Turnus rehabilitacyjny z dofinansowaniem PEFRON (dofinansowanie)

Inne tematy okołosanatoryjne, nie mieszczące się w powyższych działach.
Awatar użytkownika
Samosia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 09 lut 2017 21:58
Oddział NFZ: Śląski
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 2 razy

Re: Turnus rehabilitacyjny z dofinansowaniem PEFRON (dofinansowanie)

Post autor: Samosia »

Smerfetka1 pisze: 29 cze 2024 23:46
Dziękuję Samosi i jej cudownej córce za fajny czas. Miło było poznać Somosiu Twojego męża.Dziękuję bardzo i pozdrawiam serdecznie.
Trochę się rozpisałam a miało być kilka słów.
Może moje spostrzeżenia i opinia, komuś się przyda.
Witaj Smerfetko😘
Bardzo się cieszymy,że jesteście zadowoleni z pobytu w Lwigrodzie no i z Krynicy Zdroju 👍
My również Dziękujemy za spotkanie,za rozmowy i za czas nam poświęcony💞może jeszcze kiedyś uda nam się gdzieś,kiedyś spotkać👍
Ślemy dużo uścisków ❤️
Awatar użytkownika
Smerfetka1
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 23 lut 2019 11:32
Oddział NFZ: Podlaski

Post autor: Smerfetka1 »

Samosiu to był cudownie spędzony czas. Mam nadzieję na ponowne spotkanie być może w Krynicy.
Pozdrawiam i życzę dużo zdrowia dla całej rodzinki :kwiat: :serce: :)
Awatar użytkownika
jan19557
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 15 sie 2012 13:01
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 22

Post autor: jan19557 »

Uprawnienia pracownika ze znacznym stopniem
Zgodnie z Ustawą o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych, pracujące osoby ze znacznym stopniem niepełnosprawności mają określone uprawnienia. Są to:

Skrócony czas pracy
Czas pracy osoby zaliczonej do znacznego stopnia niepełnosprawności nie może przekraczać 7 godzin na dobę i 35 godzin tygodniowo. Osoba z niepełnosprawnością nie może być zatrudniona w porze nocnej i w godzinach nadliczbowych. Zatrudnienie według skróconych norm czasu pracy nie może powodować obniżenia wynagrodzenia.

Przepisów tych nie stosuje się jednak:

do osób zatrudnionych przy pilnowaniu oraz
gdy na wniosek osoby zatrudnionej lekarz przeprowadzający badania profilaktyczne pracowników lub w razie jego braku lekarz sprawujący opiekę nad tą osobą wyrazi na to zgodę.
Dodatkowa przerwa w pracy
Zgodnie z przepisami Kodeksu pracy, jeśli czas pracy pracownika wynosi co najmniej 6 godzin, jest on uprawniony do trwającej co najmniej 15 minut przerwy w pracy, wliczanej do czasu pracy. Osobie z niepełnosprawnością przysługuje dodatkowe 15 minut przerwy, także wliczone do czasu pracy. Można tę przerwę wykorzystać na gimnastykę usprawniającą lub wypoczynek.

Dodatkowy urlop wypoczynkowy
Osoba zaliczona do znacznego stopnia niepełnosprawności ma prawo do dodatkowego, 10-dniowego urlopu. Przysługuje on na takich samych zasadach, jak urlop wypoczynkowy. Jeśli osoba z niepełnosprawnością jest zatrudniona w niepełnym wymiarze czasu pracy, wymiar urlopu dodatkowego ustala się proporcjonalnie do czasu pracy.

Prawo do pierwszego urlopu dodatkowego osoba z niepełnosprawnością nabywa po przepracowaniu jednego roku po dniu zaliczenia jej do stopnia niepełnosprawności. Za dzień zaliczenia do stopnia niepełnosprawności należy uznać dzień posiedzenia zespołu orzekającego (data wydania orzeczenia).

Prawo do korzystania ze zwolnień od pracy
Osoba ze znacznym stopniem niepełnosprawności ma prawo do zwolnienia od pracy z zachowaniem prawa do wynagrodzenia:

w wymiarze do 21 dni roboczych w celu uczestniczenia w turnusie rehabilitacyjnym, nie częściej niż raz w roku,
w celu wykonania badań specjalistycznych, zabiegów leczniczych lub usprawniających, a także w celu uzyskania zaopatrzenia ortopedycznego lub jego naprawy, jeżeli czynności te nie mogą być wykonane poza godzinami pracy.
Pracodawca udziela zwolnienia od pracy w celu uczestniczenia w turnusie rehabilitacyjnym na podstawie wniosku lekarza, sprawującego opiekę nad osobą niepełnosprawną, o skierowanie na turnus rehabilitacyjny. Łączny wymiar dodatkowego urlopu wypoczynkowego i zwolnienia od pracy w celu uczestniczenia w turnusie rehabilitacyjnym nie może przekraczać 21 dni roboczych w roku kalendarzowym.

Ważne! Osoby skierowane do sanatorium przez lekarza NFZ nie mogą więc, podobnie jak osoby korzystające z prewencji rentowej ZUS, z takiego zwolnienia korzystać.

Pracownik może także korzystać ze zwolnienia od pracy w celu wykonania badań specjalistycznych, zabiegów leczniczych lub usprawniających, a także w celu uzyskania zaopatrzenia ortopedycznego lub jego naprawy. Zwolnienie to skutkuje usprawiedliwioną nieobecnością pracownika w pracy w sytuacji, gdy czynności te nie mogły być wykonane poza godzinami pracy. Nieobecność w takim przypadku może trwać cały dzień lub kilka godzin, a pracodawca nie może wymagać, aby pracownik korzystał w tym czasie z urlopu wypoczynkowego.
marfed
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 31 paź 2023 00:50
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: marfed »

Przygotowuję się do rozmowy z kadrami w sprawie urlopu rehabilitacyjnego.
W maju skorzystałem z dofinansowania na turnus rehabilitacyjny. Trwał on 15 dni, ale urlopu wystarczyło 10 dni (weekendy i Boże Ciało). Czy ja dobrze rozumiem, że w tym wypadku zostało mi 11 dni urlopu rehabilitacyjnego?
(Mam st. umiarkowany i prawo do 10 dni urlopu dodatkowego.)
Arker
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 25 kwie 2021 17:06
Podziękował: 54 razy
Podziękowano: 33 razy

Post autor: Arker »

Witam ,juz dokonalem rezerwacji na turnus Pefron ,Dozamel Kolobrzeg ,mysle ze sie nie rozczaruje :) ,Niewiem czy dostane dofinansowanie ale zyje nadzieja ,w styczniu mam wplacic zaliczke ,koszt turnusu w maju 3260 pokoj 2
Awatar użytkownika
BarbaraB64
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 01 mar 2019 18:01

Post autor: BarbaraB64 »

Abstynent szybki jesteś ;) byłam w Dozamelu i byłam bardzo zadowolona więc myślę że i Tobie ten ośrodek przypadnie do gustu. W przyszłym roku też chcę wniosek o dofinansowanie składać i mam nadzieję że będzie pozytywnie rozpatrzony bo w przyszłym roku będzie trzy lata jak nie korzystałam z dofinansowania ale planuję jechać dopiero gdzieś koniec września lub październik bo w sierpniu kończy mi się orzeczenie i muszę znowu papiery składać o przedłużenie.
Awatar użytkownika
Samosia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 09 lut 2017 21:58

Post autor: Samosia »

Abstynent666 pisze: 13 lis 2024 11:41 Witam ,juz dokonalem rezerwacji na turnus Pefron ,Dozamel Kolobrzeg ,mysle ze sie nie rozczaruje :) ,Niewiem czy dostane dofinansowanie ale zyje nadzieja ,w styczniu mam wplacic zaliczke ,koszt turnusu w maju 3260 pokoj 2
Abstynent moja córka już też zrobiła rezerwację na wrzesień 2025r.Również nie wie czy dostanie dotacje bo takową miała w tym roku ale....nadzieję trzeba mieć że trafi się na fajną osobę,która tą dotację przyzna...a jeśli nie to zapłacimy z własnej kieszeni i pojedziemy bo zdrowie jest najważniejsze :)
Arker
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 25 kwie 2021 17:06
Podziękował: 54 razy
Podziękowano: 33 razy

Post autor: Arker »

BarbaraB64 pisze: 13 lis 2024 16:30 Abstynent szybki jesteś ;) byłam w Dozamelu i byłam bardzo zadowolona więc myślę że i Tobie ten ośrodek przypadnie do gustu. W przyszłym roku też chcę wniosek o dofinansowanie składać i mam nadzieję że będzie pozytywnie rozpatrzony bo w przyszłym roku będzie trzy lata jak nie korzystałam z dofinansowania ale planuję jechać dopiero gdzieś koniec września lub październik bo w sierpniu kończy mi się orzeczenie i muszę znowu papiery składać o przedłużenie.
Szybki bo osrodki godne uwagi juz sa rezerwowane ,chcialem Amber ale juz tylko zostal pokoj na poddaszu z oknem dachowym wiec zrezygnowalem.Mam miec komisje przed 30 marca licze na to ze mi przedluza,zwlaszcza teraz po operacji.Pozdrawiam :kwiat:
Zosia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 29 gru 2009 15:33
Oddział NFZ: Podlaski
Podziękował: 15 razy
Podziękowano: 25 razy

Post autor: Zosia »

Tak Abstynent , trudno policzyć ile wykonałam telefonów w celu rezerwacji na czerwiec jakiejś jedynki z balkonem. Te miejsca , które mnie interesowały już zajęte. Miało być morze będzie więc Adam w Szczyrku :) ale morze będzie choć krócej w maju w doborowym forumowym towarzystwie :serce: . Pozdrawiam :kwiat:
Awatar użytkownika
ewasz
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 10 mar 2014 20:44
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 16 razy
Podziękowano: 26 razy

Post autor: ewasz »

No i pęknie Zosieńko, że się udało...
Może dowalcuję jak się uda na jakiś weekendzik :lol:
ODPOWIEDZ