Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
u mnie stało się tradycją robienie kwasu buraczanego . W porze jesienno/ zimowej zawsze jest na stole. Sposób wykonania b. prosty . Jest zdrowy i ma dużo witamin . Pijemy go wszyscy z apetytem. Jeden rozlewam do butelek i nastawiam następny. proces trwa kilka dni (zależy w jakim miejscu stoi)i pijemy. Sorki,ze temat odbiega troszczkę od tematu obiadowego ale może być do popicia przy obiedzie .
Podaje przepis na prośbę Basi.
na 3 litrowy słoik;
4 buraki (wielkości średniego jabłka) myję i kroję w plastry grubosci 3 mm ( Można obrać )
5 ząbków czosnku (rozgniatam )
łyżeczka płaska soli i łyżka cukru
parę ziarenek ziela i 2/3 liście laurowe
ja dodaję jeszcze kilka ziaren goździków .
kromka chleba razowego (na zakwasie)
Wrzucam do słoika zalewam wodą (mam dobrą więc nie przegotowuję )jesli słabej jakości woda przegotować.
słoik przykrywam gazą i kładę w ciepłym miejscu (na blacie blisko kuchenki)
Stoi około 4 do 5 dni i to wszystko .milej degustacji