Sanatorium z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
forumowicz

Re: Sanatorium z ZUS

Post autor: forumowicz »

Z tym sie akurat zgadzam
Mialam i potwierdzam to co supetskorpion napisał ,- chociaż miałam w szpitalu wiec o nabijaniu kasy mowy raczej nie bylo.
Ale ambulatorium to męka.Zwłaszcza ze ja miałam w listopadzie.
Chyba ze KONIECZNIE wymagasz rehabilitacji obojętnie w jakiej formie to wtedy bierz.
Ostatnio zmieniony 26 sty 2017 14:27 przez forumowicz, łącznie zmieniany 1 raz.
DORO
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 22 wrz 2015 08:23
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: DORO »

Sztani, SUPERSKORPION, Casandra bardzo Wam dziękuję za info. Oczywiście że poczytam, chociaż może lepiej poczekam do tego 2 lutego. Co się będę ekscytować po próżnicy. Zacznę za tydzień po finale ;) :)
forumowicz

DORO pisze:Witam serdecznie, w tym temacie piszę po raz pierwszy, bo po raz pierwszy startuję z prewencji. 2 lutego mam spotkanie u doktora orzecznika w ZUS i właściwie nie wiem jak to działa. Czy zawsze osoba kierowana na prewencję zostaje zakwalifikowana przez orzecznika, czy zdarzają się przypadki odmowy? Czy zawsze wyznaczone miejsce/sanatorium jest oddalone max do 200 km od miejsca zamieszkania? A może ktoś posiada wiedzę gdzie mazowiecki ZUS wysyła... Trochę się obawiam i tej komisji i tego ewentualnego wyjazdu... :?
Witaj DORO wizyta u orzecznika niczym się nie różni od wizyty u lekarza rodzinnego ;)
1) Lekarz zapoznaje się z załączoną dokumentacją lekarską, wyniki badań ,zdjęcia RTG itd.
2) Przeprowadza wywiad dotyczący schorzenia
3) Przeprowadza badanie lekarskie
To wszystko , jeśli mogę poradzić to odpowiadaj na pytania konkretnie i rzeczowo :D żaden lekarz nie lubi biadolenia :D
Jeśli np. masz choroby współistniejące (niedoczynność lub nadczynność tarczycy lub nadciśnienie ) to możesz poprosić o tereny nadmorskie. Ze schorzeniem dróg oddechowych możesz pojechać nad morze jak i w góry. Warto wspomnieć o współistniejących.
Pozdrawiam i mocno trzymam kciuki :kwiat:
Awatar użytkownika
bodana2
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 21 lut 2012 18:05
Oddział NFZ: Warmińsko-Mazurski

Post autor: bodana2 »

Zauważyłam pewną regułę podczas orzekania w ZUS: po wypadku, urazie. operacji nie ma problemu z otrzymaniem skierowania na rehabilitację. Decyzje są odmowne przy schorzeniach przewlekłych, nie rokujących poprawy lub gdy pobyt w sanatorium może być niebezpieczny dla zdrowia pacjenta. Czas oczekiwania jest krótki dla osób przebywających na długich zwolnieniach lekarskich i dla osób którym kończą się zasiłki lub renty, Inne osoby czekają 3-6 miesięcy.
Awatar użytkownika
jk111974
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 03 wrz 2014 20:49
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: jk111974 »

Moze ktos wie czy jadac do sanatorium z zusu pokoje sa 1osob,2osob.czy sa to tez trojki?
forumowicz

jak byłam kilka lat temu w Cieplicach to były jedynki, dwójki, trójki i czwórki!
ale to było kilka lat temu, mogło się coś zmienić, jednak standardy idą w gorę.
emik
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 sty 2012 18:48
Podziękowano: 2 razy

Post autor: emik »

3 lata temu w Ciechocinku były 1, 2 i 3. W ubiegłym roku tylko 2 i kilka jedynek. Z tego, co mówią warunki turnusów ZUS powinny to być pokoje 1 i 2 osobowe.
forumowicz

masz rację. Teraz w szczegółowych wymaganiach dla świadczeniodawców mówi się tylko o 1 i 2, wyjątkiem jet psyche-soma - tylko dwójki. :)
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

I obecnie są pokoje 3 osobowe na turnusach ZUSowskich . Choć w większości to dwójki. Każdy ośrodek przyjmujący turnusy z ZUS musi posiadać jedynki . Wszystko jednak zależy jak osobowo jest duży turnus . w Połczynie w Gryfie było ich 6(jedynek) w Stegnie , Dziwnówku i Sobieszewie .podobnie . W Dziwnówku jedynki przydziela ordynator, w innych recepcja lub jak w Lądku P. pielęgniarki. wszędzie potrzebne jest zaświadczenie lekarskie ze wskazaniem na jedynkę . wszędzie odpowiednio wcześniej trzeba dzwonić i rezerwować a w Dziwnówku nawet przesłać zaświadczenie listownie lub drogą elektroniczną .
Takie pokoje są we wszystkich ośrodkach ( powinny być) choć często słyszymy ,że ośrodek nie ma jedynek (tak mówią recepcjonistki)
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Link do dokumentu mówiący o wymaganiach ZUS dotyczących ośrodków przyjmujących na prewencję rentową

http://www.zus.pl/files/Materialy_dot_k ... 6-2018.pdf
Szczegóły zawarte pewnie są w umowach indywidualnych z danym ośrodkiem
ODPOWIEDZ