Gdzie może pojechać pacjent onkologiczny.

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Re: Gdzie może pojechać pacjent onkologiczny.

Post autor: Felice »

u mnie to tarczyca więc bez względu na to czy to skorupiak czy inna postać to wiadomo że morze to jest to co wieśniaczce potrzebne najbardziej. :lol:
No może masz takie wewnętrzne potrzeby,ale NFZ może jeszcze Ciebie wysłać do Kudowy (tam byłam tuż po operacji),Polańczyka i Muszyny. :)
lope123
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 09 maja 2017 14:15
Staż sanatoryjny: 1

Post autor: lope123 »

Moj osobisty wróg nazywa się czerniak gałki ocznej i należy do jednych z najbardziej zlosliwych. Dlatego przez 5 lat nie mogłem wyjeżdżać do sanatorium a okres wyleczenia całkowitego określa się na 15 latek. Ale żyję i to jest najwazniejsze.
Założyłem ten temat bo pacjenci onkologiczni lecząc się na swoje inne choroby muszą mieć świadomość pewnych ograniczeń związanych z samym uzdrowiskiem lub z zabiegami. A ta wiedza nie jest powszechna.
Mnie dokucza odcinek lędźwiowy kregosłupa ale nie mogę tego rehabiltować wszędzie i każdymi dostępnymi metodami.
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Fionka »

Felice pisze:
u mnie to tarczyca więc bez względu na to czy to skorupiak czy inna postać to wiadomo że morze to jest to co wieśniaczce potrzebne najbardziej. :lol:
No może masz takie wewnętrzne potrzeby,ale NFZ może jeszcze Ciebie wysłać do Kudowy (tam byłam tuż po operacji),Polańczyka i Muszyny. :)
Feli , wiem o tym i to właśnie Ty mi to już kiedyś uświadomiłaś .To co napisałam to taki skrót myślowy .Tak naprawdę to mam wrażenie że NFZ tej mojej endo . przygody nie bierze pod uwagę , bo zawsze mam (czyli 2 razy) ;) reumatologie i kardiologie.
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

lope123 pisze:Moj osobisty wróg nazywa się czerniak gałki ocznej i należy do jednych z najbardziej zlosliwych. Dlatego przez 5 lat nie mogłem wyjeżdżać do sanatorium a okres wyleczenia całkowitego określa się na 15 latek. Ale żyję i to jest najwazniejsze.
Założyłem ten temat bo pacjenci onkologiczni lecząc się na swoje inne choroby muszą mieć świadomość pewnych ograniczeń związanych z samym uzdrowiskiem lub z zabiegami. A ta wiedza nie jest powszechna.
Mnie dokucza odcinek lędźwiowy kregosłupa ale nie mogę tego rehabiltować wszędzie i każdymi dostępnymi metodami.
Wiem że choroby oczu to Cieplice i chyba jakieś miejscowości nadmorskie.Te Cieplice to mi wskazała Pani orzecznik na ostatniej komisji w ZUS .Zaznaczyła że mam jechać nad morze , bo endo. ważniejsze ale powiedziała że Cieplice też by mi się przydały.Mam AMD , i takie tam jeszcze inne prezenciki w pakiecie po terapiach.Jeszcze jedno .Jeżeli nie byłeś w ostatnich pięciu latach w sanatorium to chyba możesz się starać o zwroty i wybrać to co będzie pasowało.Piszę chyba bo do końca nie wiem jak to wygląda.Może Felice coś podpowie.
lope123
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 09 maja 2017 14:15
Staż sanatoryjny: 1

Post autor: lope123 »

Czyli w tym przypadku zwroty nie po weryfikacji?
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Nie wiem .Tak jak pisałam , coś mi się obiło o uszy.Pamiętam że jak po raz pierwszy w 2013 r przydzielono mi numerek w kolejce to mogłam nie czekać i jechać z tzw. zwrotów bez mała od razu.Nie skorzystałam bo miałam inne plany.
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

W łódzkim można starać się o zwroty po 18 miesiącach od powrotu , nie trzeba czekać na weryfikacje.
ODPOWIEDZ