pewnik, przestali by dociekać, i nie dotyczy to wyłącznie kosmologii. Moim zdaniem warto być w rozkroku, niczemu nie dawać absolutnej wiary, ale też zaufać trochę nieznanemu.
- ANDY12345
- Super Kuracjusz

Ależ ja wierzę w to co jest zbadane i udowodnione, bo te prawidła pozwalają nam funkcjonować i pracować. Też jestem otwarty na to co jeszcze przed nami, bo zamykanie się, to jak pozycja szprotki w konserwie
Mówiąc być w rozkroku skojarzyło mi się z "zakładem Pascala"
-
Kleinehexe
- Super Kuracjusz

„Jeżeli, co daj Boże, Pana Boga nie ma, to chwała Bogu; ale jeśli, nie daj Boże, Pan Bóg jest, to niech nas ręka boska broni”
Ale mnie oczywiście nie o to chodziło. Jeśli już wchodzimy na tematy wiary w pojęciu teologicznym, to lubię poszukiwać, dociekać, zastanawiać się, nie zawierzać dogmatom, ale absolutnie nie neguję wiary w siłę wyższą, lub absolutnego braku takiej wiary. Każdy kroczy swoją ścieżką, choć wszyscy zmierzamy w to samo miejsce.
- ANDY12345
- Super Kuracjusz

Ale mnie też nie chodziło o dogmaty, tylko o skojarzenie...... rozkroku
Jest taki serial dokumentalny poświęcony wszechświatowi..... "Zagadki Wszechświata z Morganem Freemanem" na Discovery Science. W jednym z odcinków autor zastanawia się czy Kosmici wierzą w Boga. Ale na nie nie odpowiem........ bo już nie pamiętam
A także w Młodym Techniku "Zagadki Wszechświata" przedstawiono wiele interesujących teorii..... i nie tylko
-
Kleinehexe
- Super Kuracjusz

Też kiedyś oglądałam "Zagadki...", ale to było dawno, dawni temu, więc mogę źle pamiętać, bo moja pamięć jest dobra, tylko krótka,
Już chyba polecałam tu kanał Astrofaza na YouTube (znów ta pamięć
https://youtu.be/W0PzSdLztzc?si=6v7W3hpnJ_KrQarj
Czeka na mnie na półce też najnowsza książka prof. Dragana "Quo vAIdis", ale chyba odłożę na lato, gdy głowa będzie odpoczęta, bo mimo daru autora do przedstawiania trudnych tematów w prosty sposób, to ponoć książka jest niełatwa i mózg się gotuje.
I do jutra