Fajny film wczoraj widziałem
-
forumowicz
Re: Fajny film wczoraj widziałem
" Nocą 10 lutego 1940 r. NKWD wysiedla mieszkańców wsi Czerwony Jar na Podolu. Wśród wysiedleńców jest rodzina Jana Doliny - jego żona Antonina oraz synowie Staś i Tadzio. Podróż na Syberię trwa 40 dni - najpierw pociągiem, potem pieszo i saniami. Ich nowym domem jest obóz pośrodku tajgi, gdzie muszą się zmierzyć nie tylko z zimnem, głodem i chorobami, ale także z brakiem prywatnej przestrzeni i jakiejkolwiek nadziei na przyszłość. Pierwszej wiosny choroby dziesiątkują wysiedleńców, również rodzinę Jana."
-
forumowicz
115 min, Dramat wojenny, Niemcy 2015
- Niemiecki obóz koncentracyjny w Buchenwaldzie. Więzień Hans Pipping znalazł 3-letnie żydowskie dziecko, które zostało przemycone do obozu w walizce. W sprawę są wtajemniczeni pozostali towarzysze niedoli. Wszyscy zdają sobie sprawę, że jeśli obecność małego Żyda zostanie ujawniona, grozi mu pewna śmierć. Łączą więc siły, by ukryć chłopca. W działalność konspiracyjną angażują są zarówno Żydzi, Polacy, jak i niemieccy komuniści i Rosjanie. Tymczasem zbliża się front, terror w obozie się nasila. Więźniowie organizują powstanie przeciwko esesmanom
godz 21:25 TVP 1
-
forumowicz
Leopold Socha jest kanalarzem. Do pensji dorabia kradzieżami; przed wojną siedział za to w więzieniu. W trakcie likwidacji lwowskiego getta mężczyzna spotyka poszukującą schronienia grupę Żydów. Są wśród nich ludzie o różnym statusie społecznym i majątkowym. Socha zgadza się pomóc im ukryć się w kanałach za 500 złotych dziennie. Od tej chwili dogląda uciekinierów, narażając na niebezpieczeństwo siebie, żonę i córkę. Ma świadomość, że w każdej chwili może wpaść w ręce Niemców lub Ukraińców. Z czasem pieniądze i kosztowności się kończą.
155 min, Dramat wojenny, Kanada/Niemcy/Polska 2011
W reżyserii Agnieszki Holland
TVP 1 godz 21:20
Z polską obsadą aktorską , oraz z : Benno Fürmann (Mundek Margulies)
-
forumowicz
- Tylko dzisiaj mozna obejrzeć za darmo film "Ida" Pawlikowskiego - pierwszy w historii polskiego kina film, który otrzymał Oscara dla najlepszego filmu nieanglojęzycznego!
http://vod.pl/filmy/ida/npbw9#
Po pięknym dniu obejrzę do zaplanowanej kolacji zdążę
Polecam
-
forumowicz
- To o miłości syna do matki ,o najpiękniejszym uczuciu do rodzica.Obejrzyjcie sami .
http://kobieta.onet.pl/zdrowie/pan-mlod ... ent/t3gxwg
-
forumowicz
- margot
- W naszej pamięci

- Na forum od: 26 lip 2010 13:17
- Oddział NFZ: Lubelski
- Staż sanatoryjny: 6
kolejna świetna część , czekam już na 4
- grazynamackowiak
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 11 maja 2014 19:33
- Oddział NFZ: Wielkopolski
- Staż sanatoryjny: 5
- Podziękował: 31 razy
- Podziękowano: 31 razy
opowiwśc o losach żyjących w 18 w czarnoskórej Aminaty Diallo ,która w wieku 11 lat została porwana przez handlarzy
niewolników szkoda że koniec serialu