"Jutrzenka" - Wieniec Zdrój, Turnus ZUS, 06-2025 r.

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
Tamaryszek
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 26 wrz 2021 14:02

Re: "Jutrzenka" - Wieniec Zdrój, Turnus ZUS, 06-2025 r.

Post autor: Tamaryszek »

Bardzo, zostałaś strasznie skrzywdzona! :kwiat:
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękował: 17 razy
Podziękowano: 31 razy

Post autor: Dzia_dek »

Witaj na Forum. Myślę, że nie powinno się tej zamiany rozpatrywać jako karę. Gdyby tak było napisaliby Tobie,
że zrezygnowałaś z kuracji i cała procedura ubiegania się o przydział zaczęłaby się od początku. To już jakiś
niewielki, ale plus. Pod wieloma względami /np. zwiedzanie, rozrywka (kawiarnie, restauracje, spacery,)/
Wieniec jest na końcu listy wymienionych przez Ciebie miejsc kuracji. Trzeba pamiętać, że jest to zaledwie
osada uzdrowiskowa i zwiedzać na miejscu nie ma czego, na spacery pozostaje teren ośrodka lub okoliczne lasy,
wprawdzie piękne z porządnymi ścieżkami, po których można nawet jeździć rowerem, ale ileż można przebywać
w lesie? Na rozrywkę jest się "skazanym" na ofertę ośrodka w którym przebywasz; jest tego sporo /opisałem to na
początku tego tematu/, można korzystać. Przy dobrym towarzystwie czas upływa niepostrzeżenie. Gdybym miał
jeszcze raz takę "ekipę" jaką miałem na swoim pobycie pojechałbym tam bez zastanowienia. Żeby nie było, że tylko
to decydowało o, w miarę dobrej, opinii wystawionej dla tego miejsca, powtórzę: zabiegi były na dobrym poziomie,
a to podstawa kuracji, warunki zakwaterowania bez zastrzeżeń, trochę gorzej z wyżywieniem. Wiele zależy od naszego
nastawienia; po otrzymanie skierowania do Wieńca też myślałem, że jadę tam za karę, a wyszło zupełnie inaczej.
IwonaZ
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 29 paź 2025 13:34
Oddział NFZ: Kujawsko-Pomorski
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 1 raz

Post autor: IwonaZ »

Dziękuję za informacje, ale chyba trochę źle sformułowałam pytanie. Ja po prostu chciałabym zrozumieć dlaczego nie otrzymałam skierowania do Ciechocinka lub Inowrocławia skoro tam jest tak dużo obiektów i pewnie łatwiej o dostępność niż w Wieńcu-Zdroju. I dlaczego jak dzwoniłam do Wieńca z pytaniem dotyczącym zakwaterowania w pokojach to pani odpowiedziała, że najlepiej przyjechać nie wcześniej niż o dwunastej to wtedy bedzie większa szansa na pokój 1 lub 2 osobowy? I jeszcze (to bardziej jak myślicie) czy w takim pięknym miesiącu jak listopad w tak wielkim ośrodku jest mniej kuracjuszy?
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękował: 17 razy

Post autor: Dzia_dek »

Myślę, że nie zrozumiesz tego i nikt z nas też nie jest w stanie tego racjonalnie wytłumaczyć. Ktoś tam w Twoim NFZ-cie podjął taką decyzję,
a z jakich względów? Może w tym czasie większa dostępność występuje akurat w Wieńcu? /w okresie jesienno - zimowym sporo jest rezygnacji potencjalnych kuracjuszy z wyjazdów/. Nie sugerowałbym się wielkością ośrodka ponieważ kuracjusze z NFZ - u są kwaterowani we wszystkich
obiektach uzdrowiska, a tych oprócz "Jutrzenki" jest jeszcze kilka.
Arker
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 25 kwie 2021 17:06
Oddział NFZ: Lubelski
Podziękował: 54 razy
Podziękowano: 33 razy

Post autor: Arker »

Jak bylem to tezni nie bylo ,mieszkalem w Helu,ogolnie bylem zadwolony z zabiegow borowina rewelacja ,tance byly do 23 w podziemiach,jedz a nie bedziesz zalowac
edwardo
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 24 cze 2024 10:51
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 3
Podziękował: 52 razy
Podziękowano: 105 razy

Post autor: edwardo »

IwonaZ pisze: 01 lis 2025 08:31 Zamieniłam Kołobrzeg na Wieniec Zdrój. Jak myslicie ukarano mnie tym Wieńcem za zamianę?
Jeśli nie lubisz odludzi , to tak 🤓
IwonaZ
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz

Dziękuję! Z odpowiedzi wnioskuję, że po prostu co mieli to dali i tyle, bez żadnego indywidualnego podejścia. To dopytam jeszcze czy był tam ktoś w tym "najpiękniejszym" miesiącu listopadzie i zauważyl, że obiekt nie jest zamieszkały w 100%? I ostatnie (chyba) bo forumowicze różnie piszą: czy przydział pokoju zależy od godziny przyjazdu? czy też wcześniej są ustalone i po przyjeździe otrzymuje się po prostu kartę-klucz i nie ma zadnych negocjacji?
Markiz PL
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 30 sie 2019 17:15

Post autor: Markiz PL »

Dzień dobry...majac na wzgledzie moj wyjazd do Wieńca od soboty 15 listopada dziekuje wyzej wymienionym formulowiczom za cenne informacje ktore sa dla mnie drogowskazem czego sie spodziewać :roll: Pozdrawiam zyczac milego dnia:)
Bibi2
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 07 kwie 2021 14:26
Podziękował: 21 razy

Post autor: Bibi2 »

Iwona, na pytanie czy obłożenie jest 100% nie odpowie Ci nikt , nawet jeśli zapytasz w recepcji ,
Jutrzenka jest ogromnym obiektem , są różne formy rehabilitacji i różni beneficjenci.
Z opisów przyjęć , to różnie wygląda , przekrój pokoi też jest duży , jeśli masz wskazania do jedynki to weź zaświadczenie lekarskie.
Możesz przyjechać na tzw "przedprzyjazd" - trzeba to uzgodnić .
Ja zawsze przyjeżdżam wcześnie, poczytaj troszkę opinii będziesz więcej wiedzieć.
IwonaZ
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz

Przyjechałam, i na gorąco:
kwaterowanie po kolei otrzymałam pokój dwuosobowy, drugie piętro Jutrzenka - żade życzenia nie są uwzględniane chociaż pani bardzo miła,

wejście do stołówki chyba jak w wojsku chociaż nie byłam, szybko, zajmować stoliki, po kolei czemu pan tam poszedł tu trzeba, ale to tylko dzisiaj,
jutro już przydzielone stoliki,

lekarz super, otrzymałam od fizjoterapeuty listę wskazanych zabiegów, jednak wielu z nich tu nie ma, pozostałe zapisał, pytał co jeszcze chcę, a ponieważ nie miałam pojęcia to zapisał tak jak uważał a po tygodniu przyjść jeśli będę coś chciała,

Spacerować jest gdzie, ale po ciemku to się nie da - jak otrzymam rozpiskę zabiegów to może będzie czas na spacery przed zmrokiem.

W miarę możliwości będę pisała co tu się dzieje.
ODPOWIEDZ