Wiele mądrych słów zostało napisane w tym temacie zgadzam sie z przedmówca ,ktory napisał ;
kuracjusz47 pisze:Pobyt w sanatorium jest 21 dni i kosztuje NFZ 1930 zł taką kwotę zapłaciło za mój ostatni pobyt w Dusznikach.Ja z własnej kieszeni zapłaciłem za klimatyczne i dopłata do pokoju jedno osobowy typu studio w kwocie 693zł. Więc nie są to małe pieniądze . Ale państwo za biurka woli sobie zrobić premie niż remont ośrodka. A my kuracjusze możemy tylko ponażekać.
Średni koszt pobytu w sanatorium to kwota 1900 do 2010 zł za pobyt plus koszt ,który ponosi kuracjusz usredniony co do ..STANDARDU pokju -ale około 400 zł
Czyli koszt w tzw pokoju dwu osobowym z łazienką to 2300 plus klimatyczne i TV
ok
a jak ma sie to 2300 do 5**** Kołobrzeskiej Arki i każdego obiektu gdzieś w Polsce np ..Busko-Zdrój -Krystyna ???
Teoretycznie w obu obiektach mam 2 ,mam łazienke tylko ,że jak Ktoś wspomniał w Krystynie mam meble BRW a w Arce z Topowej fabryki mebli, tylko że w Arce mam wymianę reczników minimum co tydzień a w Krystynie -wymiana odplatna
Jest wiele różnic w standardzie
Ale jezeli dodatkowo płace stawkę X niech nie ma aż tylu róznic.
Zdaję sobie sprawę ,że dla wielu osób koszt pobytu to jest straszne przedsięwzięcie
Dojazd -kwota x
Opłata pokoju -kwota Y
Klimatyczne- Kwota X
Plus inne jest to wydatek 2-3 tysięcy bo i trzeba kupić Nową bluzkę ,pidżamę czy inne.
A co do łazienek -Mieszkałem kiedyś w centrum Katowic w latach 80-tych gdzie wychodek miałem ...na placu w ..oficynie
Nie wyobrażam sobie ,abym mógł ponownie pojawić się jak to kiedyś miało miejsce w kołobrzeskiej Mewie Cukrzycowej ..gdzie był JEDEN -Koedukacyjny na piętrze wychodek -damsko -meski podobnie jak ..natrysk a mieszkało Nas wtedy chyba ponad 30 ludków
Dziś w/w obiekt został wyremontowany i każdy pokój ma swe sanitariaty ..mozna ..MOŻNA