Jestem daleka od jakiejkolwiek kombinacji , przy zaostrzeniu choroby, jak nie mam już wyjścia muszę korzystać ze zwolnienia lekarskiego i tak się zastanawiam czy lepiej złożyć wniosek będąc w trakcie chorobowego czy lepiej poczekać i składać wniosek po powrocie do pracy .sztani pisze:czasami sytuacje wymagają bycia na urlopie w ramach Sanatorium (praca) a myślę ,że o L4 decyduje stan zdrowia . Będąc na miejscu w sanatorium pytają czy chcesz zwolnienie czy nie na czas pobytu . Jest tak ,ze ludzie jadą podczas zwolnienia jest to tak jak by kontynuacja po przez rehabilitację .A są osoby którym potrzebne jest podratowanie zdrówka a nie są na zwolnieniu. Musisz sama zdecydować . Bo jak piszesz czy chorować czy nie i skladać wniosek to pachnie mi tu kombinacja . Ważny jest stan zdrowia i schorzenie na które chcesz jechać . Znam osoby które korzystają z prewencji a nie chorują i nie są na zwolnieniu. Wszystko i tak w rękach orzecznika![]()
Senatorium z zusu
Re: Senatorium z zusu
- sztani
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 28 gru 2012 09:59
- Oddział NFZ: Pomorski
- Staż sanatoryjny: 12
- Podziękował: 2 razy
- Podziękowano: 7 razy
- Lewek
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 22 lip 2012 20:17
- Oddział NFZ: Świętokrzyski
- Staż sanatoryjny: 4
- darek
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 16 lut 2012 20:21
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 13 razy
- Podziękowano: 84 razy
sztani pisze:Nie wiem czy to żart z Darka strony ?,ale myślę ,że osoby na stałej rencie nie mają możliwości wyjazdu z ZUS. (nie wiem czy Darek na takowej jest)Sama nazwa wskazuje "prewencja rentowa" A czy ZUS milej patrzy na osoby będące na tz. L4 to myślę ,że nie . Osoby nie będące na zwolnieniu mogą jechać w ramach prewencji . W tym wypadku staramy się nie chorować a tym samym zapobiegać zwolnieniom po przez rehabilitację . Można być w Sanatorium z ZUS w czasie urlopu wypoczynkowego.darek pisze:Ale mnie Nika nie odpowiedziałaś Dlaczego mnie nie chcą wysłać z ZUS
....Sztani
To nie jest żart Jestem jedną z nielicznych osób ,która spowodowała zamieszanie.
Nawet z tym problemem Zgłosiłem się do Rzecznika Praw Obywatelskich.
Dlaczego
otóż pozbawiono Mnie MOŻLIWOŚCI ..Rehabilitacji( płacąc składki na ZUS ) poniekąd stałem się Obywatelem Drugiej Kategorii na Prawach Mniejszości z którą w Świetle obowiązujących przepisów NIC NIE MOŻNA ..Zrobić chyba ,że kiedyś Zostanę posłem i nagłośnie w/w zdarzenie.
ok wyjaśnię
Tak mam orzeczoną przez Komisję ZUS Niepełnosprawność Tytułem Stanu zdrowia na ..STAŁE .
Jednakże kwota ,którą otrzymuję z ZUS jak dla każdego Jest" nie zbyt .... cóż to Tylko cyfra pięciocyfrowa
Dlatego Pracuję na pełnym o zusowaniu czyli pełnym etacie.
i tutaj jest problem PŁACE ZUS ,ale nie mogę podreperować w ramach prewencji Mojego stanu Zdrowia i ..mamy problem
- sztani
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 28 gru 2012 09:59
- Oddział NFZ: Pomorski
- Staż sanatoryjny: 12
- Podziękował: 2 razy
- Podziękowano: 7 razy
-
Bietka
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 09 kwie 2010 21:52