Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
Skierowanie do sanatorium zus moze wystawic kazdy lekarz,mi wypisal rodzinny,zanioslam do zusu. Do samego wniosku nic sie nie dolacza.Cala dokumentacje medyczna zabralam na komisje lekarska,lekarz zrobil skany potrzebnych mu badan i wypisow. Jadac do sanatorium bede musiala zabrac dokumenty zeby lekarz sanatoryjny mogl przejrzec. Z tego co wiem w ciagu roku,jesli jest taka potrzeba,czyli po wypadku lub powaznej operacji mozna jechac wiecej niz raz do sanatorium. Moj kolega po wypadku byl chyba trzy razy z zusu w ciagu roku w sanatorium,dodatkowo zaliczyl pobyt 28dniowy. Pozdrawiam
jest tak jak piszesz - NIGDY, jeżeli nie ma takiego bezwzględnego wymogu, do wysyłanego czy składanego wniosku nie dołącza się dokumentów: jest ochrona danych osobowych a wnioski przechodzą rzez wiele rąk zanim trafią do lekarza. No i mogą się "zawieruszyć" .
Zabiera się je ze sobą na badanie.
Ale powiem Ci ze Panie siedzace w okienku w zusie sa baaaardzo rozne. Kolezanka skladala do sanatorium podanie kilka dni po mnie u siebie w miescie a to ten sam oddzial zusu i pani wolala na nia badania,wypisy ze szpitala itp najlepiej z potwierdzeniem szpitalnym. Kolezanka obruszyla sie ze nie wyobraza sobie ze teraz ma jezdzic po kraju po szpitalach i zbierac jakies podpisy. Pytala sie pozniej mnie czy ja tez tak mialam. U mnie Panie orzyjmuja tylko papierek i tyle,pozniej na pismie z zusu jest inf.zeby zabrac dokumentacje. A wiec co Pani to inny pomysl i wiedza
to nie jest inna wiedza tylko babiszon niedoszkolony był. Zresztą nie wiem o co ta Twoja koleżanka wniosek składała, może to szczególna sytuacja.
Generalną zasadą jest że dokumentacja lekarska podlega szczególnej ochronie i nie powinna być dołączana do wniosków.
Pracownik, który nie jest lekarzem nie powinien mieć do niej dostępu - jak będziesz kiedyś w zus-ie zażądaj wglądu do swoich akt (masz do tego prawo) i wtedy zobaczysz, że dokumenty medyczne są w odrębnej, plombowanej teczce.Każde naruszenie plomby jest rejestrowane odrębnym, opatrzonym pieczątką i datą wpisem. Właśnie po to aby zawartość teczki chronić przed niepożądanym, wścibskim okiem.
Masz prawo do ochrony danych osobowych i nie musisz pani w okienku okazywać się dokumentacją medyczną - twoja choroba to sprawa pomiędzy tobą a lekarzem. Nie wyobrażam sobie sytuacji, żebym miała zostawiać dokumenty medyczne np. u sąsiadki z osiedla czy innej znajomej mojej znajomej która pracuje w ZUS- ie i np. nie umie trzymać języka za zębami. Wystarczy, że schorzenie we wniosku jest opisane w języku polskim a nie po łacinie, co mi się też nie podoba.
Kolezanka skladala tylko wniosek o przydzial do sanatorium a poniewaz nie jechala nigdy z zusu wiec w pierwszym momencie byla zaskoczona bo nie wiedziala do konca jakie sa wymagania i procedury. Na szczescie sa telefony i poradzila sobie. Przyjemnych snow wszystkim....ja padam juz
Zus w Białymstoku robi to trochę inaczej.Wniosek plus dokumentacja medyczna,kopie, są pakowane do koperty i zaklejane,pieczątki......Taki pakiet trafia do lekarza orzecznika.
Jeśli ktoś wie, proszę powiedzieć czy z Tarnowskiego ZUSu wysyłają do sanatorium do innych niż podkarpackie i małopolskie województwo w leczeniu narządów ruchu?
Na ogólnej mapie widać że wszędzie a w ZUSie Tarnów powiedzieli że tylko w promieniu 200 km od Tarnowa.
Czekam na odpowiedź i dziękuję z góry!
W zasadzie ZUS wysyła w obrębie do 200 km ale są odstępstwa jeżeli np. radykalna zmiana klimatu ma duży wpływ na poprawę zdrowia, lub po prostu ma taki dobry dzień
wiesniaczkaela pisze:W zasadzie ZUS wysyła w obrębie do 200 km ale są odstępstwa jeżeli np. radykalna zmiana klimatu ma duży wpływ na poprawę zdrowia, lub po prostu ma taki dobry dzień
dzięki bardzo mam dosyć Iwonicza fajnie ale byłem pięć razy .Pozdrawiam