Sanatorium z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
jk111974
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 03 wrz 2014 20:49
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 2

Re: Sanatorium z ZUS

Post autor: jk111974 »

Skierowanie do sanatorium zus moze wystawic kazdy lekarz,mi wypisal rodzinny,zanioslam do zusu. Do samego wniosku nic sie nie dolacza.Cala dokumentacje medyczna zabralam na komisje lekarska,lekarz zrobil skany potrzebnych mu badan i wypisow. Jadac do sanatorium bede musiala zabrac dokumenty zeby lekarz sanatoryjny mogl przejrzec. Z tego co wiem w ciagu roku,jesli jest taka potrzeba,czyli po wypadku lub powaznej operacji mozna jechac wiecej niz raz do sanatorium. Moj kolega po wypadku byl chyba trzy razy z zusu w ciagu roku w sanatorium,dodatkowo zaliczyl pobyt 28dniowy. Pozdrawiam
forumowicz

Post autor: forumowicz »

jest tak jak piszesz - NIGDY, jeżeli nie ma takiego bezwzględnego wymogu, do wysyłanego czy składanego wniosku nie dołącza się dokumentów: jest ochrona danych osobowych a wnioski przechodzą rzez wiele rąk zanim trafią do lekarza. No i mogą się "zawieruszyć" .
Zabiera się je ze sobą na badanie.
Awatar użytkownika
jk111974
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Ale powiem Ci ze Panie siedzace w okienku w zusie sa baaaardzo rozne. Kolezanka skladala do sanatorium podanie kilka dni po mnie u siebie w miescie a to ten sam oddzial zusu i pani wolala na nia badania,wypisy ze szpitala itp najlepiej z potwierdzeniem szpitalnym. Kolezanka obruszyla sie ze nie wyobraza sobie ze teraz ma jezdzic po kraju po szpitalach i zbierac jakies podpisy. Pytala sie pozniej mnie czy ja tez tak mialam. U mnie Panie orzyjmuja tylko papierek i tyle,pozniej na pismie z zusu jest inf.zeby zabrac dokumentacje. A wiec co Pani to inny pomysl i wiedza :roll:
forumowicz

to nie jest inna wiedza tylko babiszon niedoszkolony był. Zresztą nie wiem o co ta Twoja koleżanka wniosek składała, może to szczególna sytuacja.
Generalną zasadą jest że dokumentacja lekarska podlega szczególnej ochronie i nie powinna być dołączana do wniosków.
Pracownik, który nie jest lekarzem nie powinien mieć do niej dostępu - jak będziesz kiedyś w zus-ie zażądaj wglądu do swoich akt (masz do tego prawo) i wtedy zobaczysz, że dokumenty medyczne są w odrębnej, plombowanej teczce.Każde naruszenie plomby jest rejestrowane odrębnym, opatrzonym pieczątką i datą wpisem. Właśnie po to aby zawartość teczki chronić przed niepożądanym, wścibskim okiem.

Masz prawo do ochrony danych osobowych i nie musisz pani w okienku okazywać się dokumentacją medyczną - twoja choroba to sprawa pomiędzy tobą a lekarzem. Nie wyobrażam sobie sytuacji, żebym miała zostawiać dokumenty medyczne np. u sąsiadki z osiedla czy innej znajomej mojej znajomej która pracuje w ZUS- ie i np. nie umie trzymać języka za zębami. Wystarczy, że schorzenie we wniosku jest opisane w języku polskim a nie po łacinie, co mi się też nie podoba.
Awatar użytkownika
jk111974
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Kolezanka skladala tylko wniosek o przydzial do sanatorium a poniewaz nie jechala nigdy z zusu wiec w pierwszym momencie byla zaskoczona bo nie wiedziala do konca jakie sa wymagania i procedury. Na szczescie sa telefony i poradzila sobie. Przyjemnych snow wszystkim....ja padam juz
Awatar użytkownika
woytek
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 28 gru 2012 17:41
Oddział NFZ: Podlaski
Staż sanatoryjny: 9

Post autor: woytek »

Zus w Białymstoku robi to trochę inaczej.Wniosek plus dokumentacja medyczna,kopie, są pakowane do koperty i zaklejane,pieczątki......Taki pakiet trafia do lekarza orzecznika.
forumowicz

jest to jakieś rozwiązanie, przynajmniej ma czas orzecznik tę dokumentację przeanalizować przed badaniem.

TEORETYCZNIE.
Awatar użytkownika
Tadek16
Na forum od: 06 sty 2017 16:07
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: Tadek16 »

Witam

Jeśli ktoś wie, proszę powiedzieć czy z Tarnowskiego ZUSu wysyłają do sanatorium do innych niż podkarpackie i małopolskie województwo w leczeniu narządów ruchu?

Na ogólnej mapie widać że wszędzie a w ZUSie Tarnów powiedzieli że tylko w promieniu 200 km od Tarnowa.
Czekam na odpowiedź i dziękuję z góry! :)
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09

Post autor: Fionka »

W zasadzie ZUS wysyła w obrębie do 200 km ale są odstępstwa jeżeli np. radykalna zmiana klimatu ma duży wpływ na poprawę zdrowia, lub po prostu ma taki dobry dzień :lol:
Awatar użytkownika
Tadek16
Na forum od: 06 sty 2017 16:07
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: Tadek16 »

wiesniaczkaela pisze:W zasadzie ZUS wysyła w obrębie do 200 km ale są odstępstwa jeżeli np. radykalna zmiana klimatu ma duży wpływ na poprawę zdrowia, lub po prostu ma taki dobry dzień :lol:
dzięki bardzo mam dosyć Iwonicza fajnie ale byłem pięć razy .Pozdrawiam :kwiat:
ODPOWIEDZ