Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
Witaj Nowa5
Ja co za bardzo nie orientuje się w tych sprawach mogę tylko tyle napisać jak bratowa chciała zmianę.
W tym czasie co jej przyznali rehabilitacje miała ślub córki napisała pismo o przesunięcie o miesiąc.
Powiedzieli by napisała pismo i wysłała tak zrobiła.
Przyszło że ma czekać na kolejny turnus.
Przez rok się nie doczekała.
Potem miała komisję na rentę i zapytała o to sanatorium.
Odpowidż była krótka ...Niema rehabilitacji nie ma renty.
I tak ją właśnie ZUS- DOL. potraktował
Może w waszym będzie łatwiej to załatwić -proponuje zadzwonić do ZUS i zapytać.
Pozdrawiam
Nowa5 pisze:Witam, jestem ,,zielona" i nie wiem czy piszę w dobrym temacie? Trochę poczytałam i dalej nie wiem, czy mogę prosić o zmianę terminu rehabilitacji z ZUS?
oczywiście można zmienić jednak trzeba podać na piśmie powody zmiany terminu nie może to być sprawa blacha i najlepiej podparta jakimś dokumentem ( jeśli oczywiście urzędowa spraw wstrzymuje) jesli z powodów zdrowotnych , rodzinnych to trzeba tą zmianę odpowiednio napisać w piśmie . Nie wiem jak długo masz już to skierowanie na turnus bo terminy obecnie są odlegle w wyjazdach a nie piszesz czy jesteś na chorobowym czy świadczeniu . Musi to być termin w którym Ty się zmieścisz czasowo Nie może on być dłuższy jak 6 miesięcy do przodu od Twojego obecnego skierowania ( liczy się data jego wystawienia) Nie ma żadnych negatywnych konsekwencji jeśli napiszesz o zmianę turnusu ze strony ZUS . sam kilkakrotnie zmieniałem termin a jeden wyjazd na turnus nawet dwa razy ( pisałem o zamianę ) jedno jest tylko niewiadome gdzie po zmianie dostaniesz bo z zasady zostają ośrodki nie"" chodliwe"" lub zwroty jeśli termin krótki. Udanego wyjazdu i rehabilitacji
Bardzo proszę o informacje na jakich zasadach i kto może ubiegać się o sanatorium z ZUS ?
Jestem osobą pracującą, nie jestem na L-$. Należę do Wielkopolskiego Funduszu a u nas czeka się z funduszu 20 mies.
i można składać po 1 roku od powrotu (to razem czeka się 3 lata). PEFRO tez nie ma środków i można od nich otrzymać dofinansowanie co 3 lata.| Bardzo dziękuję z góry za odpowiedz.
IE pozdrawiam
Do sanatorium z ZUS może jechać osoba pracując lub na świadczeniu rehabilitacyjnym.Pobiera się druk z ZUS lub strony internetowej i idzie do lekarza u którego się leczysz i on wypisuje wniosek, który składa się do ZUS i czeka na komisję. Tam lekarz orzecznik przydziela sanatorium o ile uzna że wskazane celem popawy zdrowia - oby pracownik nie poszedł na rentę - przyznaje sanatorium. W sanatorium z ZUS jedziesz na L$ lub urlop- wybór należy do Ciebie. L4 - wystawia lekarz w sanatorium za czas pobytu
dodam ,że można jechać na turnus rehabilitacyjny z ZUS także pracując lub będąc na zasiłku chorobowym(dłuższym) tz. L-4 czy na zasiłku dla bezrobotnych ale tylko z prawem do zasiłku dla bezrobotnych.. Będąc na świadczeniu rehabilitacyjnym lub rencie za pobyt na turnusie nie wystawia się zwolnienia lekarskiego . jeśli stan zdrowia tego wymaga można korzystać kilka razy w ciągu roku z takiego turnusu jednak decyduje o tym orzecznik na komisji.
Dziękuję za odpowiedzi . Jestem osobą pracują, nie zawsze mogę pozwolić sobie na urlop ( samo życie) termin muszę uzgodnić z pracodawcą to trochę komplikuje sprawę.
Ja w kwestii zwrotu poniesionych kosztów dojazdu na turnus w ramach prewencji .Jak myślicie czy ZUS zwróci koszty przelotu samolotem.Kwota jest na dzień dzisiejszy niższa niż podróż pociągiem czy autobusem.
wiesniaczkaela pisze:Ja w kwestii zwrotu poniesionych kosztów dojazdu na turnus w ramach prewencji .Jak myślicie czy ZUS zwróci koszty przelotu samolotem.Kwota jest na dzień dzisiejszy niższa niż podróż pociągiem czy autobusem.
Ja myślę że powinien zwrócić. Rozporządzenie mówi o najtańszym środku komunikacji publicznej. Ale jak ZUS się zaprze to może powiedzieć że samolot nie jest środkiem komunikacji publicznej. Ustawa o publicznym transporcie drogowym określa zasady funkcjonowania regularnego
przewozu osób w publicznym transporcie zbiorowym realizowanego na terytorium RP, w transporcie drogowym,kolejowym, linowym, morskim oraz w żegludze śródlądowej.... o powietrznym nic nie ma. Ale w przepisach tej ustawy jest też definicja publicznego transportu zbiorowego: – powszechnie dostępny regularny przewóz osób wykonywany w określonych odstępach czasu i po określonej linii komunikacyjnej, liniach komunikacyjnych lub sieci komunikacyjnej. No i zagwozdka...
"[/Zakład pokrywa koszty do wysokości przejazdu najtańszym środkiem komunikacji publicznej. Jeżeli do sanatorium przyjedziemy ekspresem, samochodem, a może przylecimy samolotem, zostaną nam zwrócone koszty biletu za przejazd pociągiem pospiesznym 2. klasy do danej miejscowości, gdzie będziemy się kurować. Za resztę kosztów podróży trzeba zapłacić samemu.b]
Bardzo jestem ciekawa co mi ZUS odpowie .Maryann , poczytałam i fakt nic o samolotach nie jest napisane a znając nasze urzędy to głową wal w mur - jak nie stoi czarne na białym .Podróż samolotem -tam i z powrotem to 119 zł.To cena na dziś a myślę że i za połowę kwoty można polecieć