Fajny film wczoraj widziałem

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
mary jo
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 13 mar 2015 22:05
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 1

Re: Fajny film wczoraj widziałem

Post autor: mary jo »

Film bardzo dobry,duże wrażenie.I oczywiście jest książka :) Polecam!
Awatar użytkownika
Leon43
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 05 sty 2014 22:24
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 1 raz

Post autor: Leon43 »

Kilka dni temu przypadkiem trafiłem na polski film pt. Chce się żyć. Jest to historia chorego na mózgowe porażenie Mateusza, który podejmuje trudną walkę o godność i prawo do normalnego życia. Tytułową rolę gra młody aktor Dawid Ogrodnik, jak dla mnie fantastycznie to zagrał. Polecam ale nie jest to film lekki i z humorem. Pozdrawiam forumowych kinomanów. ;)
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Witam :kwiat:

"Dwa tygodnie temu padł pierwszy klaps na planie "Ostatniej Rodziny" – filmu o rodzinie Beksińskich. "

"Ostatnia Rodzina" to rozgrywająca się na przestrzeni 28 lat warszawska saga słynnej rodziny Beksińskich. W legendarne postaci Zdzisława i Tomka wcielają się Andrzej Seweryn i Dawid Ogrodnik. Towarzyszą im Aleksandra Konieczna jako Zofia Beksińska oraz Andrzej Chyra w roli marszanda Piotra Dmochowskiego.

Akcja filmu zaczyna się w 1977 roku, gdy Tomek Beksiński wprowadza się do swojego mieszkania. Jego rodzice mieszkają tuż obok, na tym samym osiedlu, przez co ich kontakty pozostają bardzo intensywne. Nadwrażliwa i niepokojąca osobowość Tomka powoduje, że matka – Zofia, wciąż martwi się o syna. W tym samym czasie Zdzisław Beksiński próbuje całkowicie poświęcić się sztuce. Po pierwszej nieudanej próbie samobójczej Tomka Zdzisław i Zofia muszą podjąć walkę nie tylko o syna, ale także o przywrócenie kontroli nad swoim życiem.

Gdy Zdzisław podpisuje umowę z mieszkającym we Francji marszandem Piotrem Dmochowskim, a Tomek rozpoczyna pracę w Polskim Radiu, wydaje się, że rodzina najgorsze kłopoty ma już za sobą. Jednak seria dziwnych, naznaczonych fatum wydarzeń, dopiero nadejdzie…

Zdzisław Beksiński to jeden z najbardziej charakterystycznych polskich malarzy XX wieku, słynący z niezwykłej osobowości, poczucia humoru oraz rejestrowania niemal każdego fragmentu swojego życia i otoczenia za pomocą coraz nowszych technologii audio i wideo. Z kolei Tomasz Beksiński był kultowym dziennikarzem muzycznym i tłumaczem filmowym, mającym duży wpływ na rozwój popkultury w Polsce, m.in. poprzez promowanie takich zespołów jak Marillion, Ultravox czy King Crimson oraz tłumaczenie filmów o Jamesie Bondzie czy cyklu Monty Pythona."

Czekam z niecierpliwością tym bardziej że jestem po niedawnej lekturze biografii smutnej ale także wzruszającej :serce:

[ obrazek zewnętrzny ]
mary jo
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Polecam w ale kino+ dzisiaj o 20.10 "Anioł przy moim stole".Film jest niesamowity.

Adaptacja autobiograficznych opowiadań nowozelandzkiej pisarki Janet Frame, która została uznana za chorą psychicznie i tylko dzięki sukcesowi literackiemu opuściła szpital psychiatryczny. Film jest podzielony na trzy części. Pierwsza przedstawia trudne dzieciństwo Janet na przełomie lat 20. i 30. XX wieku. Druga ukazuje okres studiów, kiedy nieśmiała pisarka trafia do szpitala psychiatrycznego, gdzie w wyniku źle postawionej diagnozy spędza osiem lat. Tam zaczyna pisać. Jej opowiadania zyskują popularność. Sukces sprawia, że udaje jej się opuścić placówkę. Część trzecia przedstawia Janet, która po pokonaniu traum cieszy się życiem na wolności... Jeden z najciekawszych filmów nowozelandzkiej reżyserki Jane Campion, autorki oscarowego "Fortepianu". Zdobył siedem wyróżnień na MFF w Wenecji w 1990 roku.

Naprawdę warto!
mary jo
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Dzisiaj znowu doskonały film na ale kino+ 20.10 "Wierny ogrodnik",a w nim Ralph Fiennes i Rachel Weisz.
Polecam! :)
Awatar użytkownika
Adela
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 12 lip 2014 15:10
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 9

Post autor: Adela »

Widziałam w kinie,faktycznie warto obejrzeć :)
forumowicz

Jutro polecam dobry film.

Wichry Kołymy 16
(Within the Whirlwind)
120 min, Film biograficzny, Niemcy/Polska/Belgia 2009

poniedziałek, 02 listopada 21:25 | TVP 1
POWTÓRKA:
czwartek, 05 listopad 01:30 | TVP1

Rok 1937. W Rosji od trzech lat trwa wielka czystka. Eugenia Ginzburg, profesor literatury na uniwersytecie w Kazaniu i ideowa komunistka, wiedzie dostanie życie wraz z mężem, wysokim działaczem partyjnym. Pewnego dnia zostaje aresztowany jej bliski przyjaciel, również wykładowca. Eugenia nie wyrzeka się znajomości i wkrótce również znajdzie się w kręgu podejrzanych. Pewna słuszności swojego postępowania postanawia interweniować w Moskwie. Zostaje aresztowana i poddana torturom, a potem skazana na 10 lat w obozie pracy.
reżyseria: Marleen Gorros
wykonawcy: Emily Watson (Eugenia Ginzburg), Ulrich Tukur (dr Anton Walter), Benjamin Sadler (Paweł Aksionow), Pam Ferris (matka Eugenii), Ian Hart (Beylin), Ben Miller (Krasny), Monica Dolan (Pitkowskaja),

:kwiat:
forumowicz

Film się zaczyna polecam dobrej nocy oglądam :kwiat:
forumowicz

Polecam film dokumentalny ukazujący różne kultury ,a co za tym idzie rózne cierpienia . :shock: z nich wynikające.

Wyklęci kochankowie
(India: Love is Not a Crime. Les amants maudits de l'Inde)
65 min, Film dokumentalny, Francja 2012

wtorek, 03 listopada 22:55 | TVP 2
POWTÓRKA:
środa, 04 listopad 02:50 | TVP 2
Pomimo rozwoju gospodarczego, który dokonał się w Indiach, duża część społeczeństwa nie akceptuje małżeństw zawieranych przez młodych ludzi z miłości, małżeństw międzykastowych oraz związków wyznawców różnych religii. Rodzice nieakceptujący takich mariaży w imię honoru posuwają się do zbrodni. Każdego roku rodziny zabijają tysiąc dorosłych dzieci, a sprawcy zazwyczaj unikają kary. W filmie pokazano losy kilku par, które uciekły z domu i znalazły się w prowadzonym w Delhi schronisku dla zakochanych. :(
reżyseria: Stephanie Lebrun
forumowicz

Księżniczka i żołnierz 12
(The Princess and the Marine)
110 min, Film obyczajowy, USA 2001

czwartek, 05 listopada 22:10 | Polsat

Księżniczka i żołnierz

Oparta na faktach opowieść o miłości mormona i muzułmanki. Ich płomienne uczucie w 1999 roku stało się przyczyną ostrego konfliktu między Bahrajnem a Stanami Zjednoczonymi. Szeregowiec piechoty morskiej Jason Johnson przez rok stacjonował w Bahrajnie. Tam poznał Meriam al-Chalifę, siedemnastoletnią arystokratkę, wychowaną zgodnie z duchem i tradycjami islamu. Oboje mimo różnic kulturowych zakochują się w sobie, a gdy ich miłość nie znajduje akceptacji, decydują się na desperacki krok.
reżyseria: Mike Robe
wykonawcy: Mark-Paul Gosselaar (Jason Johnson), Marisol Nichols (Meriam al-Chalifa), Keith Robinson (Trucker), Dave Power (Smitty), Luck Hari (matka Meriam), Alexis Lopes (Latifa), Sheetal Sheth (Layla),

Polecam :) :kwiat:
ODPOWIEDZ