Foto-zagadka Reaktywacja

Opis miejscowości uzdrowiskowych. Fotografie. Otoczka pobytów w sanatoriach. Nieco rozrywkowo, nieco turystycznie. Co warto zobaczyć, gdzie się rozerwać.
Gość

Re: Foto-zagadka Reaktywacja

Post autor: Gość »

jest to chyba na skrzyżowaniu szosy i rzeki , tam widać chyba most :?:
Awatar użytkownika
BozenaMat
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 24 lip 2018 18:32
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 2
Podziękował: 7 razy
Podziękowano: 45 razy

Post autor: BozenaMat »

Tak patrzę, to ten budynek jakby budynek Opatrzności w Rymanowie, ale po przeróbce, albo..... z dawnych czasów. Jednak w Rymanowie nie ma takiego skwerku...... chyba, że w ciągu roku powstał :roll:
Tylko nie za czorta nic tu nie pasuje :?
Awatar użytkownika
BozenaMat
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Ooooooooooo........ właśnie przeczytałam, że zakończył się remont Sanatorium Opatrzność czyli jednak ten budynek to właśnie ten. Jak ja byłam w Rymanowie, to był biały i nie miał tego ganeczku na piętrze... to mnie zmyliło. Ale tego skwerku to na bank nie było...... gdzie on ??
20181011_112630.jpg
Czy to nie to samo??
Awatar użytkownika
BozenaMat
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Uffffff...... znalazłam miejsce, gdzie to "jajo" jest..... to Lodziarnia Nowa w Rymanowie..... :)

Lodziarnia Nowa

Skwerek nie wiem gdzie zrobili. Może przy trasie na Królik? Tam cały czas coś się buduje. :)

Kurcze...... sprawdzam, to jednak to nie przy tej lodziarni. Nic ...... idę spać. Dzia_dek całkiem mnie zakręcił :lol:
Awatar użytkownika
BozenaMat
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Dam sobie głowę uciąć, że ten skwerek jest w Rymanowie Zdroju (choć za mojej bytności go nie było). Jest na tym placu między ulicą Słoneczny Sok, rzeką Tabor, a drogą krajową 887. Widać most, a między drzewami Kościół pw. św. Stanisława Biskupa Męczennika. Jak to nie tam, to poleci moja głowa.
"Jajo" to nie wiem w którym miejscu, ale jak zgadłam Uzdrowisko........ to "jajo" na bank jest w Rymanowie :D

I dobranoc...... jutro się przekonam czy czasem pochopnie nie dałam głowy :D :D
Awatar użytkownika
Nutka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 20 lut 2015 19:53
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 6 razy

Post autor: Nutka »

To Cię Bożenko dobrze zakręciło,jak Ty spać nie poszłaś,tylko w zagadkach siedziałaś :lol: :lol: :lol:

Dobrze,że ja wieczorem nie dałam się wkręcić,bo nocka byłaby z głowy....a miałam wejść ;)

A ta altanka w głebi skwerku,to tężnia solankowa.....a ta cudaczna budka z lodami,
to wynalazek sezonowy,trudno byłoby go namierzyć ,bo jej ,to wczoraj z rana szukałam i nigdzie nie znalazłam ;)
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękował: 55 razy
Podziękowano: 93 razy

Post autor: Dzia_dek »

Bożenko :kwiat: Brawo. Twoja głowa pozostanie na swoim miejscu. Ale po kolei.
Skwerek faktycznie znajduje się w rozwidleniu "Taboru" i drogi w kierunku Deszna.
Oficjalnie jeszcze nie jest dostępny dla kuracjuszy. Brak dojścia do niego plus tablice
ostrzegawcze: "Teren budowy wstęp wzbroniony". Budynek z wcześniejszego zdjęcia
to willa "Opatrzność" po ukończeniu remontu. Poniżej już bez cienia wątpliwości.
P1.JPG
Budka (jajko) z lodami stoi na skwerku obok budynku (nieczynnego) "Fizjoterapii"
tylko jest ustawiona od strony pijalni. Specjalnie zostawiłem reklamę na ścianie
jako małą podpowiedź. Info dla Nutki; altana w głębi na skwerku, to po prostu
altana. Tężnia jest w parku obok pijalni.
Awatar użytkownika
BozenaMat
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

No to już wszystko wiem. Bardzo się zmieniło w Rymanowie przez rok. Ten budynek nie dawał mi spokoju..... wiedziałam, że go gdzieś widziałam tylko coś mi się nie zgadzało. Przemalowali na inny kolor i dobudowali to zadaszenie na pięterku.
Gdybym miała w dzień czas, pewno bym do tego doszła, a tak to tylko noc została. I nijak było iść spać, gdy po głowie plątała się zagadka :lol:
Z początku nie skojarzyłam, gdzie ten skwerek może być, jak ja byłam to trwały tam prace budowlane, ponoć miał być basen.... ale jak widzę zrobili skwerek. Być może basen będzie później.
No rozwija się nam Rymanów Zdrój :)

Brawo Dzia_dku za wkręcenie mnie :D Udało Ci się :D
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękował: 55 razy
Podziękowano: 93 razy

Post autor: Dzia_dek »

BozenaMat pisze: (...) ponoć miał być basen.... ale jak widzę zrobili skwerek. Być może basen będzie później.
Będzie później. Jego zarys już powoli widać. Fotka poniżej to dalsza część skweru z poprzedniego zdjęcia.
Pewnie dlatego cały teren objęty jest zakazem wstępu. W tle, po prawej, na górce budynki sanatorium "Stomil".
P1.JPG
p.s. Jettp za szybko się poddajesz. ;)
Awatar użytkownika
Nutka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 20 lut 2015 19:53
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 6 razy

Post autor: Nutka »

Gratuluję Bożenko :D .....lubię baaardzo zagadki,ale do tej, nie miałabym tyle cierpliwości,co Ty :roll:

Dzia_dek pisze: 25 wrz 2019 09:49 Wiedziałem, że ta zagadka będzie trudna, ale żeby aż tak. :(
Masz poczucie humoru i umiesz zwieść przeciwnika, Dzia_dku :P
Trudna :?: :roll: ....wszystko po remontach,a i skwerek dla kuracjuszy niedostępny :roll:
O aktualnych zdjęciach w necie ,mowy nie ma :twisted: to nie wiem skąd ta smutna mina :twisted: :lol: :lol:
Też podpucha :?: :twisted:

Bożenka nic nie wkleja ,to ja Ją wyręczę ;)

Co przedstawia ten "obelisk" i gdzie się znajduje :)

DSC_0451.JPG
DSC_0451.JPG (44.43 KiB) Przejrzano 152 razy
ODPOWIEDZ