Wyjazd ze zwrotów
- Fionka
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 mar 2015 18:09
- Oddział NFZ: Łódzki
- Staż sanatoryjny: 2
Re: Wyjazd ze zwrotów
- Dzia_dek
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 26 cze 2013 07:55
- Podziękował: 17 razy
- Podziękowano: 31 razy
Jak najbardziej można ubiegać się o wyjazd ze zwrotów, ale trzeba sprawdzićmamaMarty pisze:A czy można skorzystać ze zwrotów jadąc pierwszy raz?
w swoim oddziale NFZ po jakim czasie od zaakceptowania Twojego wniosku.
W poszczególnych oddziałach ten czas jest różny, a wynika to z tego, że nie
ma odgórnych (ministerialnych) przepisów odnośnie przydziałów ze zwrotów.
Każdy oddział bazuje na własnych, wewnętrznych zarządzeniach i ten czas
ubiegania się o zwroty waha się od zera do nawet 18 miesięcy (Śląski OW).
Musisz jednak pamiętać, że w przypadku zwrotów, czas do wyjazdu zawsze
wynosi mniej jak dwa tygodnie, a czasem jest to tylko kilka dni.
- Fionka
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 mar 2015 18:09
- Oddział NFZ: Łódzki
- Staż sanatoryjny: 2
Alicja1691 pisze:W Dolnośląskim jest tak :
Cytat z FAQ
"zadane dnia 2017-03-13
odpowiedź dnia 2017-03-14
PYTANIE:
Na jakiej zasadzie jest się informowanym o przydziale do sanatorium z tak zwanego zwrotu.Czy pani z NFZ dzwoni by poinformować czy raczej zostaje wysłane pismo do zainteresowanego.I czy jeśli taki przydział ze zwrotu akurat nie pasuje w terminie wyjazdu bo ma się zapisaną wizytę u specjalisty w tym samym czasie. To czy można zrezygnować i poczekać na inny termin.
ODPOWIEDŹ:
Witam
Skorzystanie z wyjazdu na leczenie uzdrowiskowe wcześniej niż warunkuje to kolejka oczekujących możliwe jest tylko z puli tzw. zwrotów, czyli wydanie skierowania nie wcześniej niż 2 tyg. przed terminem wyjazdu. Możliwość taka zależna jest od ilości wpływających zwrotów w danym dniu i złożoną pisemną (podpisaną) wolą świadczeniobiorcy. Jako, że wyjazd może się zdarzyć dzień-dwa przed rozpoczęciem turnusu, wymagane jest podanie na paśmie numeru telefonu. Na ilość dostępnych miejsc z puli zwrotów NFZ nie ma wpływu.
Jednocześnie informujemy, że o wyjazd z puli zwrotów mogą się ubiegać osoby oczekujące w kolejce, których skierowanie ma status po weryfikacji, czyli po 18 miesiącach oczekiwania na leczenie.
Niezrozumiała jest natomiast część pytania dotycząca rezygnacji z wyjazdu, gdy jednocześnie składa się podanie o skorzystanie z puli "zwrotów". Decyzję należy podjąć rozważnie.
Z poważaniem."
Ale i wcześniej pisało tak
Odpowiedzi w dziale FAQ z NFZ.
PYTANIE:
Dzień dobry.Bo dodzwonić się nie mogę. A pani na informacji powiedziała by dzwonić na oddział sanatorium.Jestem z poza Wrocławia i tylko chciałam bym się dowiedzieć kiedy mogę starać się o przydział na wyjazd do sanatorium ze zwrotu . Mineło mi już 20 miesięcy od ostaniego pobytu. Czy jest taka możliwość. Proszę napisać jak to jest z tymi zwrotami. Serdecznie dziękuje za jaką kolwiek odpowiedz.
ODPOWIEDŹ:
Witam.
Skorzystanie z wyjazdu na leczenie uzdrowiskowe wcześniej niż warunkuje to kolejka oczekujących możliwe jest tylko z puli tzw. zwrotów, czyli wydanie skierowania nie wcześniej niż 2 tyg. przed terminem wyjazdu. Możliwość taka zależna jest od ilości wpływających zwrotów w danym dniu i złożoną pisemną (podpisaną) wolą świadczeniobiorcy. Jako, że wyjazd może się zdarzyć dzień-dwa przed rozpoczęciem turnusu, wymagane jest podanie na paśmie numeru telefonu. Na ilość dostępnych miejsc z puli zwrotów NFZ nie ma wpływu.
Z poważaniem.
Więc wniosek taki że każdy urzędnik inaczej odpowiada.
-
krzycholu
- Bardzo Pomocny Kuracjusz

- Na forum od: 25 wrz 2014 16:19
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 4
Do tej pory nie mam decyzji ,prosiłem o przesunięcie terminu pobytu o 4 miesiące z powodu leczenia.
Może ktoś skorzysta.....
Wczoraj osobiście byłam w NFZ i rozmawiałam z panią o tak zwanych zwrotach.
W naszym NFZ można dopiero się starać po weryfikacji.
I trza osobiście odwiedzić NFZ oddz, sanatoria i zapytać o zwroty.
Pani dopiero wtedy poda jakie są i można sobie wybrać jak coś pasuje.
Panie nie przyjmują żadnego pisma trza po prostu samemu osobiście się dowiadywać.
Powodzenia dla tych co chcą wyjechać ze zwrotu.
- asia13
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 23 kwie 2013 00:15
- Oddział NFZ: Lubelski
- Staż sanatoryjny: 6
- Mirabella
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 25 lut 2012 20:55
- Staż sanatoryjny: 10
Sama zapolować nie możesz.asia13 pisze:Podpowiedzcie mi czy jak np dostanę już przydział np na wrzesień to mogę jeszcze w między czasie zapolować na zwrocik na lipiec lub sierpień ?
Odsyłając swój przydział musisz udokumentować swoją rezygnację i prosić o zmianę terminu.
W lipcu lub sierpniu mogą ubiegać się o wyjazd nauczyciele.....bo tylko wtedy mają urlopy.
- Felice
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 sty 2011 10:42
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 17 razy
- Podziękowano: 76 razy
Jak dostaniesz przydział zwroty już nie są możliwe.czy jak np dostanę już przydział np na wrzesień
Nikt im tego nie gwarantuje i ostatnio coraz rzadziej udaje się "wycyrklować" ten termin.W lipcu lub sierpniu mogą ubiegać się o wyjazd nauczyciele.....bo tylko wtedy mają urlopy.