Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
Irena, w Twojej sytuacji pierwszy raz powinnaś dostać raczej bez problemu.Po raz drugi,trzeci,czwarty
już niechętnie dają bez chodzenia na zwolnienia na wnioskowane schorzenie.Powodzenia.
Grzegorz masz rację. Pierwszy raz wyjazd bez problemu, nastepny już lekarz pytał mnie o zwolnienie.Jezeli nie mogę pracować, to dlaczego nie chodzę na zwolnienia. Zus nie jest biurem podróży ani organizacją charytatywną. Dodam, ze jestem po operacji.Pozdrawiam.
Mnie się wydaje że ogromne znaczenie ma jednostka chorobowa.Nie kiedy ani operacja ani pobyt w szpitalu czy zwolnienie nie pomoże ,tylko intensywna rehabilitacja.Ja nie chodzę na zwolniena a skierowania dostaje i to z zaznaczeniem że powinnam przynajmniej dwa razy w roku.
Byłam wczoraj na komisji lekarskiej z ZUS, Pani doktor stwierdziłą ze wysylaja teraz tylko ludzi po wypadkach, operacjach, bo nie ma pieniedzy.W innych przypadkach jest sanatorium z NFZ. a WOGÓLE TO LUDZIE KTÓRZY DOSTALI TO TERMIN WYJAZDU NAJBLIZSZY TO LISTOPAD dlatego mam ich gdzieś, pojade komercyjnie za pieniadze z chorobowego
Witam 30 maja 2017r mialam komisje lekarska w Zus i lekarz orzecznik przyznal mi swiadczenie rehabilitacyjne na 4 miesiace i powiedziano mi ze dostane skierowanie do sanatorium. I tu moje pytanie czy ktos byl w podobnej sytuacji, tzn jak dlugo czeka sie na decyzje ZUS i czy mozna samemu wybrac miejsce i termin pobytu?
Ostatnio zmieniony 12 cze 2017 21:07 przez administrator, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód:poprawiono literówkę
jest osobny temat"" Sanatorium z ZUS"" w sprawach formalnych . Jest to turnus rehabilitacyjny w ramach prewencji rentowej . jeśli dostałaś zapewnienie od orzecznika na komisji ,że wyjazd nastąpi na taki turnus i przyjdzie pocztą to możesz dostać w każdej chwili . Dostaniesz już przydział do ośrodka bez możliwości wyboru . Z zasady jest to krótki okres na przyznanie z tz. listy ośrodków i będzie ze zwrotów .Wielka niewiadoma gdzie dostaniesz . I bez obrazy jeżeli już piszemy to nie ""senetorium "" a sanatorium Pozdrawiam
Myslę ,że Admin powinien dodać twój post do do istniejącego tematu o wyjazdach w ramach prewencji do ""Sanatorium z ZUS. Podaję poniżej link gdzie twój temat znajdziesz
Ania12345 pisze:Witam 30 maja 2017r mialam komisje lekarska w Zus i lekarz orzecznik przyznal mi swiadczenie rehabilitacyjne na 4 miesiace i powiedziano mi ze dostane skierowanie do sanatorium. I tu moje pytanie czy ktos byl w podobnej sytuacji, tzn jak dlugo czeka sie na decyzje ZUS i czy mozna samemu wybrac miejsce i termin pobytu?
Witam, w ciągu miesiąc powinnas dostać odpowiedź. Miałam podobnie w grudniu byłam na komisji,a w styczniu dostałam decyzję i przyznane sanatorium z terminem pod koniec lutego. Czyli też miałam miesiąc na wyjazd, ale to jest pewnie też uzależnione od regionu. Wyboru już nie miałam, przyjęłam to co dostałam
emik pisze:Elik11, za jakiś czas spróbuj ponownie.
Dzięki, to zniechęcające. Dolegliwości wzmagają się, chociaż... zapewne inni mają gorzej, ja jeszcze mimo tego "sprawnie funkcjonuję", na zwolnienia staram się nie chodzić zbyt wiele, to i sanatorium nie potrzebne na rehabilitację czeka się prawie rok
Pierwszą komisje w ZUS miałam w styczniu na swiadczenie rehabilitacyjne i sanatorium .wyjazd 3 maj .24 dniowy turnus sie skonczyl i kilka dni pozniej złożyłam wniosek o kolejne sanatorium.dzis mialam komisję wyjazd juz 21 czerwca do Krynicy jak sie ma odpowiednie schorzenie i pesel w miare młody drzwi sie otwierają wybór mialam albo ten termin lub listopad i to ten sam ośrodek w ktorym bylam.
Zgadzam się z wypowiedzią .Mnie też zaproponowano po 3 miesiącach kolejny wyjazd ale musiałam zrezygnować oczywiście argumentując innymi schorzeniami i związanymi z tym badaniami .Teraz będąc na komisji w kwietniu P. doktor stwierdziła że po powrocie powinnam sie pojawić z powrotem aby za ok. 3 miesiące kontynuować rehabilitacje , bo to jedyna metoda aby jakoś funkcjonować .Pesel wcale nie taki wysoki Tylko wybór albo renta albo rehabilitacja.Na L-4 nie chodzę