kolejka do sanatorium 2013 rok

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
mamylka
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 03 lut 2013 16:53
Oddział NFZ: Warmińsko-Mazurski
Staż sanatoryjny: 4

Re: kolejka do sanatorium 2013 rok

Post autor: mamylka »

Selene pisze:Witaj Mamylka :kwiat:

Odpowiedź na Twoje pytanie znajdziesz tutaj: http://forum.nasze-sanatorium.pl/viewto ... =13&t=5047

Pozdrawiam :)
Poczytałam dokładnie wszystkie posty !! i wychodzi na to, że innym przyjmują wnioski od razu a innym wręcz odrzucają.
I bądź tu mądry człowieku, ale będę próbować i w poniedziałek idę do mojego lekarza - Zobaczymy?? :roll:
Dzięki za linka !
Awatar użytkownika
Bunia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 06 gru 2011 20:19
Oddział NFZ: Zachodniopomorski
Staż sanatoryjny: 20
Podziękowano: 2 razy

Post autor: Bunia »

mamylka warm-mazur są jedne przepisy :!: na wszystkie oddziały NFZ. To czasami lekarz nas wprowadza w błąd.
Rok czasu czekają ubezpieczeni w KRUS na złożenie nowego wniosku na leczenie uzdrowiskowe.
Pozdrawiam Bunia.
Awatar użytkownika
mamylka
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 03 lut 2013 16:53
Oddział NFZ: Warmińsko-Mazurski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: mamylka »

Bunia pisze:mamylka warm-mazur są jedne przepisy :!: na wszystkie oddziały NFZ. To czasami lekarz nas wprowadza w błąd.
Rok czasu czekają ubezpieczeni w KRUS na złożenie nowego wniosku na leczenie uzdrowiskowe.
Pozdrawiam Bunia.
Oto jaką otrzymałam odpowiedź z mojego NFZ (warm-mazur.)

"Witam. Zgodnie z opinią Konsultanta Krajowego w Dziedzinie Balneologii, z uwagi na bodźcowy charakter leczenia, wniosek można złożyć po upływie 8-9 m-cy od poprzedniego cyklu leczenia."

Przepisy ponoć nie określają o jakie terminy chodzi ! i co to znaczy "bodźcowy charakter leczenia"
Co Wy na to ??
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

"Bodźcowy charakter leczenia"
Miejscowości uzdrowiskowe dzielą się na nisko,średni i wysoko bodźcowe
Wysoko bodźcowe są zazwyczaj górskie np.Krynica,Lądek,ale też Kołobrzeg z ostrym nadmorskim klimatem.Nie wiem kto ustala wykaz tych uzdrowisk,w każdym razie jest dziedzina balneologii zwana bioklimatem.
A to fragment który myślę,ze może coś rozjaśni
"Działanie klimatu na organizm człowieka
Działanie klimatu na organizm człowieka. W zależ­ności od stopnia reagowania ustroju można podzielić kli­mat na oszczędzający i bodźcowy. Oznacza to, że różne procesy życiowe, jak czynność oddychania, krążenie krwi, przemiana materii, w klimacie bodźcowym ulegają przy­spieszeniu, w klimacie oszczędzającym następuje zwol­nienie tych procesów lub też nie zachodzą żadne zmiany. Podział taki nie będzie odnosił się w równym stopniu do każdego chorego. Pobyt w tym samym klimacie u jednego może wywołać dużą reakcję, u drugiego nato­miast jedynie słabą lub nawet niezauważalną. Występo­wanie bowiem reakcji zależy od aklimatyzacji — przysto­sowania się do zmienionych warunków klimatycznych. W przypadku chorego z gór pobyt w miejscowości nizin- nej będzie pobudzał organizm, gdy tymczasem w stosunku do osób z nizin może on działać oszczędzająco lub względnie obojętnie. Również sama choroba, jej okres, stan ogólny zdrowia, sprawność i zdolność przystosowaw­cza organizmu, wiek kuracjusza, miejsce zamieszkania decydują o reakcjach na czasową zmianę klimatu. Duże różnice w reakcjach obserwuje się w różnych porach roku, jak i podczas nietypowego przebiegu pogody — np. w górach przy wietrze halnym.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

astrid
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 25 lut 2013 11:38
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 9

Post autor: astrid »

Właśnie czytam o tym "bodżcowym charakterze leczenia" i nie mogę wyjść z podziwu jak sprytnie radzi sobie kujawsko- pomorski NFZ.Przepis przepisem....a tam panuje specyficzne prawo!!!!Dobrze,że w lubelskim NFZ-cie jeszcze czegoś takiego nie wymyślili,wnioski można składać następnego dnia po powrocie z sanatorium....co regularnie czynię.
Awatar użytkownika
violet58
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 14 sty 2012 20:26
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 15
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 12 razy

Post autor: violet58 »

Ja też nie mogę wyjść z podziwu, co ma do tego Kujawsko -Pomorski OW NFZ skoro mamyłka z Warmińsko-Mazurskiego :lol: :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
margot
W naszej pamięci
W naszej pamięci
Na forum od: 26 lip 2010 13:17
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: margot »

Z wyliczeń wynikało lato 2014 , a z uzyskanych informacji luty i Kołobrzeg :( może uda się zamienić :?: :roll:
Awatar użytkownika
Bunia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

mamylka warm-mazur :roll:i nie wiem co napisać, Pozdrawiam Bunia.
Awatar użytkownika
Bunia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

margot Kołobrzeg silnie bodźcowy ,to się zastanów :lol:
Zablokowany