Prewencja ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
jan19557
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 15 sie 2012 13:01
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 22
Podziękowano: 3 razy

Re: Prewencja ZUS

Post autor: jan19557 »

Wystarczy pójść do odpowiedniego pokoju zagadać dziewczyny i wziąć nr. telefonu bezpośredni a później nie ma problemy. wszystkie informacje jak na dłoni. Powodzenia.
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Dzisiaj rozmawiałem z Panią z Prewencji na temat częstotliwości wyjazdów na turnus rehabilitacyjny w ramach prewencji rentowej. Oto czego sie dowiedziałem ; ponowny wyjazd do sanatorium po upływie roku od ostatniego.Można składać wcześniej ale to Orzecznik zdecyduje czy wyjazd wcześniejszy jak po roku jest konieczny.Wcześniej było , że po 6 miesiącach można było jechać i tak miałem . O wyjeździe po za umówiony krąg :lol: :lol: magicznych 200 km. decyduje lekarz Główny Orzecznik i wskazania medyczne osoby. Powiedziano tez ,że lekarze rygorystycznie sprawdzają częstotliwość wyjazdów na turnusy rehabilitacyjne .
basiunia1974
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 06 sty 2015 16:49
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 0

Post autor: basiunia1974 »

anusia153 pisze:Dziękuję za odpowiedź :)
Właśnie będę składać wniosek , powiedzie proszę , od jakiego lekarza najlepiej wziąć wniosek ,od specjalisty czy może od lekarza rodzinnego ?
Mysle ze nie ma znaczenia od jakiego lekarza ,,mi złozyła moja lekarka rodzinna i ,,poszło oki ,,jade do Iwonicza POZDRAWIAM
Awatar użytkownika
Hana51
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 09 sty 2015 22:17
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: Hana51 »

Dziś złożyłam wiosek do Zusu. Nic więcej nie żądali. Żadnego dowodu osobistego ani dodatkowych dokumentów. Teraz tylko czekać na komisję. Niech się dzieje wola nieba :) :kwiat:
ewlinka7
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 16 cze 2014 20:24
Oddział NFZ: Opolski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: ewlinka7 »

Witaj Sztani :D
Dzięki za info dot. częstotliwości wyjazdów, ja też słyszałam o tym nieformalnym "wymogu" i wprawdzie w ZUS powiedzieli, że nie ma takiego przepisu i wniosek można złożyć w każdej chwili, to jednocześnie podkreśliła, że jednak to lekarz orzecznik decyduje o konieczności wyjazdu...a wiadomo co będą robić, jak mają takie wytyczne..Ja też chcę składać wniosek, ale myślę, że poczekam jeszcze z miesiąc, dwa i dopiero pójdę do lekarza, no i zobaczymy. Hana i inni forumowicze - napiszcie, jak komuś z Was uda się załatwić wcześniej niż po roku od ostatniego pobytu, wtedy będzie wiadomo, że tak naprawdę to tylko "dobra wola" orzecznika ma wpływ, czy się uda :) :) Pozdro dla wszystkich ;) ;)
Awatar użytkownika
Hana51
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 09 sty 2015 22:17
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: Hana51 »

ewlinka7 pisze:Witaj Sztani :D
Dzięki za info dot. częstotliwości wyjazdów, ja też słyszałam o tym nieformalnym "wymogu" i wprawdzie w ZUS powiedzieli, że nie ma takiego przepisu i wniosek można złożyć w każdej chwili, to jednocześnie podkreśliła, że jednak to lekarz orzecznik decyduje o konieczności wyjazdu...a wiadomo co będą robić, jak mają takie wytyczne..Ja też chcę składać wniosek, ale myślę, że poczekam jeszcze z miesiąc, dwa i dopiero pójdę do lekarza, no i zobaczymy. Hana i inni forumowicze - napiszcie, jak komuś z Was uda się załatwić wcześniej niż po roku od ostatniego pobytu, wtedy będzie wiadomo, że tak naprawdę to tylko "dobra wola" orzecznika ma wpływ, czy się uda :) :) Pozdro dla wszystkich ;) ;)
Chyba ja Ci za bardzo nie pomogę. Zero doświadczenia. Startuję po raz pierwszy z Zusu. :kwiat:
Awatar użytkownika
roxy
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 24 sty 2014 23:31
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 7

Post autor: roxy »

Ciekawa jestem co to za szczególne względy medyczne powodują wysłanie poza magiczne 200 km? A Główny Orzecznik to kto to jest?
Awatar użytkownika
jan19557
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 15 sie 2012 13:01
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 22
Podziękowano: 3 razy

Post autor: jan19557 »

Od kilku lat wyjeżdżam powyżej 200 km. zarówno z ZUS-u jak i z NFZ-u. To chyba jakieś wewnętrzne zarządzenia.
Awatar użytkownika
aqula
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 03 wrz 2013 20:13
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: aqula »

Ja też jadę dalej niż 200 km :lol: :lol:
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Agula ile masz do Kołobrzegu 250 km .jeszcze w ubiegłym roku można było jechać dalej niż dwieście ale nie teraz . ja też chciałbym dalej w góry ale to się nie da.Jedzie się tam gdzie dany ZUS ma podpisaną umowę .
ODPOWIEDZ