ŚLĄSKI - NFZ kolejka

Tu umieszczamy tematy związane z kolejką i oczekiwaniem na wyjazd do sanatorium.
stokrotka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 sty 2012 18:52

Re: ŚLĄSKI - NFZ kolejka

Post autor: stokrotka »

Zastanawiam się od kilku lat, kto z jakim schorzeniem dostaje skierowanie ze Śląska nad morze.Lekarz wypełnia wniosek i sugeruje.W moim przypadku dostałam skierowanie ,lecz w przeciwnym kierunku :o :roll: .Laryngologia to nic innego jak pobyt nad morzem ze względu na klimat-jod.Po kilkudziesięciu latach problemów z drogami oddechowymi tym bardziej.
Dlatego pytanie do osób które były nad morzem ze Śląska: na jakie schorzenie tam dostaliście skierowanie (jeśli to nie tajemnica).Czy to decyzja balneologa czy kogoś innego w NFZ ?
stokrotka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 sty 2012 18:52

Post autor: stokrotka »

chetny -tez tak miałam pierwszy raz ---nadmorskie,a dostałam ...Ustroń :evil:
Drugim razem lekarz dla przekory napisał górskie i efekt podobny.Były pogórki tym razem .Czyli moze tak stopniują położenie terenu :lol: :lol: :lol: Kolejnym razem będą niziny nadmorskie :lol:
Zbyt długo się czeka u nas na wyjazd .Ale może kiedyś będzie morze :lol: tylko czy wtedy dam radę dojechać nad morze :lol: :o :roll:
bewe
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 13 sty 2014 21:20
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: bewe »

stokrotka pisze:Zastanawiam się od kilku lat, kto z jakim schorzeniem dostaje skierowanie ze Śląska nad morze.Lekarz wypełnia wniosek i sugeruje.W moim przypadku dostałam skierowanie ,lecz w przeciwnym kierunku :o :roll: .Laryngologia to nic innego jak pobyt nad morzem ze względu na klimat-jod.Po kilkudziesięciu latach problemów z drogami oddechowymi tym bardziej.
Dlatego pytanie do osób które były nad morzem ze Śląska: na jakie schorzenie tam dostaliście skierowanie (jeśli to nie tajemnica).Czy to decyzja balneologa czy kogoś innego w NFZ ?
Stokrotko moje wyjazdy są z pulmonologii (astma oskrzelowa i alergiczna)drugie schorzenie to reumatologia(kręgosłup) z moich czterech wyjazdów tylko raz byłam nad morzem w Świnoujściu a lekarz kierujący na wszystkich czterech wnioskach sugerował "morze"więc myślę ,ze to jest loteria.Teraz mam na weryfikacji napisane Szczawno,wniosek złożyłam w styczniu2015 , to mój 29 miesiąc oczekiwania a jeszcze zejdzie pewnie kilka miesięcy bo około8500 numerków jeszcze przede mną .Niestety do Szczawna miałam już skierowanie,teraz będzie powtórka-było dobrze(zabiegi i tp)ale chciałoby się zobaczyć inny rejon.z tego co wyczytałam tu na forum laryngologia jak i pulmonologia często dostają okolice Szczawnicy,Krynicy Zdroju,Rabki,morze też czasem przyznają ale nie wszyscy mamy tą przyjemność niestety :( z moich obserwacji wynika ,że wielu kuracjuszy np:z zachodnio-pomorskiego też dostaje swoje tereny,a chętnie pojechaliby w góry(złośliwość losu czy osób przydzielających?).Pozdrawiam
Ania52
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 13 lis 2016 17:48
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: Ania52 »

Stokrotko,ja byłam pierwszy raz nad morzem.Skierowanie miałam z kardiologii i endokrynologii.Czułam się bardzo dobrze, ciśnienie zawsze niskie 120/60, 110/70, a w domu 160/70, 140/75,u lekarza 190/90 bywało też 210/110.Pani dr powiedziała,że to normalne,ale tabletki kazała brać.
Chetny, masz rację,że w Szczawnicy dobrze się czują osoby chorujące na górne drogi oddechowe. Bywa,że ktoś z nadciśnieniem jedzie, bo główne schorzenie to pulmonologia i wtedy jest problem. Na początku czerwca byłam w Szczawnicy w "Nauczycielu",tak prywatnie.Dwa pierwsze dni nie mogłam sobie poradzić z ciśnieniem i wspomagałam się captoprilem. Mój organizm jakoś się zaaklimatyzował,ale były osoby z NFZ, które miały poważne problemy z ciśnieniem. Pytałam z jakim schorzeniem przyjechały i okazało się ,że reumatologia. Lekarz kierujący chyba pisze,czy ktoś ma nadciśnienie i jak można taką osobę skierować w góry i to jeszcze do sanatorium położonego tak wysoko? Dzisiaj dostałam listowne potwierdzenie skierowań,czas oczekiwania ok 33 miesiące.Pozdrawiam Wszystkich kolejkowiczów.
Pietka 50+
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 lut 2017 14:04
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Pietka 50+ »

stokrotka pisze:Pietka 50+
Miałam dokładnie tak samo -termin-maj,czerwiec ,lipiec a dostałam koniec listopada :evil: .Zwroty z laryngologii graniczą z cudem ,przynajmniej w tych miesiącach co napisałam.Miesięcznie jest ich malutko to i zwrotów prawie nic.Ale może ludzie ozdrowieją ,ew. w 2018 coś się zmieni na lepsze :o :roll:
Niestety wtedy jechać nie mogłam .Dlatego musiałam odczekać kolejne pół roku i dostałam skierowanie na sierpień.Czyli okres oczekiwania na wyjazd wydłużył się o ponad rok.Ale to było już z mojej "winy" ten dodatkowy rok.
Nie mniej trzeba próbować dzwonić i pytać o zwroty.
Właśnie wróciłam z Katowic z NFZ-u gdzie miła pani "pocieszyła" mnie, że I owszem, termin maj-czerwiec być może będzie, ale już teraz wiedzą, ze czas oczekiwania u nas wydłuży się do 3 lat !!! 36 miesięcy !!! Bo tak jak w innych oddziałach jest ok 16 tys. chętnych, tak u nas ok 60 tys. taka maleńka różnica. Acha, no i nie napisałam Wam chyba, że tereny nadmorskie to w moim przypadku na 80 % Szczawnica :lol: :(
Ania52
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 13 lis 2016 17:48
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: Ania52 »

Chetny,urlop zaklepany,ale mam nadzieję,że to wszystko przed wyborami przyspieszy :lol:
Pietka50, ja mam czekać 33 miesiące i nie zdziwię się,jeżeli przedłużą do 36.Czy Ty faktycznie masz jechać do Szczawnicy?
Pietka 50+
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Ania52 pisze:Chetny,urlop zaklepany,ale mam nadzieję,że to wszystko przed wyborami przyspieszy :lol:
Pietka50, ja mam czekać 33 miesiące i nie zdziwię się,jeżeli przedłużą do 36.Czy Ty faktycznie masz jechać do Szczawnicy?
Tak mam już wpisane na wniosku i jak już pisałam miła pani w NFZ-cie potwierdziła, że to tak na 80 % będzie aktualne. zaciągnęłam uchem opinie i podobno to też dobry klimat dla mnie będzie, więc ...czekam,czekam :D
Pietka 50+
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Chetny, chyba zacznę się już cieszyć, bo nie byłam w tych okolicach ponad 30 lat :o może uda mi się potupać pa jakowyś wzniesieniach. Dzięki za ładny opis wycinka "nadmorskiego" krajobrazu Szczawnicy :lol:
Pietka 50+
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Dzięki, dzięki, rowerek - super sprawa ! A słyszałam, że się w końcu zmienił gospodarz Szczawnicy - został wymieniony na młodszy model i od razu zmieniło się dużo na plus.
cyganeczka
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 29 gru 2016 12:15

Post autor: cyganeczka »

To prawda rower w Szczawnicy o tej porze roku to super sprawa.jak tylko mogłam to korzystałam a samochód stał grzecznie na parkingu. :) Udanego wypoczynku.
ODPOWIEDZ