Sanatorium z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 2

Re: Sanatorium z ZUS

Post autor: Fionka »

Aniu ale ta adrenalina :roll: -bezcenna :lol: :lol: Ja wiesniaczka :lol: wróżę Ci tereny górskie :!: :!: Zaufaj intuicji starej wiedzmy :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Malgi
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 05 cze 2012 22:04
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: Malgi »

aniag pisze:Wniosek zlozony ,teraz tylko czekac pozostalo w zeszlym roku mi sie udalo byl wspanialy Dziwnowek a co w tym roku ?????? niewiadomo
Ja już mam wspaniały Dziwnówek, dokładnie rok po poprzednim wyjeździe :-)
Awatar użytkownika
aniag
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 01 mar 2014 16:51
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: aniag »

:serce: serduszko podpowiada Ustronie a sentyment Dziwnowek i co robic .....mysle ze z racji odleglosci otrxymam Ciechocinek albo sanatorium ambolatoryjne
Awatar użytkownika
aniag
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 35 razy

Post autor: darek »

Zastanawiam się jak to jest z tym ZUS.
ZUS od 1998 roku ma w swych zaleceniach dla ludzi tzw PREWENCJE RENTOWĄ czyli organizuje Wczesna rehabilitację .
ok
Wszystko fajnie ,ale zastanawiam się skoro projekt jest już prawie 20 lat na rynku ,że ZUS instytucja -można rzec bogata nie tylko w doświadczenia nie dorobiła się Ośrodków ze swoja kadrą i zapleczem.
Pamiętam gdy w roku 1999 zawoziłem po amputacji kończyn na PRYWATNA Rehabilitację Swoją św.P. Teściową było rozpoczęcie ..pierwszego turnusu ZUS jako prewencja
SZUMNE slogany TV ,Radio wywiady ,że w ośrodku w Reptach będzie Prewencja dla ..śląska.
Dziś już tam prewencji NIE MA

Znam Kołobrzeg wiem ,że prewencja była w ETNIE czy innej nazwie tego samego obiektu ..Medicur ,była w Kombatancie , później Perle Bałtyku.
we wszystkich tych obiektach była .. najważniejsza BYŁA opinia lekarza ,który na koniec pisał OPINIE dla ZUS.
Na południu Polski jednym z ośrodków sa ..słynne Stróże -obiekt ,który raczej nie spełnia warunków do rehabilitacji ,ale i na południu Polski prewencją zajmuja się obiekty w... Krynicy.

Z opinii jakie sa zamieszczone nawet na Naszym portalu odnosze -PRYWATNIE wrażenie ,że Prewencja stała się Formą Sanatoriów jakie były wlatach 70 -tych
Jest prawie 100 zabiegów wprawdzie wśród nich sa pogadanki o pracy ,ale jest ich 100-które pomagają ..turnus trwa jak kiedyś 24 dni -jest i zwrot dojazdu kiedyś były bilety.

Zastanawiam się jednak czy kiedykolwiek powstaną nawet w tych miejscowościach uzdrowiskowych PROFESJONALNE od podstaw -własne obiekty prewencji rentowej z ..PROFESJONALISTCZNYMI Fizjoterapeutami lekarzami i personelem -a nie jak obecnie.

Na marginesie obiektów świadczących usługi jest naprawdę mało
emik
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 sty 2012 18:48

Post autor: emik »

Drodzy forumowicze. Mam pytanie do tych, którzy byli albo wiedzą. jak wygląda turnus psychosomatyczny? Jakie zabiegi? Czy w ogóle są i czy zwiększona jest liczba godzin z psychologiem. Mam znajomą, której bardzo by się przydało takie leczenie, ale ona ciągle nie wie, czy składać wniosek. Z góry dziękuję za odpowiedź.
Awatar użytkownika
aniag
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Ustron

tadek777 pisze:
malgonia pisze:Nie można byc na rencie stałej, natomiast czasowa tak.
mam pytanko czy na rencie czasowej moge sie starac o sanatorium dziekuje :kwiat:
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękowano: 1 raz

Post autor: sztani »

Na rencie czasowej można starać się o turnus rehabilitacyjny z ZUS nie ma problemow tylko czy dostaniesz i czy po takim turnusie nie wrócisz uzdrowiony. Tłumaczę to tak skoro sam prosisz to znaczy ,że jak najszybciej chcesz wrócić do pracy a turnus Ci to ułatwi. Zależy na co jesteś na rencie i ile tej tymczasowej renty przyznali i ile Ci zostało do końca jej przyznania . Powodzenia może być taki scenariusz ale nie musi . Trzeba wszystko brać pod uwagę. Bo jest też tak ,że ZUS sam wysyla na turnus krótko przed końcem renty .
Lisa - sprawa przenosin i ustanowienia nowego tematu Twojego załatwiona :) :) Cierpliwości
Awatar użytkownika
Lisa
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 22 wrz 2016 22:47
Oddział NFZ: Mazowiecki

Post autor: Lisa »

dzieki wielkie Sztani
Awatar użytkownika
sztani