Senatorium z zusu

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
vera
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 05 wrz 2014 20:00

Re: Senatorium z zusu

Post autor: vera »

sztani pisze:czasami sytuacje wymagają bycia na urlopie w ramach Sanatorium (praca) a myślę ,że o L4 decyduje stan zdrowia . Będąc na miejscu w sanatorium pytają czy chcesz zwolnienie czy nie na czas pobytu . Jest tak ,ze ludzie jadą podczas zwolnienia jest to tak jak by kontynuacja po przez rehabilitację .A są osoby którym potrzebne jest podratowanie zdrówka a nie są na zwolnieniu. Musisz sama zdecydować . Bo jak piszesz czy chorować czy nie i skladać wniosek to pachnie mi tu kombinacja . Ważny jest stan zdrowia i schorzenie na które chcesz jechać . Znam osoby które korzystają z prewencji a nie chorują i nie są na zwolnieniu. Wszystko i tak w rękach orzecznika :) :)
Jestem daleka od jakiejkolwiek kombinacji , przy zaostrzeniu choroby, jak nie mam już wyjścia muszę korzystać ze zwolnienia lekarskiego i tak się zastanawiam czy lepiej złożyć wniosek będąc w trakcie chorobowego czy lepiej poczekać i składać wniosek po powrocie do pracy .
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Vero nie dotyczyło to Ciebie tylko ogólnego punktu spojrzenia . Przez myśl mi nie przeszło kombinowanie u Ciebie .ale jest to obraz jak wygląda z boku . Pozdrawiam :kwiat:
Awatar użytkownika
Lewek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 22 lip 2012 20:17
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: Lewek »

Vera ja jadę do sanatorium z ZUS drugi raz. Cały czas pracuję, nie korzystam ze zwolnień lekarskich. Na prawdę nie ma znaczenia czy będziesz na L4 , czy będziesz pracowała, w czasie, kiedy wezwą Cię na komisję. Składaj wniosek i czekaj. Życzę zdrowia i powodzenia :kwiat:
vera
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 05 wrz 2014 20:00

Post autor: vera »

Dziękuję bardzo za informacje :kwiat: :kwiat:
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

sztani pisze:
darek pisze:Ale mnie Nika nie odpowiedziałaś Dlaczego mnie nie chcą wysłać z ZUS
Nie wiem czy to żart z Darka strony ?,ale myślę ,że osoby na stałej rencie nie mają możliwości wyjazdu z ZUS. (nie wiem czy Darek na takowej jest)Sama nazwa wskazuje "prewencja rentowa" A czy ZUS milej patrzy na osoby będące na tz. L4 to myślę ,że nie . Osoby nie będące na zwolnieniu mogą jechać w ramach prewencji . W tym wypadku staramy się nie chorować a tym samym zapobiegać zwolnieniom po przez rehabilitację . Można być w Sanatorium z ZUS w czasie urlopu wypoczynkowego.

....Sztani

To nie jest żart Jestem jedną z nielicznych osób ,która spowodowała zamieszanie.
Nawet z tym problemem Zgłosiłem się do Rzecznika Praw Obywatelskich.
Dlaczego

otóż pozbawiono Mnie MOŻLIWOŚCI ..Rehabilitacji( płacąc składki na ZUS ) poniekąd stałem się Obywatelem Drugiej Kategorii na Prawach Mniejszości z którą w Świetle obowiązujących przepisów NIC NIE MOŻNA ..Zrobić chyba ,że kiedyś Zostanę posłem i nagłośnie w/w zdarzenie.

ok wyjaśnię

Tak mam orzeczoną przez Komisję ZUS Niepełnosprawność Tytułem Stanu zdrowia na ..STAŁE .
Jednakże kwota ,którą otrzymuję z ZUS jak dla każdego Jest" nie zbyt .... cóż to Tylko cyfra pięciocyfrowa :D "
Dlatego Pracuję na pełnym o zusowaniu czyli pełnym etacie.
i tutaj jest problem PŁACE ZUS ,ale nie mogę podreperować w ramach prewencji Mojego stanu Zdrowia i ..mamy problem
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Zgadzam sie z Tobą Darku w pełni .Sami widzimy jak wygląda u nas sprawa wyjazdów z z ZUS. Myślę ,ze ustawa nie ujęła osób takich jak Ty. ( o takim statusie niepełnosprawności przyznanej na stałe) Nie będę się wymądrzał masz w zupełności rację .Takich osób jest na pewno więcej. Pozdrawiam
Bietka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 09 kwie 2010 21:52
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 14

Post autor: Bietka »

Do sanatorium ZUS w ramach tzw. Prewencji rentowej mogą się ubiegać osoby pracujące a ich stan zdrowia po rehabilitacji ma rokować możliwość powrotu do pracy i zapobiec konieczności przejścia na rentę. Taka jest idea tych wyjazdów, przynajmniej tak mnie to przedstawiono. Na logikę wydaje mi się, że dotyczy to cięższych schorzeń.
Pozdrawiam :kwiat:
ODPOWIEDZ