Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
Masz rację,jeśli szpital to i NFZ ...nie twierdzę,że nie posiadasz wiedzy w tym temacie,ja doświadczam tego na skórze własnej ,więc bardziej praktycznie niż teoretycznie.
Felice,właśnie zdzwoniłem do mojej lekarki rodzinnej z tym pytaniem ( no nie mogłem sobie drugiej kawy spokojnie wypić ) i usłyszałem iż :
pobyt w szpitalu uzdrowiskowym bądź na turnusie rehabilitacyjnym w szpitalu uzdrowiskowym – zwolnienie lekarskie, wyjazd do sanatorium w ramach prewencji rentowej ZUS – zwolnienie lekarskie,pobyt w sanatorium uzdrowiskowym lub udział w turnusie rehabilitacyjnym w sanatorium uzdrowiskowym – urlop wypoczynkowy, urlop dla poratowania zdrowia lub urlop bezpłatny.
No i kicha...
Zgadza sie nic nie stoi na przeszkodzie by wyjechac na l_4 ,moja Pani doktor rzekla tak - gdyby pacjent mial stacjonarna rechabilitacje musial by tez wziac l-4 poniewaz nikt nie dalby mu wolnego w godzinach pracy
mercedes pisze: 05 paź 2017 19:36
Zgadza sie nic nie stoi na przeszkodzie by wyjechac na l_4 ,moja Pani doktor rzekla tak - gdyby pacjent mial stacjonarna rechabilitacje musial by tez wziac l-4 poniewaz nikt nie dalby mu wolnego w godzinach pracy
Tak zgadza się, ja swego czasu, gdy byłam u lekarza, pani doktor proponowała mi właśnie rehabilitację stacjonarną. Na moje stwierdzenie, że miała bym problemy z wyjściem w godzinach pracy...usłyszałam, że mogę dostać L-4. Ponieważ miałam wyjazd do sanatorium do Kudowy Zdrój, toteż zrezygnowałam z proponowanej formy leczenia.
Wyjazd z ZUS może być na L-4 , można tak jak ja w ramach urlopu a można jak moja znajoma część urlopu a część zwolnienia .Nawet będąc w Poddębicach na oddziale rehabilitacji nie brałam zwolnienia a wykorzystywałam urlop.
Z uzasadnienia wyroku SN (24.02.2015 r., II PK 84/14) -"W orzecznictwie SN utrwalony jest pogląd, że niedopuszczalne jest wyrażenie zgody przez pracodawcę na urlop wypoczynkowy w okresie niezdolności do pracy. Z przepisów prawa pracy wynika bowiem, że niezdolność do pracy z powodu choroby pozostaje w opozycji do zwolnienia urlopowego. Przepis art. 165 KP niezdolność do pracy z powodu choroby uznaje za przeszkodę w rozpoczęciu urlopu wypoczynkowego, sformułowanie zawarte w art. 166 KP o niewykorzystaniu części urlopu w związku z niezdolnością do pracy z powodu choroby jest zaś równoznaczne ze stwierdzeniem, że okres choroby nie jest i nie może być okresem wykorzystywania urlopu wypoczynkowego. Tego rodzaju regulacja prawna jest w sposób oczywisty związana z celem urlopu, który jest jedną z instytucji zabezpieczających prawo pracownika do wypoczynku (art. 14 KP), gwarantowane w art. 66 Konstytucji." Pracodawca nie może udzielić urlopu w okresie niezdolności do pracy. Inaczej jest w lecznictwie uzdrowiskowym. Z tego wynika, że pobyt w szpitalu nawet na oddziale rehabilitacji ( nie w uzdrowisku) tylko w ramach zwolnienia. Ela po prostu udało Ci się. Pracodawca z udzielonego urlopu może nas odwołać i co wtedy? A od 1 lipca 2018 roku przy e-ZLA, elektroniczny druk, który od lekarza trafi do pracodawcy. Temat czy rehabilitacja w ramach zwolnienia czy urlopu budził zawsze wiele wątpliwości.
Umiarkowany stopień niepełnosprawności i 10 dni dodatkowego urlopu zdrowotnego w ramach którego byłam na oddziale szpitalnym na rehabilitacji.Prewencja rentowa pozwala osobie występującej o taką formę rehabilitacji aby była przeprowadzona w ramach urlopu wypoczynkowego .Może coś się zmieni ale właśnie dwa dni temu zakończyłam turnus ZUS i w ramach urlopu.Dla mnie jest to korzystniejsze ze względów finansowych a i szef zadowolony .Na dzisiaj mam jeszcze 21 dni urlopu a byłam już w tym roku z NFZ i z ZUS a 24 wybywam do Wieńca na tydzień aby naprawić to co ZUS spitolił.