Spotkania w Świnoujściu

W tym dziale piszemy wyłącznie na temat spotkań, zjazdów, zlotów forumowiczów.
Awatar użytkownika
Andrzej1958
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 23 maja 2018 19:18
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 79 razy

Re: Spotkania w Świnoujściu

Post autor: Andrzej1958 »

Wyborcza pisze, że od 1 kwietnia.
3,90 euro (czyli prawie 20 zł) dla dorosłych i 1,95 euro dla dzieci, które ukończyły siedem lat. Wystarczy pojawić się nawet na zakupy daleko od plaży.
Awatar użytkownika
malutka41
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 06 maja 2012 21:42

Post autor: malutka41 »

Moja pomyłka 3,90 € Miało nie być dla wyspiarzy tej opłaty, a dalej została i to wyższa
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 maja 2016 22:43
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 73 razy
Podziękowano: 97 razy

Post autor: zbigniew165 »

Są braki kadrowe w tych zawodach, które wcześniej opisałem.
Co do Ukraińców, to w Sobótce też pracowali, ale nie długo, bo zostali wywaleni z powodu obijania się i unikania przepracowania się, a także wymagań co do wysokości zarobków. :roll:
Po moim odejściu 7 stycznia 2022 r, jak naliczyłem pracowało na moim miejscu ok. 6 osób, a ostatnia porzuciła pracę 11 lutego 2023 r., czyli krótko przed moim wyjazdem z Bursztynu.
W tej chwili jest wakat na moim dawnym miejscu pracy i kierownictwo ma problem ze znalezieniem następcy. :)
Dodam, że wciągu roku nic się nie zmieniło na zewnątrz Sobótki i jest tak jak zostawiłem swoje miejsce pracy rok temu.
Mam na myśli nasadzenia, zieleń i teren zewnętrzny hotelu.
Ukraińcy może sprawdzają się na budowach w Świnoujściu, bo przeważają wśród budowlańców, ale w obsłudze hoteli, Ośrodków i w handlu zatrudniane są raczej tylko Ukrainki.
Co do opłaty klimatycznej na niemieckiej stronie, to niech się martwią ci, co tam chodzą, bo ja takiej potrzeby nie mam i do Niemiec mnie nie ciągnie. Raz tam byłem i to mi wystarczy.
Zauważyłem też, że panie z naszego sanatorium od pierwszego dnia pobytu codziennie chodziły do miasta i Galerii Corso na zakupy. To jakaś masakra przyjechać nad morze i codziennie chodzić kupować ciuchy i buty, bo wyprzedaże. :shock:
Gość

Post autor: Gość »

Żeby zrozumieć fenomen codziennych zakupów trzeba być kobietą.😏 Nie trzeba zaprzątać sobie tym głowy. 😁
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 20 mar 2020 22:12
Podziękował: 26 razy
Podziękowano: 73 razy

Post autor: Kleinehexe »

Niekoniecznie Misiek68. Jestem kobietą, a chodzenie po sklepach nie jest żadną dla mnie atrakcją, wręcz przeciwnie, nuży mnie, a już szczególnie w miejscach, gdzie są piękne okoliczności przyrody. Także bycie kobietą tego nie warunkuje:D
Gość

Zgadzam się oczywiście, ale to w większości kobiety właśnie krążą po galeriach szukając wyprzedaży. Zgodzę się również że mając tak piękne widoki jak promenady czy plaża w Świnoujściu trzeba biegać akurat do galerii w mieście. Zależy co kto lubi. Znam również takie kobiety które ubrania czy buty idą kupić ale nie chodzą po sklepach po codzienne zakupy a co więcej nie znają nawet cen bo to mężowie kupują wszystko do domu oszczędzając swym partnerkom noszenia ciężarów. A piszę to również z własnego doświadczenia.😊
Gość

Nie wdając się w jakieś uogólnienia muszę zauważyć, że razi mnie sposób w jaki niektórzy kuracjusze - najczęściej o bogatym stażu sanatoryjnym - wyrażają się o tych, którzy akurat troszkę inaczej lubią sobie organizować pobyt w uzdrowisku niż oni.
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Zgadzam się, niech każdy spędza swój czas tak jak lubi i nikomu nic do tego.
Mnie razi, jeśli wszystko sprowdza się do prostych schematów warunkując to jednym czynnikiem np. płci. To, że wiele kobiet coś robi, nie znaczy, że wynika to wyłącznie z ich kobiecości. Nie mam jednak nikomu za złe, że tak robią bo wiem z czego to wynika, nie ze złej woli. Także Misiek68, spoko.👍 Mogłabym ten temat rozwinąć szerzej, ale to nie jest miejsce na to :D
Aaa, dodam jeszcze tylko, że robię codzienne zakupy, bo sporo czasu spędzam w kuchni, a i tak cen nie znam. :lol: :lol:
Gość

Przy obecnej inflacji to chyba lepiej nie patrzeć na ceny bo by się nic nie kupiło. 😁Też dużo czasu spędzam w kuchni i kupuję to co potrzeba żeby ugotować obiad.😊
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Dokładnie tak, po co denerwować się cenami jak przecież kupić i tak trzeba. Często tak bywa, że ta osoba, która gotuje w domu, robi też zakupy, bo najlepiej wie czego potrzebuje i czym zastąpić składnik, którego akurat nie ma w sklepie.
Ups, zaśmiecamy temat 🤭
ODPOWIEDZ