Wyjazd ze zwrotów

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 256 razy
Podziękowano: 137 razy

Re: Wyjazd ze zwrotów

Post autor: GIENIA »

Obowiązek maja powiadomić do 14 dni ...... okres świąteczny ..... zatem telefonicznie szukają chętnego :) ( nie mylić z userem ..chętny :)
Awatar użytkownika
alien
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 24 maja 2016 09:00
Staż sanatoryjny: 11

Post autor: alien »

To ja, Wasz upierdliwy kuracjusz, historii ciąg dalszy, odpowiedzi oddziałów z dnia dzisiejszego.
Podkarpacki OW stanął na wysokości zadnia :

W przypadku posiadania tzw. zwrotów czyli sytuacji, gdzie do rozpoczęcia terminu leczenia uzdrowiskowego pozostaje mniej niż 14 dni, pacjent który został zakwalifikowany na leczenie uzdrowiskowe i któremu minęło 18 miesięcy od zakończenia poprzedniego leczenia może zgłosić chęć skorzystania z tej możliwości. W taki przypadku może kontaktować się z Działem Lecznictwa Uzdrowiskowego osobiście w siedzibie Oddziału Funduszu lub telefonicznie
Za to Śląski OW rozwalił na atomy, tekstem iż wyjazd ze zwrotów możliwy jest tylko po 24 (!) miesiącach oczekiwania w kolejce. Ciekawe na jakiej podstawie prawnej taki wymysł.
Pozdro All
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 256 razy
Podziękowano: 137 razy

Post autor: GIENIA »

Państwo w Państwie Alien :)
Ślaski ma po 24 miesiacach oczekiwania w kolejce , a my po weryfikacji ..... czyli podobnie .... do weryfikacji teraz poszłam w 19 miesiącu , wróciłam do przeglądarki pod koniec 21 miesiąca :?

Podkarpacki ok :)
Awatar użytkownika
alien
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Gienia,to powiem Ci lepszy numer... wedle Dz. U. z 2015 r. poz. 1337,od dnia 1 stycznia 2018 wchodzi zapis o zniesieniu obowiązku meldunkowego,ciekawe jeśli wymeldujesz się z obecnego miejsca zamieszkania,to także wypisujesz się z przydzielonego Oddziału wojewódzkiego NFZ,a zatem mogę wtedy zarejestrować się do lekarza w Rzeszowie (leczenie w ramach NFZ obejmuje cały kraj),by wydał mi skierowanie na leczenie sanatoryjne i złożyć w Podkarpackim OW,a tam czas oczekiwania jest ok 18 miesięcy..
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Fionka »

Też jestem ciekawa jak to będzie.Mogę na ten czas złożyć deklarację w każdym województwie?Wiem że sprawy urzędowej nie będę musiała zalatwiac w tzw. rejonie.Taką odpowiedz otrzymalam .Muszę złożyć jedynie oświadczenie.
Awatar użytkownika
alien
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Trzeba by napisać do NFZ jak to będzie wyglądało, bo różnice w oczekiwaniu na wyjazd to ponad rok w zależności od OW NFZ
mariolaa
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 16 mar 2011 20:33

Post autor: mariolaa »

A to informacja z netu z dnia 06.12.2017r.
Ustawa, którą na początku grudnia podpisał prezydent, wejdzie w życie 01 stycznia 2018 roku, mówi o "Utrzymaniu obowiązku meldunkowego i wprowadzenia od 1 stycznia 2018 r. możliwości zameldowania się przez internet".
Z tego wynika , że nie będzie zniesiony obowiązek meldunkowy jak wcześniej planowano.
Awatar użytkownika
alien
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Czyli nadal jak za nieboszczki komuny... władza musi mieć oko na obywatela... idźmy z postępem. Tłumaczenie zagrożenie terroryzmem w Europie... ale to tylko dlatego, że przegotował to poprzedni rząd i podpisał poprzedni prezydent...czyli be..
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Alien nie ważne gdzie jesteś zameldowany i czy w ogóle.Przynależność do NFZ jest tam gdzie masz deklarację w POZ i nie da się ich złożyć w różnych miejscach bo ZIP to wyłapie.Masz przypisany oddział i nie da się go ot tak zmieniać. Każda zmiana deklaracji wiąże się ze zmianą oddziału i nową kolejką oczekiwania. Koleżanka z tego forum doświadczyła co to znaczy.Miała już prawie przydział w innym województwie,wyszło na jaw że leczy się gdzie indziej i w Mazowieckim kolejeczka od nowa.
Awatar użytkownika
alien
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Feliece , z tego co wyczytałem na stronie NFZ to przynależność do określonego oddziału wojewódzkiego Narodowego Funduszu Zdrowia jest uzależniona od miejsca zamieszkania i zgłoszenia. Co do zasady powinniśmy być zgłoszeni w miejscu naszego zamieszkania.
Pisałem czysto teoretycznie, iż mieszkając na Śląsku, po powrocie wypisuje się z POZ tutejszego, zapisuję się w POZ gdzieś ma podkarpaciu, składam ponowny wniosek na wyjazd z tamtejszego OW NFZ. Różnica w oczekiwaniu na wyjazd to ponad rok krócej.
Leczyć się z tego co wiem można na terenie całego kraju, ważne by skierowanie było z POZ gdzie masz deklarację. Sam tak praktykuję.
.
ODPOWIEDZ