Koronawirus rodem z Państwa Środka ...
-
zbigniew165
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 03 maja 2016 22:43
- Oddział NFZ: Łódzki
- Staż sanatoryjny: 10
- Podziękował: 73 razy
- Podziękowano: 97 razy
Re: Koronawirus rodem z Państwa Środka ...
-
Mazrena
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 14 sty 2017 16:54
- Oddział NFZ: Wielkopolski
- Staż sanatoryjny: 9
- Podziękował: 11 razy
- Podziękowano: 6 razy
My dostaliśmy listę punktów poboru wymazu i godz ich pracy i tam mamy się sami umówić na wymaz - miejsce nam odpowiadające
-
zbigniew165
- Przyjaciel forum

Jak byś chciała zrobić test, to za własne pieniądze i wtedy musisz doliczyć do kosztów turnusu 500 zł.
Do sanatorium robisz na koszt NFZ.
Co do tych 6 dni, to zobaczymy jak ja dostanę termin na test w przyszłym tygodniu. Rozporządzenie obowiązuje od dzisiaj i wyraźnie jest w nim napisane, że trzeba zrobić test przed rozpoczęciem turnusu najwcześniej na 4 dni, a nie jak było dotychczas 6 dni przed rozpoczęciem turnusu. Zacytowałem Ci z Rozporządzenia.
-
Mazrena
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 14 sty 2017 16:54
- Oddział NFZ: Wielkopolski
- Staż sanatoryjny: 9
- Podziękował: 11 razy
- Podziękowano: 6 razy
Odnośnie sanatorium to wiem, bo dostałam przecież
u nas jest napisane 6 dni przed, a jak będzie to nie wiem
- Samosia
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 09 lut 2017 21:58
- Oddział NFZ: Śląski
- Podziękował: 7 razy
- Podziękowano: 15 razy
-
zbigniew165
- Przyjaciel forum

Wczoraj wróciłem z OSW Barbarka w Świnoujściu i wszystko było na zasadach takich ja wcześniej opisałem w Chalkozynie.
O żadnych testach nie było mowy i nikt tego nie proponował.
Ponieważ interesuje się pobytami prywatnymi, bo dużo jeżdżę na takie, nad morze, nigdzie nie słyszałem o testach za 50, czy za 100 zł, które trzeba robić przyjeżdżając na turnus rehabilitacyjny do ośrodków prywatnie.
Oczywiście te ośrodki mają status hoteli z bazą zabiegową i nie są sanatoriami.
Może takie wymagania mają sanatoria jak się jedzie do nich prywatnie, ale jest tam dużo drożej i ja na takie turnusy prywatne w sanatoriach się nie piszę.
- Dzia_dek
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 26 cze 2013 07:55
- Podziękował: 52 razy
- Podziękowano: 91 razy
mamy inne osoby. Przekornie zapytałbym czy np. ja jadąc na ten sam turnus prywatnie i płacąc za niego nie mam prawa
czuć się bezpiecznie? A chciałbym, aby tak było. Chciałbym być pewny, że osoba, z którą mijam się na korytarzu, w windzie
czy też ta, która siedzi obok mnie na posiłkach daje minimum gwarancji,(właśnie przez taki test) że nie jest osobą zakażoną.
Uważam, że jeśli sanatoria, sensu stricto, wymagają takiego testu, tak samo wszystkie obiekty i to bez względu na status
własności, które w nazwie swojej działalności posługują się określeniami sanatoryjny lub rehabilitacyjny powinny obligować
swoich pensjonariuszy do wykonania takiego testu, tuż przed lub na początku turnusu. Inaczej ma się sprawa z ośrodkami
wczasowymi, hotelami i wszelakimi pensjonatami czy też kwaterami prywatnymi. Tam, reguły przyjęcia mogą być nieco inne
i takie właśnie miejsca powinny wybierać osoby, które chcą, z jakichś tam powodów, uniknąć testów.
Pozdrawiam
- Samosia
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 09 lut 2017 21:58
- Oddział NFZ: Śląski
- Podziękował: 7 razy
- Podziękowano: 15 razy
Dzia_dek tylko,że ja nie napisałam,że jestem przeciwna testom wręcz jestem ,,za ".... To początek mojego zdania...,,Jak dla mnie to jest dobre...."Jestem za tym by robić testy abyśmy czuli się bezpiecznie a reszta mojej wypowiedzi dotyczyła tego co usłyszałam będąc na wizycie u lekarza i czekając na korytarzu usłyszałam jak dwie panie ze sobą rozmawiały właśnie na temat wyjazdu prywatnego na turnus.Dzia_dek pisze: 28 lut 2021 12:50 Ostatnie zdanie z tego posta Samosi doskonale pokazuje jak bardzo jesteśmy samolubni i w jak głębokim poważaniu
mamy inne osoby. Przekornie zapytałbym czy np. ja jadąc na ten sam turnus prywatnie i płacąc za niego nie mam prawa
czuć się bezpiecznie? A chciałbym, aby tak było. Chciałbym być pewny, że osoba, z którą mijam się na korytarzu, w windzie
czy też ta, która siedzi obok mnie na posiłkach daje minimum gwarancji,(właśnie przez taki test) że nie jest osobą zakażoną.
Uważam, że jeśli sanatoria, sensu stricto, wymagają takiego testu, tak samo wszystkie obiekty i to bez względu na status
własności, które w nazwie swojej działalności posługują się określeniami sanatoryjny lub rehabilitacyjny powinny obligować
swoich pensjonariuszy do wykonania takiego testu, tuż przed lub na początku turnusu. Inaczej ma się sprawa z ośrodkami
wczasowymi, hotelami i wszelakimi pensjonatami czy też kwaterami prywatnymi. Tam, reguły przyjęcia mogą być nieco inne
i takie właśnie miejsca powinny wybierać osoby, które chcą, z jakichś tam powodów, uniknąć testów.
- Dzia_dek
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 26 cze 2013 07:55
- Podziękował: 52 razy
- Podziękowano: 91 razy
Umiem czytać, a myślę, że nie tylko ja, ze zrozumieniem tekstu. Przecież ten mały fragment Twojego posta:
... świadczy o tym, że jest to tylko usłyszana przez Ciebie i następnie zacytowana czyjaś wypowiedź.Samosia pisze:(...) już gdzieś usłyszałam, (...)
Więc nie wiem skąd przypuszczenie, że uważam Ciebie za osobę przeciwną testom? Odniosłem się, co wyraźnie
podkreśliłem, tylko do ostatniego zdania Twojej/nie Twojej (bo zacytowanej) wypowiedzi.