Re: Góry a nadciśnienie

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
anetadorota 182007
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 01 sty 2016 18:03
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: anetadorota 182007 »

Sloneczko pisze:Anetadorota :kwiat: nie lubisz gór?? :o :shock:
Nie dlatego ze ich nie lubię :roll: Jakoś nie najlepiej się tam czuję :oops: Klimat mi nie służy ;)
Awatar użytkownika
Sloneczko
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 34 razy

Post autor: Sloneczko »

A ja pomimo mojego nadciśnienia czuję się w górach super i uwielbiam góry ;)
Pozdrawiam :kwiat:
anetadorota 182007
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

Sloneczko pisze:A ja pomimo mojego nadciśnienia czuję się w górach super i uwielbiam góry ;)
Pozdrawiam :kwiat:
U mnie nie tylko nadciśnienie jest problemem może dlatego te Góry :serce:
Awatar użytkownika
medi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 22 lip 2011 15:26
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: medi »

Proponuję wydębienie od lekarza takiej adnotacji pisemnej że źle znosisz pobyty w górach :twisted:
anetadorota 182007
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

medi pisze:Proponuję wydębienie od lekarza takiej adnotacji pisemnej że źle znosisz pobyty w górach :twisted:
Dziękuję :kwiat: za podpowiedź chociaż lekarz pisał że tylko nizinne to i tak nie pomogło. :idea:
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Anetadorota... :kwiat: miałam podobny przypadek. Lekarz laryngolog wypisał mi w skierowaniu tereny nadmorskie, a wszechwiedzący fusiu :twisted: skierował mnie do Rabki. Nie to, że nie lubię gór i źle znoszę, ale do Rabki nie chciałam jechać. Był to czerwiec, więc wolałam powdychać jodu i poopalać się nad morzem. Pod namową koleżanki załatwiłam zaświadczenie od lekarza rodzinnego, że mam nadciśnienie i z odpowiednim pismem, że źle znoszę klimat górski dostarczyłam do NFZ. Nie zdążyłam dojechać do domu i już miałam telefon. Co prawda Pani próbowała mnie jeszcze przekonać do Rabki, ale ja grzecznie jej to wyperswadowałam. Wieczorkiem już miałam w przeglądarce zmieniony ośrodek na nadmorski.
Trochę nie ładnie, że człowiek musi posuwać się do kłamstwa, aby osiągnąć swój cel :? Szlak mnie jednak trafia, że lekarz prowadzący kieruje pacjenta zgodnie z jego chorobą, a lekarz balneolog analizując wniosek zmienia to, co jest zalecone :evil: W Twoim przypadku jest to jednak uzasadnione.
Pozdrawiam i życzę powodzenia :kwiat:
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Szlak mnie jednak trafia, że lekarz prowadzący kieruje pacjenta zgodnie z jego chorobą, a lekarz balneolog analizując wniosek zmienia to, co jest zalecone :evil:
Balneolog ma taką specjalizację,ze może decydować zgodnie ze swoją wiedzą i profilami uzdrowisk.POZ zna Twoją chorobę,ale na balneologii się nie zna ;)
Balneolog też Cię nie wyśle niezgodnie z Twoją chorobą.Po to wpisywane są choroby współistniejące.
Powiedzenie 'źle znoszę góry" też nie do końca jest prawdą.Tatry a Sudety to bardzo różne klimatycznie miejsca.Iwonicz leży w górach a ma klimat podgórski,Polanica tak samo.Rymanów ma cechy klimatu zarówno górskiego jak i morskiego.Lądek jest silnie bodźcowy z górskim klimatem.....i tak można by porównywać.
Wiadomo,ze chcemy jechać w takie miejsca,które lubimy i gdzie chętnie przebywamy....oczywiście najlepiej latem ;) :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Fionka »

Mnie się nasuwa pytanie dlaczego NFZ nie ma w swoim wykazie chorób endokrynologicznych, mimo że np wszystkie sanatoria w swoim wykazie wymieniają ich leczenie oczywiście sanatoria z rejonów nadmorskich.Lekarz musi mi pisać moje drugie schorzenie reumatologia.Teraz dostałam numerek do kolejki a w nim właśnie reumatologia a długopisem dopisano w nawiasie kardiologia i zastanawiam się o co chodzi.W nawiasie mówiąc :lol: nie wiem na jakiej podstawie ta kardiologia, bo do kardiologa chodzę kontrolnie raz do roku a EKG też było całkiem dobre .To będzie mój drugi wyjazd i mam pytanie , czy to jest powszechnie stosowana formuła wpisów :?:
Awatar użytkownika
medi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 22 lip 2011 15:26
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: medi »

Z tym latem to już przesadziłaś :? Niestety te klasyfikacje klimatyczne balneologów nie do końca się sprawdzają .Ja z doświadczenia wiem ,że nawet klimat podgórski mi nie służy więc jeżeli NFZ mnie chciałby wysłać w tamte strony będę musiała zrezygnować bo nie mam zamiaru się męczyć zamiast rehabilitować .Jeżeli trzeba będzie też dostarczę zaświadczenie od lekarza :twisted: Nie latam ,nie jeżdżę w góry,powiem więcej ,nie pojadę nawet do Ostrowca Świętokrzyskiego (byłam raz ,mało nie zwymiotowałam na górce :lol: :lol: :lol: )Też się dziwię złośliwością NFZ -tu , :evil: :evil: Po co zmuszać ludzi do czegoś co im szkodzi ,to ma być rehabilitacja a nie tortury :evil: :evil:
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Medi :serce: