Wyjazd ze zwrotów

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 17 razy
Podziękowano: 76 razy

Re: Wyjazd ze zwrotów

Post autor: Felice »

Jak chciałeś Busko to źle nie trafiłeś.Jest to troszeczkę na uboczu,ale znów nie na jakimś odludziu.Do Wojskowego i Nidy jest 150,200 metrów.Bazę mają na miejscu,generalnie jest ok.Nie znam pokoi w tej nowej części.W starszej nad restauracją mieszkałam jak jeszcze byli hotelem.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 17 razy

Post autor: Felice »

Violet dwa lata temu latem płaciłam 20 zeta za dzień we wspomnianej wcześniej wypożyczalni.Tyle tylko,że trzeba było być koło 10 bo później już mogło się odejść z kwitkiem.Co prawda było to w sierpniu,więc zapotrzebowanie większe.
Ja tak długich tras nawet nie planowałam,bo byłam po zerwaniu ścięgna Achillesa,ale trochę kilometrów nakręciłam.Polecam też wyprawę na termy do Heringsdorfu.Praktycznie jest to prawie w Albecku,rowerem spokojnie można dotrzeć.
Awatar użytkownika
violet58
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 14 sty 2012 20:26
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 15
Podziękowano: 10 razy

Post autor: violet58 »

W sieci znalazłem jeszcze jedną zaletę poruszania się po niemieckiej stronie wyspy Uznam czy raczej Usedom rowerem ;) :D , a dotyczy to opłaty klimatycznej
"Kontroler może podejść do każdej nieporuszającej się pojazdem osoby. Musimy być przygotowani – niezależnie czy siedzimy na ławce, leżymy na plaży, czy też spacerujemy. Inaczej wygląda to w stosunku do osób przemieszczających się rowerem albo samochodem. Dopóki poruszają się one za pomocą pojazdów, kontroler nie może ich zatrzymać, ponieważ ich przejazd traktowany jest jako tranzyt. Jednak w momencie gdy już prowadzą rower albo wysiądą z samochodu – mogą zostać skontrolowani czy opłata została już uiszczona i czy mamy na to odpowiedni kwit. Jeśli nie – nie ma żadnego problemu. Należy wówczas należność uregulować u kontrolera. Nie ma żadnych konsekwencji z faktu, że nie zapłaciliśmy wcześniej. Konkluzja jest następująca – jeśli nie spotkamy kontrolera na swojej drodze, to w ogóle nie mamy do czynienia z dodatkowymi opłatami.Opłata wynosi 3€ od osoby dorosłej oraz 1,5€ dla osób uczących się. Z opłaty zwolnione są dzieci do 16 roku życia. Przepis jednak obejmuje psy – 1€ zapłacimy za pobyt naszego ulubieńca."
No ale dość już chyba o rowerach i Świnoujściu, bo nas znów pogonią ;) :D
Pozdrawiam 10 DDW :D
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 103 razy

Post autor: GIENIA »

Małopolska .. zwrotów brak :(
Awatar użytkownika
Mirabella
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 25 lut 2012 20:55
Staż sanatoryjny: 10

Post autor: Mirabella »

W mazowieckim nic się nie dzieje........ mają wolne. :shock:
Awatar użytkownika
lenasto
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 23 sty 2016 20:01
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: lenasto »

a ja dzisiaj dostałam ze zwrotów Połczyn Zdroj od 24 .08.07......i bardzo się cieszę
moja kolejka wypadnie gdzieś koło stycznia -lutego
Awatar użytkownika
VVENUS
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 17 mar 2016 19:56
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: VVENUS »

Lenasto gratuluję :kwiat: Lubię jak ludzie się cieszą :D To nawet masz trochę czasu na załatwienie spraw, zakupy, pakowanie.
Czasem ktoś ze zwrotów ma bardzo szybki wyjazd, Ty 10 dni ,super :)
Awatar użytkownika
Atina
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 19 sie 2011 09:29
Oddział NFZ: Pomorski
Podziękował: 54 razy
Podziękowano: 34 razy

Post autor: Atina »

lenasto pisze:a ja dzisiaj dostałam ze zwrotów Połczyn Zdroj od 24 .08.07......i bardzo się cieszę
moja kolejka wypadnie gdzieś koło stycznia -lutego
Połczyn dobry zwrot i pora bardzo sympatyczna :)
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 103 razy

Post autor: GIENIA »

Lenasto .. gratuluje :D
bewe
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 13 sty 2014 21:20
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: bewe »

Dziewczyny potrzebuję porady, jeżeli w przeglądarce mam juz napisane wniosek do realizacji Szczawno od 6.10 czy ja mogę sie starać jeszcze o zwrot(właściwie o dwa zwroty,bo jeszcze dla mojego męża) nie chodzi mi w zasadzie o termin bo ten może być ale o zmianę miejscowości,macie jakieś doświadczenia w tym temacie?Co powinnam zrobić, jezeli dostanę juz skierowanie do domu czy istnieje możliwość zmiany?NFZ śląski
ODPOWIEDZ