Mazowiecki NFZ - z jakim numerkiem przydział?

Tu umieszczamy tematy związane z kolejką i oczekiwaniem na wyjazd do sanatorium.
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 8
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 36 razy

Re: Mazowiecki NFZ - z jakim numerkiem przydział?

Post autor: jacky6 »

ewiko pisze:Moze ktoś zorientowany wyjaśni mi dlaczego jedni wyjeżdżają po 18 - miesięcznym oczekiwaniu a większość z nas czeka bite 24. Te same schorzenia...

"koło fortuny" popularny swego czasu teleturniej przeniesiony do strefy uzdrowieńczej ...
lub
TWA - czyli w ramach pewnych koligacji "towarzystwo wzajemnej adoracji"...
lub
seria przypadkowych zwrotów - ktoś się udał na kurację do Św. Piotra i miejsce się zwalnia od już...

PS - są już regiony gdzie czas oczekiwania wydłuża się poza "ustawowe" 26 miesięcy a przez "papierową biurokrację" dokładającą ponad rok oczekiwania od chwili powrotu z sanatorium na uprawnienie akceptujące łaskawe przyjęcie nowego wniosku ...

:mrgreen: ... :ugeek:
Awatar użytkownika
Mask
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 04 mar 2013 10:40
Oddział NFZ: Mazowiecki

Post autor: Mask »

ewiko pisze:Moze ktoś zorientowany wyjaśni mi dlaczego jedni wyjeżdżają po 18 - miesięcznym oczekiwaniu a większość z nas czeka bite 24. Te same schorzenia...
Czuję lekki przytyk do mnie, więc odpowiem.
Sytuacja życiowa ułożyła się tak, że wyjazd do sanatorium mógłbym odbyć w lipcu lub sierpniu 2014.
Chcą pomóc szczęściu, napisałem do NFZ poważne pismo, opisałem, argumentowałem, poparłem, załączyłem, złożyłem, podbiłem i czekałem (załącznika nie dałem).
Dałem funduszowi wybór, albo lipiec - sierpień 2014, albo dopiero od czerwca 2015.
Ktoś mądry poczytał, uznał, że klient ma faktycznie problem, więc niech jedzie jeszcze w 2014.
Przydział dostałem po 18 miesiącach, a wyjazd będzie po 20 miesiącach czekania.
Na potwierdzeniu zarejestrowania mojego skierowania w 2013 roku, NFZ napisał:
Przewidywany czas oczekiwania na realizację skierowania na leczenie uzdrowiskowe wynosi około 20 miesięcy.
Wyjadę więc zgodnie z przewidywaniami Funduszu.
Dzisiaj czas oczekiwania wynosi około 24 miesiące.
Cóż.....Sorry, taki mamy klimat!

Myślę, że wyjaśniłem Ci dlaczego.....
Miłego i cierpliwego czekania życzę.
Awatar użytkownika
Wanda Maz
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 06 maja 2014 08:39
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 1 raz

Post autor: Wanda Maz »

Ewiko,to chyba jest to szczęście. Znajomoa z Wa-wy złożyła pól roku póżniej wniosek niż ja i ona już o poniedziałku się rehabilituje.
Ja gdy pierwszy raz złożyłam wniosek to czekałam 28 miesięcy to jest dopiero szczęście :)
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Bo takie jest życie i nie wszystko w nim da się wyliczyć do dnia,miesiąca....
Mask faktycznie mógł się poczuć niezręcznie przy takim pytaniu.
Nikt nikomu nie obiecywał,że życie będzie sprawiedliwe,przewidywalne....itd.To tak jakby zadać pytanie dlaczego ktoś złamał nogę,a ja nie ?
ewiko
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 10 lut 2013 07:07
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: ewiko »

Witaj Mask. Uwierzysz albo i nie ale Twojego postu nawet nie czytałam . Przeczytałam dopiero w chwili kiedy odniosłeś się do mego pytania. Ja zaś pytałam tylko i wyłącznie pod wpływem wiadomości którą otrzymałam od swoich przyjaciółek..... Otóż obie złożyły skierowania do sanatorium w sierpniu w tygodniowym odstępie czasu. Jedna z nich już drugi tydzień jest na kuracji druga w dalszym ciągu oczekuje. I stąd moje pytanie ale jeśli poczułeś się dotknięty to z całego serca przepraszam :serce: :kwiat: Absolutnie nie było moim zamiarem urazić kogokolwiek. Życzę skutecznej kuracji i pięknej pogody tak w sercu jak i za oknem. Pozdrawiam.
przedszkolanka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 06 sty 2012 10:18
Staż sanatoryjny: 9

Post autor: przedszkolanka »

Witam wszystkich. W maju mijają 24 miesiące od momentu złożenia wniosku, w tym tygodniu skierowanie zostało zwrócone do weryfikacji. Składając wniosek otrzymałam informację, iż czas oczekiwania to 22 miesiące, teraz faktycznie czas oczekiwania 24, ale w praktyce to raczej nie wyjadę nawet po 24 miesiącach.
Nie wiem na jakich zasadach są te przydziały, bo z pewnością nie według numerków.
pozdrawiam serdecznie :)
Awatar użytkownika
Wanda Maz
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 06 maja 2014 08:39
Staż sanatoryjny: 10

Post autor: Wanda Maz »

Ja też MFZ od daty wysłania dokumentów po weryfikacji nie wróciłam juz do kolejki tylko od razu przyznano mi sanatorium .
Czekałam dokładmnie 24 miesiące .
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

przedszkolanka pisze:Witam wszystkich. W maju mijają 24 miesiące od momentu złożenia wniosku, w tym tygodniu skierowanie zostało zwrócone do weryfikacji. Składając wniosek otrzymałam informację, iż czas oczekiwania to 22 miesiące, teraz faktycznie czas oczekiwania 24, ale w praktyce to raczej nie wyjadę nawet po 24 miesiącach.
Nie wiem na jakich zasadach są te przydziały, bo z pewnością nie według numerków.
pozdrawiam serdecznie :)
Po weryfikacji w mazowieckim jest od razu przydział.
Na szpitalne koleżanka czeka już pół roku,ma jeszcze 500 osób przed sobą.Koledze dali po 8 miesiącach,gdzie w innych oddziałach czasem jest to tylko miesiąc jak skierowanie jest z oddziału.
Ciekawe jak u mnie się potoczy wyjazd z NFZ,złożę za 2 tygodnie i wystawione przez szpital.Pewnie zima mnie zaskoczy,oby tylko w górach.
Awatar użytkownika
Mask
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 04 mar 2013 10:40

Post autor: Mask »

ewiko pisze: Uwierzysz albo i nie ale Twojego postu nawet nie czytałam .
Kiedyś ufałem, wierzyłem. Życie, a właściwie kobiety zweryfikowały moje poglądy.
Posłuchałem dobrej rady i dzisiaj trzymam się tego...
http://www.youtube.com/watch?v=W2nWne3l4ws
...tak jest lepiej.
hala5102
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 26 kwie 2014 15:59
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: hala5102 »

przedszkolanka pisze:"...Nie wiem na jakich zasadach są te przydziały, bo z pewnością nie według numerków..." :)
NFZ odpowiada tak: Przyznając wyjazd bierzemy pod uwagę datę wpływu skierowania, konsultacje lekarza specjalisty, profil leczenia oraz możliwości w zakresie posiadanych skierowań.
ODPOWIEDZ