Dlatego pytanie do osób które były nad morzem ze Śląska: na jakie schorzenie tam dostaliście skierowanie (jeśli to nie tajemnica).Czy to decyzja balneologa czy kogoś innego w NFZ ?
ŚLĄSKI - NFZ kolejka
Re: ŚLĄSKI - NFZ kolejka
Dlatego pytanie do osób które były nad morzem ze Śląska: na jakie schorzenie tam dostaliście skierowanie (jeśli to nie tajemnica).Czy to decyzja balneologa czy kogoś innego w NFZ ?
Drugim razem lekarz dla przekory napisał górskie i efekt podobny.Były pogórki tym razem .Czyli moze tak stopniują położenie terenu
Zbyt długo się czeka u nas na wyjazd .Ale może kiedyś będzie morze
-
bewe
- Bardzo Pomocny Kuracjusz

- Na forum od: 13 sty 2014 21:20
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 5
Stokrotko moje wyjazdy są z pulmonologii (astma oskrzelowa i alergiczna)drugie schorzenie to reumatologia(kręgosłup) z moich czterech wyjazdów tylko raz byłam nad morzem w Świnoujściu a lekarz kierujący na wszystkich czterech wnioskach sugerował "morze"więc myślę ,ze to jest loteria.Teraz mam na weryfikacji napisane Szczawno,wniosek złożyłam w styczniu2015 , to mój 29 miesiąc oczekiwania a jeszcze zejdzie pewnie kilka miesięcy bo około8500 numerków jeszcze przede mną .Niestety do Szczawna miałam już skierowanie,teraz będzie powtórka-było dobrze(zabiegi i tp)ale chciałoby się zobaczyć inny rejon.z tego co wyczytałam tu na forum laryngologia jak i pulmonologia często dostają okolice Szczawnicy,Krynicy Zdroju,Rabki,morze też czasem przyznają ale nie wszyscy mamy tą przyjemność niestetystokrotka pisze:Zastanawiam się od kilku lat, kto z jakim schorzeniem dostaje skierowanie ze Śląska nad morze.Lekarz wypełnia wniosek i sugeruje.W moim przypadku dostałam skierowanie ,lecz w przeciwnym kierunku![]()
.Laryngologia to nic innego jak pobyt nad morzem ze względu na klimat-jod.Po kilkudziesięciu latach problemów z drogami oddechowymi tym bardziej.
-
Ania52
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 13 lis 2016 17:48
- Staż sanatoryjny: 6
Chetny, masz rację,że w Szczawnicy dobrze się czują osoby chorujące na górne drogi oddechowe. Bywa,że ktoś z nadciśnieniem jedzie, bo główne schorzenie to pulmonologia i wtedy jest problem. Na początku czerwca byłam w Szczawnicy w "Nauczycielu",tak prywatnie.Dwa pierwsze dni nie mogłam sobie poradzić z ciśnieniem i wspomagałam się captoprilem. Mój organizm jakoś się zaaklimatyzował,ale były osoby z NFZ, które miały poważne problemy z ciśnieniem. Pytałam z jakim schorzeniem przyjechały i okazało się ,że reumatologia. Lekarz kierujący chyba pisze,czy ktoś ma nadciśnienie i jak można taką osobę skierować w góry i to jeszcze do sanatorium położonego tak wysoko? Dzisiaj dostałam listowne potwierdzenie skierowań,czas oczekiwania ok 33 miesiące.Pozdrawiam Wszystkich kolejkowiczów.
-
Pietka 50+
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 28 lut 2017 14:04
- Staż sanatoryjny: 2
Właśnie wróciłam z Katowic z NFZ-u gdzie miła pani "pocieszyła" mnie, że I owszem, termin maj-czerwiec być może będzie, ale już teraz wiedzą, ze czas oczekiwania u nas wydłuży się do 3 lat !!! 36 miesięcy !!! Bo tak jak w innych oddziałach jest ok 16 tys. chętnych, tak u nas ok 60 tys. taka maleńka różnica. Acha, no i nie napisałam Wam chyba, że tereny nadmorskie to w moim przypadku na 80 % Szczawnicastokrotka pisze:Pietka 50+
Miałam dokładnie tak samo -termin-maj,czerwiec ,lipiec a dostałam koniec listopada.Zwroty z laryngologii graniczą z cudem ,przynajmniej w tych miesiącach co napisałam.Miesięcznie jest ich malutko to i zwrotów prawie nic.Ale może ludzie ozdrowieją ,ew. w 2018 coś się zmieni na lepsze
![]()
![]()
Niestety wtedy jechać nie mogłam .Dlatego musiałam odczekać kolejne pół roku i dostałam skierowanie na sierpień.Czyli okres oczekiwania na wyjazd wydłużył się o ponad rok.Ale to było już z mojej "winy" ten dodatkowy rok.
Nie mniej trzeba próbować dzwonić i pytać o zwroty.
-
Ania52
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 13 lis 2016 17:48
- Staż sanatoryjny: 6
Pietka50, ja mam czekać 33 miesiące i nie zdziwię się,jeżeli przedłużą do 36.Czy Ty faktycznie masz jechać do Szczawnicy?
-
Pietka 50+
- Przyjaciel forum

Tak mam już wpisane na wniosku i jak już pisałam miła pani w NFZ-cie potwierdziła, że to tak na 80 % będzie aktualne. zaciągnęłam uchem opinie i podobno to też dobry klimat dla mnie będzie, więc ...czekam,czekamAnia52 pisze:Chetny,urlop zaklepany,ale mam nadzieję,że to wszystko przed wyborami przyspieszy![]()
Pietka50, ja mam czekać 33 miesiące i nie zdziwię się,jeżeli przedłużą do 36.Czy Ty faktycznie masz jechać do Szczawnicy?
-
Pietka 50+
- Przyjaciel forum

-
Pietka 50+
- Przyjaciel forum