Prewencja ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
pman
Na forum od: 20 sty 2015 10:28

Re: Prewencja ZUS

Post autor: pman »

arkmal pisze:
Sam sie od takiej decyzji odwoływałem, na szczęście skutecznie.
Witam, w jaki sposób się odwoływałeś i do kogo? Wnosiłeś skargę na piśmie na opinie orzecznika? Proszę opisz krok po kroku jak to przebiegało
arkmal
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 26 lis 2014 17:03
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: arkmal »

pman pisze:
arkmal pisze:
Sam sie od takiej decyzji odwoływałem, na szczęście skutecznie.
Witam, w jaki sposób się odwoływałeś i do kogo? Wnosiłeś skargę na piśmie na opinie orzecznika? Proszę opisz krok po kroku jak to przebiegało
Napisałem prośbe do Głównego Lekarza Orzecznika w moim oddziale ZUS o zmianę trybu rehabilitacji z ambulatoryjnej na stacjonarną. Odpowiednia argumentacja, względy zdrowotne, ograniczona ruchomość, itp itd. Na drugi dzień miałem już zgodę i dokonałem zmiany na wyjazd.
arkmal
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 26 lis 2014 17:03
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: arkmal »

aqula pisze:Arkmal - byłam na komisji w styczniu
Ok, ale widzisz różnice ze jesteś z pomorskiego a ja ze śląskiego? I tez tu nie uogólniam, pisze o swoim oddziale zus. Na pewno nie jest to stały trend, jednak mimo wszystko coś sie zmieniło na gorsze...
A cytowanie przepisów o prewencji rentowej, w przypadku zus i ich zastosowania przez lekarzy to troszkę śmieszne. Wiecie doskonale ze tam nasze prawa mają się nijak do oczekiwań. Wynik każdej komisji zależy tylko i wyłącznie od dobrego humoru lekarza orzecznika. A że oni zwykle mają te złe dni, to już wiadoma sprawa. Trzy lata się z nimi bujam, na rożnych szczeblach, w rożnych sprawach, więc mógłbym dużo na ten temat powiedzieć, jak i większość z nas.
Awatar użytkownika
jan19557
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 15 sie 2012 13:01
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 22
Podziękowano: 3 razy

Post autor: jan19557 »

O podejściu i polityce ZUS-u do spraw związanych z prewencją przekonam się osobiście już niedługo i wtedy coś skrobnę na ten temat. Mam nadzieję, że będzie korzystne dla mnie ale jak wyjdzie to się zobaczy. Do tej pory szczęście dopisywało , a co zgotował los tym razem już za parę dni się wyjaśni.
Awatar użytkownika
biedroneczka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 sty 2012 09:40
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: biedroneczka »

ewasz pisze:Biedroneczko, gratuluję Lądka :D
A może tak bliżej byś napisała: kiedy i do jakiego ośrodka ;)
Życzę miłego pobytu :kwiat:

Violet, też jesteś z łódzkiego jak Biedroneczka to spróbuj teraz, może uda Ci się też do Lądka ;)

Pozdrawiam Was :kwiat:
Ewuniu, dziękuję :kwiat: , nie zauważyłam twojego pytania o termin i ośrodek :roll: ... jadę w czerwcu do WSZUR - II Pawilon :D
Mam nadzieję, że po powrocie z kuracji też wstąpię do Klubu Lądkowego ;)
Violet ma troszkę inne schorzenie niż ja, na które do Lądka nie wysyłają, więc zostaje mu w tej okolicy tylko Polanica :)
Pozdrawiam serdecznie :kwiat:
Awatar użytkownika
Hana51
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 09 sty 2015 22:17
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: Hana51 »

Ja nie mam żadnego dośwadczenia z zusem. A jednak wystąpiłam po raz pierwszy z prewncji rentowej i po 2 tygodniach dostałam skierowanie do Ciechocinka i to już na 25.02. Bez jakiejkolwiek komisji. I co Wy na to? Co kraj to obyczaj. Chyba w każdym regionie Polski zus kieruje się troszkę innymi zasadami. A na śląsku, tam chyba najwięcej ludzi choruje i dlatego mają najdłuższy okres oczekiwania. Zarówno z zusu jak i nfztu. Pozdrawim i miłego wekkendu :D
Awatar użytkownika
ewasz
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 10 mar 2014 20:44
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 47 razy
Podziękowano: 51 razy

Post autor: ewasz »

Tam nie byłam ale po wpisach, które czytałam to też dobrze trafiłaś ;) ;)
W ogóle w Lądku wszędzie są super zabiegi :)
Biedroneczko jestem pewna, że wstąpisz do klubu :lol:
To uzdrowisko ma coś takiego w sobie, że nie można nad nim przejść do porządku dziennego :lol: :lol:
W Polanicy też pięknie więc niech Violet spróbuje, to nie boli :lol:
Pozdrawiam cieplutko :kwiat:
Awatar użytkownika
Lewek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 22 lip 2012 20:17
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: Lewek »

Biedroneczko, ale Ci ewusiam tego Lądka, chciałabym tam pojechać, Polanica tez mogłaby być ;) Tylko kto mnie tam skieruje :roll: :roll: :?:
Awatar użytkownika
ania
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 07 kwie 2013 09:29
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: ania »

Witam :kwiat:
Kochani Forumowicze czy Ktoś może z Was wie w , w którym ośrodku w Ciechocinku prowadzona jest rehabilitacja narządu głosu? Po raz pierwszy ZUS w tym roku wysyła na takie leczenie. :) Pozdrawiam
Awatar użytkownika
roxy
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 24 sty 2014 23:31
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 7

Post autor: roxy »

Nie wiem dokładnie na czym polega rehabilitacja narządu głosu ale jak byłam w sanatorium ZNP to widziałam jak wiele osób chodziło na inhalacje właśnie przy problemach z krtanią. Czy mają tam inne zabiegi to najlepiej zadzwoń i się dowiedz u źródła.
ODPOWIEDZ