Piękne fragmenty z książek przeczytanych

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
Sloneczko
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 34 razy

Re: Piękne fragmenty z książek przeczytanych

Post autor: Sloneczko »

"Starałam się jak mogłam najlepiej i teraz zaczynam pojmować, co to znaczy „rozkosz walki".
Najpiękniej jest walczyć i zwyciężyć, ale również dobrze jest walczyć i szlachetnie przegrać..."

Ania z Zielonego Wzgórza
forumowicz

Post autor: forumowicz »

" - Kubusiu, czy napijesz się herbatki z miodkiem ?
- Oczywiście Prosiaczku. Jeśli mogę prosić...bez herbatki "...

:lol:
Awatar użytkownika
anusia153
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 08 gru 2013 08:04
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: anusia153 »

"(...)w życiu o to chodzi, żeby mieć przy sobie takiego kogoś, przy kim będziemy mogli być sobą, przy którym będziemy czuli się wyjątkowo. Tak dobrego dla nas, że da nam wolność, takiego kogoś, przy kim szare dni wcale nie są szare, takiego kogoś kto wyrzeknie się trochę siebie dla nas, takiego kogoś, kto sprawi nam radość swoim uśmiechem, głosem, zapachem, sposobem poruszania się, taki ktoś, kto zmieni zwyczajne w niezwyczajne i zaakceptuje nas ze wszystkimi wadami, po prostu takimi jakimi jesteśmy."

Gabriela Gargaś (z książki Jutra może nie być)
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Bywa tak, że zapamiętujemy niektóre sytuacje życiowe na dłużej. Ja pamiętam do dziś scenkę z wycieczki szkolnej z polonistką na Wawel. Gdy znaleźliśmy się w krypcie wieszczów, powiedziała; że każdy człowiek powinien przeczytać w życiu co najmniej 1000 książek i 1 księgę. Spojrzała na mnie i moich 3 kolegów z którymi siedziałem w ostatniej ławce, uśmiechnęła się i machnęła ręką z politowaniem :lol: :lol: :lol: . Ale zrobiła to chyba dla zachęty...Oczywiście każdy z nas przeczytał co najmniej 1000 książek. Natomiast z księgą to pewnie jest różnie. Ja przeczytałem, ale nigdy nie udało mi się tak od dechy do dechy ! Obecnie bliżej mi do Koheleta i Syracydesa ;) . W każdym bądź razie, kilka lat później w krypcie wieszczów, oprócz Mickiewicza i Słowackiego dołożono płytę pamiątkową Norwida i medalion z wizerunkiem Chopina. My tam nie wylądujemy :lol: :lol: :lol: .

...." Pewien staruszek mówi, że narzekał tylko raz w całym swoim życiu - kiedy miał bose stopy, a nie miał pieniędzy żeby kupić sobie buty.
Potem zobaczył szczęśliwego człowieka, który nie miał stóp. I nigdy więcej już nie narzekał. "

fragm. "Modlitwa Żaby" A de Mello.
Awatar użytkownika
Lewek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 22 lip 2012 20:17
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: Lewek »

Piękne życzenia starszej kobiety do drugiej kobiety przeczytane w książce Moniki Oleksa " Samotność ma twoje imię " :

" ...życzę pani, aby doświadczyła pani w swoim życiu miłości szalonej, takiej , która dodaje skrzydeł i unosi nad ziemię, takiej, która śmieje się do pani w oczach każdego mijanego przechodnia i maluje świat intensywnymi kolorami. Życzę pani miłości, która rozświetla kobietę i sprawia, że ona pięknieje. Życzę nieustannego zachłystywania się życiem , bo ono przemija , a my nie cofniemy czasu. Dlatego proszę wykorzystywać każdą chwilę i nie marnować okazji, bo ta chwila się nie powtórzy , a okazje nie wrócą. "
Awatar użytkownika
aqula
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 03 wrz 2013 20:13
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: aqula »

"Posłuchaj.
Gdyby mi się ziemia rozstąpiła pod nogami... rozumiesz?
Gdyby mi niebo miało zawalić się na łeb - nie cofnę się, rozumiesz?
Za takie szczęście oddam życie..."
- Bolesław Prus "Lalka"
adasko
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 27 cze 2014 17:22
Oddział NFZ: Małopolski

Post autor: adasko »

"Nauczyłaś mnie co to znaczy się uśmiechać. Żyć z sercem, które czuło życie. Z każdym kilometrem wnikałaś w skałę, którą się stałem i rozbijałaś rysy i głazy mojej duszy. Jako pierwsza poskładałaś mnie z kawałeczków. W sprawach miłości nauczyłaś mnie raczkować, potem chodzić, biegać, a następnie gdzieś tam, na plaży, pod księżycem, w czasie biegu w kierunku wiatru, gdy biliśmy kolejny rekord na kilometr, obróciłaś się w moją stronę, rozcięłaś więzy, które pętały moje skrzydła i nauczyłaś mnie latać".Dla Ciebie G :serce:
Charles Martin - Pomiędzy nami góry
Awatar użytkownika
Asik
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 wrz 2012 16:05
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: Asik »

"...cuda nie zdarzają się przecież wtedy, kiedy ich potrzeba. Przynajmniej - nie zawsze."

("Prowincja pełna gwiazd" K. Enerlich)
Awatar użytkownika
teresaela
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 14 gru 2013 22:34
Oddział NFZ: Kujawsko-Pomorski
Staż sanatoryjny: 0

Post autor: teresaela »

Konstanty Ildefons Gałczyński

"Nie wszędzie jest tak ładnie jak w niebie -
szkoda tylko, że o tym nikt nie wie,
że to niebo jest po to,
żeby srebro i złoto
w nim świeciły dla ciebie co noc,
żebyś rankiem się zbudził z nadzieją -
właśnie po to te gwiazdy się śmieją,
właśnie po to jest niebo,
właśnie w niebie dlatego
tak nocami te gwiazdy lśnią."

K.I. Gałczyński
jawa 53
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 24 gru 2013 07:17
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 8
Podziękowano: 1 raz

Post autor: jawa 53 »

Zrozumcie, że język może ukryć prawdę, ale oczy - nigdy! Ktoś wam zadaje niespodziewane pytanie,
nie zdradzacie się nawet drgnieniem, błyskawicznie bierzecie się w garść i wiecie, co należy powiedzieć,
żeby ukryć prawdę, i wygłaszacie to niezmiernie przekonywująco, i nie drgnie na waszej twarzy żaden muskuł,
ale - niestety - spłoszona pytaniem prawda na okamgnienie skacze z dna duszy w oczy i już wszystko stracone.

" Mistrz i Małgorzata" - Michaił Bułhakow.
ODPOWIEDZ