Sanatorium z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
p-siak
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 04 cze 2013 20:36
Podziękowano: 4 razy

Re: Sanatorium z ZUS

Post autor: p-siak »

Irena, w Twojej sytuacji pierwszy raz powinnaś dostać raczej bez problemu.Po raz drugi,trzeci,czwarty
już niechętnie dają bez chodzenia na zwolnienia na wnioskowane schorzenie.Powodzenia.
cyganeczka
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 29 gru 2016 12:15

Post autor: cyganeczka »

Grzegorz masz rację. Pierwszy raz wyjazd bez problemu, nastepny już lekarz pytał mnie o zwolnienie.Jezeli nie mogę pracować, to dlaczego nie chodzę na zwolnienia. :shock: Zus nie jest biurem podróży ani organizacją charytatywną. Dodam, ze jestem po operacji.Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Fionka »

Mnie się wydaje że ogromne znaczenie ma jednostka chorobowa.Nie kiedy ani operacja ani pobyt w szpitalu czy zwolnienie nie pomoże ,tylko intensywna rehabilitacja.Ja nie chodzę na zwolniena a skierowania dostaje i to z zaznaczeniem że powinnam przynajmniej dwa razy w roku.
Awatar użytkownika
malgonia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 05 lut 2012 09:15
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 13 razy

Post autor: malgonia »

Byłam wczoraj na komisji lekarskiej z ZUS, Pani doktor stwierdziłą ze wysylaja teraz tylko ludzi po wypadkach, operacjach, bo nie ma pieniedzy.W innych przypadkach jest sanatorium z NFZ. a WOGÓLE TO LUDZIE KTÓRZY DOSTALI TO TERMIN WYJAZDU NAJBLIZSZY TO LISTOPAD :o dlatego mam ich gdzieś, pojade komercyjnie za pieniadze z chorobowego :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Ania12345
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 12 cze 2017 09:52
Oddział NFZ: Lubelski

Wyjazd do sanatorium z Zus

Post autor: Ania12345 »

Witam 30 maja 2017r mialam komisje lekarska w Zus i lekarz orzecznik przyznal mi swiadczenie rehabilitacyjne na 4 miesiace i powiedziano mi ze dostane skierowanie do sanatorium. I tu moje pytanie czy ktos byl w podobnej sytuacji, tzn jak dlugo czeka sie na decyzje ZUS i czy mozna samemu wybrac miejsce i termin pobytu?
Ostatnio zmieniony 12 cze 2017 21:07 przez administrator, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawiono literówkę
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękowano: 1 raz

Re: Wyjazd do senatorium z Zus

Post autor: sztani »

jest osobny temat"" Sanatorium z ZUS"" w sprawach formalnych . Jest to turnus rehabilitacyjny w ramach prewencji rentowej . jeśli dostałaś zapewnienie od orzecznika na komisji ,że wyjazd nastąpi na taki turnus i przyjdzie pocztą to możesz dostać w każdej chwili . Dostaniesz już przydział do ośrodka bez możliwości wyboru . Z zasady jest to krótki okres na przyznanie z tz. listy ośrodków i będzie ze zwrotów .Wielka niewiadoma gdzie dostaniesz . I bez obrazy jeżeli już piszemy to nie ""senetorium "" a sanatorium :) Pozdrawiam
Myslę ,że Admin powinien dodać twój post do do istniejącego tematu o wyjazdach w ramach prewencji do ""Sanatorium z ZUS. :) Podaję poniżej link gdzie twój temat znajdziesz

viewtopic.php?f=13&t=2269
Mazrena
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 14 sty 2017 16:54
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 9
Podziękował: 4 razy

Re: Wyjazd do senatorium z Zus

Post autor: Mazrena »

Ania12345 pisze:Witam 30 maja 2017r mialam komisje lekarska w Zus i lekarz orzecznik przyznal mi swiadczenie rehabilitacyjne na 4 miesiace i powiedziano mi ze dostane skierowanie do sanatorium. I tu moje pytanie czy ktos byl w podobnej sytuacji, tzn jak dlugo czeka sie na decyzje ZUS i czy mozna samemu wybrac miejsce i termin pobytu?
Witam, w ciągu miesiąc powinnas dostać odpowiedź. Miałam podobnie w grudniu byłam na komisji,a w styczniu dostałam decyzję i przyznane sanatorium z terminem pod koniec lutego. Czyli też miałam miesiąc na wyjazd, ale to jest pewnie też uzależnione od regionu. Wyboru już nie miałam, przyjęłam to co dostałam :)
Elik11
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 09 paź 2016 19:09
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: Elik11 »

emik pisze:Elik11, za jakiś czas spróbuj ponownie.
Dzięki, to zniechęcające. Dolegliwości wzmagają się, chociaż... zapewne inni mają gorzej, ja jeszcze mimo tego "sprawnie funkcjonuję", na zwolnienia staram się nie chodzić zbyt wiele, to i sanatorium nie potrzebne :cry: na rehabilitację czeka się prawie rok :cry:
Awatar użytkownika
mart 36
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 03 kwie 2017 08:32
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: mart 36 »

Pierwszą komisje w ZUS miałam w styczniu na swiadczenie rehabilitacyjne i sanatorium .wyjazd 3 maj .24 dniowy turnus sie skonczyl i kilka dni pozniej złożyłam wniosek o kolejne sanatorium.dzis mialam komisję wyjazd juz 21 czerwca do Krynicy :D :D jak sie ma odpowiednie schorzenie i pesel w miare młody drzwi sie otwierają ;) wybór mialam albo ten termin lub listopad i to ten sam ośrodek w ktorym bylam.
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Fionka »

Zgadzam się z wypowiedzią .Mnie też zaproponowano po 3 miesiącach kolejny wyjazd ale musiałam zrezygnować oczywiście argumentując innymi schorzeniami i związanymi z tym badaniami .Teraz będąc na komisji w kwietniu P. doktor stwierdziła że po powrocie powinnam sie pojawić z powrotem aby za ok. 3 miesiące kontynuować rehabilitacje , bo to jedyna metoda aby jakoś funkcjonować .Pesel wcale nie taki wysoki :lol: Tylko wybór albo renta albo rehabilitacja.Na L-4 nie chodzę
ODPOWIEDZ