23 Wojskowy Szpital Uzdrowiskowo-Rehabilitacyjny, Lądek -Zdrój, Jadwigi 2

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
Awatar użytkownika
Feliks
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 14 wrz 2023 10:42
Oddział NFZ: Warmińsko-Mazurski
Staż sanatoryjny: 3

Re: Lądek -Zdrój ,Jadwigi 2

Post autor: Feliks »

Ja jestem dobrej mysli
Awatar użytkownika
Kazer-57
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 09 sty 2025 19:41
Oddział NFZ: Kujawsko-Pomorski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękowano: 1 raz

Post autor: Kazer-57 »

Sama baza zabiegowa jest tam super. Większosc zabiegów jest w pawilonach w których sie mieszaka. Chociaz ja chodziłem na wirówkę do 3 czyli tego najnizej i na łozko japonskie na basen miejski jeszce wiele nizej. Wracałem np z tego łózka na sniadanie to przy stole zaczynałem kipieć bo w miarę szybko szedłem po tych schodach stale pod górę do pawilonu 1.Kiedys liczyłem te schody od 3 do 1 i faktycznie chyba ze 200 a jak z miasta czy nawet spod fontanny to duzo ludzi nie dawało rady.Miasto centrum z ratuszem to porażka była juz przed powodziaą w 23 roku. Filmy takie wojenne,powojenne czasy mozna tam kręcic , obskurne elewacje, chodniki.Nawet ta knajpka co działa tylko dla kuracjuszy "Pod Wąsem" porazka, brak klimatyzacji, kilka wentylatorów na scenie i bufet z poprzednie epoki, kolorowo ale oprocz piwa, drinków to do zjedzenia jakies tylko czipsy i bzdety bo tam kuchnia nie działa.Ale jak jechac to tylko do Wojskowego bo te inne gorsze są.
Awatar użytkownika
Feliks
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

i taki wpis bardzo mi się podoba
Awatar użytkownika
Iwona 1509
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 01 kwie 2022 12:14
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 9

Re: 23 Wojskowy Szpital Uzdrowiskowo-Rehabilitacyjny, Lądek -Zdrój, Jadwigi 2

Post autor: Iwona 1509 »

I dlatego tego nie zamierzam tam jechać.
Syf, brud i nic więcej.
Koleżanka była parę lat temu w Wojskowym i tam też nie mają wszystkich zabiegów na miejscu, trzeba chodzić do innych
Awatar użytkownika
Feliks
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Aż trudno uwierzyć Iwonko, że Twój staż sanatoryjny to 8....
Awatar użytkownika
Kazer-57
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

Witam. Feliks ma rację , trudno uwierzyc w staz Iwonki.
Nie da sie w jednym obiekcie zrobic wszystkich zabiegów. Kiedys modą było chodzic po kurorcie na rózne zabiegi. Tak jest np w Swieradowie.Borowiny serwują w starym historycznym ale przygotowanym wewnatrz na nowe czasy zakładzie balneologicznym. Na kąpiele radoczynne chodzi sie tez do innego zakładu. Masaże i jakies tam prądy tez gdzie indziej. I to jest normą. Dla wygodnych kuracjuszy np tez w Swieradowie Zdr. jest chyba tak sie nazywa Szpital Uzdrowiskowy i tam postarali sie co mniej uciązliwe zabiegi zrobic w jednym miejscu. Np takie okłady borowinowe /takie kotlety prawie suche/ przykładaja prawie w byle jakim sanatorium. Bo to nie wymaga dużych nakładów jak borowina kładziona na kozetkę i pacjent w to sie kładzie ,jest zawijany we folie , koc a potem trzeba z tego błotka wyjsc umyc sie dokładnie, przejsc do drugiego pomieszczenia wylezec sie i dojsc do siebie tez zawiniety ale w przescieradło i koc. taki zakład zajmuje tyle miejsc ze w innych niby sanatoriach maja to wszystko na miejscu w kilku , moze 10 salkach takich tyci tyci.
Takie prady, soluxy, jakies magnetrony i wirówki, wannę z hydro to maja u mnie w przychodni ale to tez tak jest robione na łapu capu byle pacjenta zaliczyc.
Dlatego lepiej jest pochodzic po kurorcie od zakładu do zakładu i otrzymać tak naprawdę dobrej jakosci zabieg.Tak tez w Świeradowie w luksusowym St. Lukas który polecam tez jest duzo zabiegów i niektóre są warte a niektóre takie ze są. Ale zależy na czym komu zależy.
pozdrawiam Feliksa i Iwonke.
Awatar użytkownika
Iwona 1509
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

No widzisz🙈
Jeżdżę od 2014r bo miałam operację. Był rok gdzie byłam w lipcu z Zusu a potem od połowy sierpnia z Nfz

Feliks pisze: 25 lut 2025 13:40 Aż trudno uwierzyć Iwonko, że Twój staż sanatoryjny to 8....
Awatar użytkownika
Iwona 1509
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

Bardzo dziękuję za pozdrowienia i również serdecznie pozdrawiam 😊
Ja do tej pory zawsze trafiałam do sanatorium gdzie zabiegi są na miejscu...I nie ukrywam że jest to wygodne.

Kazer-57 pisze: 25 lut 2025 15:50 Witam. Feliks ma rację , trudno uwierzyc w staz Iwonki.
Nie da sie w jednym obiekcie zrobic wszystkich zabiegów. Kiedys modą było chodzic po kurorcie na rózne zabiegi. Tak jest np w Swieradowie.Borowiny serwują w starym historycznym ale przygotowanym wewnatrz na nowe czasy zakładzie balneologicznym. Na kąpiele radoczynne chodzi sie tez do innego zakładu. Masaże i jakies tam prądy tez gdzie indziej. I to jest normą. Dla wygodnych kuracjuszy np tez w Swieradowie Zdr. jest chyba tak sie nazywa Szpital Uzdrowiskowy i tam postarali sie co mniej uciązliwe zabiegi zrobic w jednym miejscu. Np takie okłady borowinowe /takie kotlety prawie suche/ przykładaja prawie w byle jakim sanatorium. Bo to nie wymaga dużych nakładów jak borowina kładziona na kozetkę i pacjent w to sie kładzie ,jest zawijany we folie , koc a potem trzeba z tego błotka wyjsc umyc sie dokładnie, przejsc do drugiego pomieszczenia wylezec sie i dojsc do siebie tez zawiniety ale w przescieradło i koc. taki zakład zajmuje tyle miejsc ze w innych niby sanatoriach maja to wszystko na miejscu w kilku , moze 10 salkach takich tyci tyci.
Takie prady, soluxy, jakies magnetrony i wirówki, wannę z hydro to maja u mnie w przychodni ale to tez tak jest robione na łapu capu byle pacjenta zaliczyc.
Dlatego lepiej jest pochodzic po kurorcie od zakładu do zakładu i otrzymać tak naprawdę dobrej jakosci zabieg.Tak tez w Świeradowie w luksusowym St. Lukas który polecam tez jest duzo zabiegów i niektóre są warte a niektóre takie ze są. Ale zależy na czym komu zależy.
pozdrawiam Feliksa i Iwonke.
Awatar użytkownika
Feliks
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

A ja mimo wszystko wybieram się do Lądka, ale jeszcze mam trzy miesiące czasu :D
Awatar użytkownika
Kazer-57
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

Witaj Feliks. Napewno nie bedziesz załował. Warto poprosic i trochę ponarzekac o dobre zabiegi. Ja byłem jak juz pisałem u dyrektora doktora ds lecznictwa na 1 wizycie, to on zalecił mi dobre zabiegi, wanny z hydromasazem solankowe, łózko,japonskie-fakt ze musiałem na nie schodzic na basen nizej fontanny, wirówke na nogi to miałem w 3, a reszte w pawilonie 1 , tam tez sa borowiny i wszelakie kąpiele, te suche tez. Ja byłem na schorzenia reumatologiczne.Nawet powiedziałem ze biore Mirulit na DNA moczanowa to mi powiedział zebym juz od teraz nie brał, po zabiegach bedzie dobrze. I faktycznie zrobiłem po jakis 3 m-cach wyniki i było super az pani doktor sie zdziwiła, bo pytała mnie dlaczego nie chce tego Mirulitu jak byłem po leki. Obrzek z nóg przy kostkach i łydkach zniknął , w sierpniu bedzie 2 lata od pobytu w sanatorium i jest do dzisiaj ok.A na rybke jak obiad bedzie lichy to na te Stawy Biskupie niedaleko, sa tam potancówki z wieczorka na swiezym powietrzu albo do Restauracji Rybnej po zejsciu w prawo w kierunku wyciągu narciarskiego. Nachodzilem się ci Ja po tym Lądku na dół i w górę praktycznie codziennie , nieraz i po 2 razy.Zjezdzałem autem a stało koło pawilonu 3 jak gdzies dalej jechałem albo po zakupy zgrzewki wody i dałem rade a troche kilo tez ważę.Warto napewno wykupic kilka wejsc na basen Wojciech, tez ma dobre działanie, nawet nie kazą spłukiwac sie po kapieli 3 godz zeby organizm to wchłonął. Do Ladka przyjezdza co roku nawet ten zapasły Wałesa, tez korzysta z tego basenu Wojciech.Ja wybieram sie na poczatku maja do Szczawna Zdroju i mysle ze tez bedzie dobrze.Duzo kuracjuszy to mysli głownie o fajfach i nie pomówie jak powiem ze wiecej kobiet ciągnie na te potancówki.I jak nawet przy stoliku na stołowce rozmawiałem z nimi to one obrały to za głowny cel. No ale kazdy lubi i robi to na co ma ochotę.Więc chłopy do roboty, kurować i tancowac :D :D i kobietom nie żałowac.
Pozdrawiam Kazer.
ODPOWIEDZ