Dolnośląski Oddział NFZ

Tu umieszczamy tematy związane z kolejką i oczekiwaniem na wyjazd do sanatorium.
Awatar użytkownika
wiktor64
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 17 sty 2017 20:42
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 8
Podziękował: 40 razy
Podziękowano: 24 razy

Re: Dolnośląski Oddział NFZ

Post autor: wiktor64 »

Witam :)
No i dostałem nie wiem czy sie cieszć czy płakać
no niestety morze przeszo koło nosa nie dostaem
Ale dali mi Busko -Zdrój ,,,Astoria ....od 7 stycznia
jest mało opini ,może kto był to na tyle
w tym dziale :) :)
Awatar użytkownika
Atina
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 19 sie 2011 09:29
Oddział NFZ: Pomorski
Podziękował: 54 razy
Podziękowano: 34 razy

Post autor: Atina »

Wiktor ...dobre sanatorium wszystko na miejscu,byłam gościnnie ;)
Wiem że lubisz tańczyć...są poza budynkiem ale blisko
Była tam Mazrena z naszego forum w ubiegłym roku 8-)
Felice zna Busko jak własną kieszeń...na pewno udzieli Tobie inf.
Awatar użytkownika
wiktor64
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

dzieki :kwiat: :kwiat: :kwiat:
Genever
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 31 maja 2022 06:44
Podziękował: 19 razy
Podziękowano: 73 razy

Post autor: Genever »

Wiktor no widzisz... już masz dobre wiadomości. Jestem tylko w szoku, że niby zeszło tyle tysięcy na nowy roku a oni przydział dają na początek stycznia? :shock: Albo z tym też odstają albo to może zwrot?
Awatar użytkownika
wiktor64
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Tak mysle ze to jest zwrot :)
Genever
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Wiesz dużo dobrego słyszę tutaj o Busku samym w sobie. Ja osobiście po ciągłych wyjazdach w zimie chciałabym słoneczka trochę.
Ale... jestem pewna, że poprawisz nam nastrój swoimi opisami. Już teraz życzę Ci super ekipy jak to mówią i do tańca i do...kielonka.
A ja siedzę i rozkmniniam prywatny pobyt nad morzem i nie mogę zdecydować czy Świnoujście czy Ustka bo jeszcze mi się chce... Szczawnicy :lol:
Trzymaj się!
andrzejm1954
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 19 paź 2012 18:35
Staż sanatoryjny: 11
Podziękował: 8 razy
Podziękowano: 2 razy

Post autor: andrzejm1954 »

andrzejm1954 pisze: 21 lis 2025 11:15
andrzejm1954 pisze: 19 lis 2025 12:22 Przykra niespodzianka. Dzisiaj dostaję e-mail, że moje skierowanie do sanatorium zmieniło statut. Zaglądam więc na IKP a tam piszą, że odrzucone z powodu braku w dokumentacji medycznej potwierdzenia rozpoznania zasadniczego. Nie bardzo rozumiem o co tu chodzi. To fakt, że w tym roku zmieniła mi się choroba zasadnicza będąca podstawą wystawienia skierowania. Jak była wcześniej forma pisemna wniosku to pamiętam, że dołączało się wyniki badań np. rezonansu magnetycznego czy wypisu ze szpitala ale teraz przy e-skierowaniu to?.....Umówiłem się na ponowną wizytę do lekarza, który przesyłał do NFZ moje odrzucone e-skierowanie.
Ciąg dalszy. Dzisiaj ponowna wizyta u lekarza pierwszego kontaktu. Ponowne wypisanie e-skierowania. No i zajęło mu to 45 min. A miało być prościej i szybciej z e-skierowaniami .......
Może Ktoś napisze ile ostatnimi czasy czeka się w dolnośląskim na ocenę celowości leczenia przez lekarza specjalistę balneologi ...........Czekam niecierpliwie i cisza w tym temacie.
andrzejm1954
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Nikt nie chce odpowiedzieć na moje pytanie to informuję, że o 2.43 w nocy otrzymałem wiadomość e-mailem, że moje skierowanie wystawione 21.11.2025 r. zmieniło status na "oczekujące". Przybliżony czas oczekiwania 9 miesięcy. Numer w kolejce 24179. To czekamy ...
Genever
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Andrzeju ocena teraz we wszystkich NFZtach idzie szybko to mały pikuś. :!:
Wczorajszego dnia rozmawiałam z moją koleżanką która składała wniosek pod koniec lipca ( niby 9 miesięcy zatem liczyła na kwiecień)dostała przydział na...koniec lutego 🫩 czyli teoretycznie dwa i pół miesiąca do wyjazdu ale od daty złożenia 7 miesięcy a nie 9. Mówiła, że bywało, że w jeden dzień schodziło po 700 numerów, wydaje mi się to jakimś szaleństwem i próbuje zrozumieć co za tym stoi bo generalnie raczej ten czas był taki jaki piszą ( no poza zwrotami). :shock:
Przeżyła by ten luty ( tutaj nie może narzekać bo do tej pory super miała od końca kwietnia do połowy października) ale gdzie....do Lądka. Mieszka na Dolnym Śląsku od urodzenia i żadna to atrakcja jak i zmiana klimatu, pozatym w Lądku z niewiadomych przyczyn strasznie jej skacze do góry ciśnienie. I siedzi i myśli ale raczej skończy się wyrzuceniem z kolejki po rezygnacji. I tak sobie pomyślałam...jak dobrze, że ruszę tyły prywatnie w wybranym terminie, w jedyneczce 8-)
Kiedyś narzekałam na mój NFZ, dużo było narzekania na śląski ale powiem wam, że ten dolnośląski to jest dopiero dno pod każdym względem porównując formę kontaktu ( pismo lub infolinia ogólnopolska), brak wyboru zwrotów, brak możliwości rezygnacji a już jak czytam o kaprysie zmiany przydziału i to się udaje bez problemu to naprawdę bez problemu a i tak ktoś narzeka na własny wybór to mnie trafia, zapomnijcie też o kaprysie nr dwa i prośbie i miejscowość, poprosiła o niziny... Ma co ma :twisted:
Nie cierpię takich nierówności jak i załatwiania czegoś z "pomocą" i jeżdżenia według życzenia. Wybaczcie, ale chyba mi się rozgoryczenie koleżanki udzieliło.
Patrząc na obecnie rosnące od 15 lat problemy NFZ zmian na lepsze nie prorokuję i szykuję się tylko na wyjazdy prywatne.
Fajnie jakby ktoś tutaj ktoś napisał czy miał podobnie to podzielę się informacją dalej. Dam Wam znać co odpowiedzą na prośbę o zmianę terminu i miejsca bo pewnie będzie dzisiaj pisać do oddziału.
andrzejm1954
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Genever masz absolutnie rację jeśli chodzi o formę kontaktu z DOW NFZ w sprawie skierowań na leczenie uzdrowiskowe, które polega na tym, że trzeba osobiście tam pojechać i złożyć stosowną prośbę (np. o wyjazd z tzw. zwrotów). Co do okresu oczekiwania na realizację skierowania (9 czy 7 miesięcy) to myślę, że nie bez znaczenia jest jaki mamy główny kierunek leczenia (u mnie reumatologia). Będę śledził jak szybko ubywają numerki i np. raz w miesiącu napiszę jak szybko ubywa. A tak poza tematem to moje ostatnie 3 wyjazdy to tylko z tzw. zwrotów tam gdzie chciałem. W kolejności od końca Ustroń, Polańczyk i Kołobrzeg. Pozdrawiam serdecznie.
ODPOWIEDZ