Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
Opis miejscowości uzdrowiskowych. Fotografie. Otoczka pobytów w sanatoriach. Nieco rozrywkowo, nieco turystycznie. Co warto zobaczyć, gdzie się rozerwać.
Przechodziliśmy koło tej kapliczki idąc ul.Kulczyńskiego na balety w Górniku,
Zrobiona jest z chłodnicy samochodowej, nie wiem z jakiej marki samochodu?
Ale na pewno z wiekowego pojazdu.
Wszystko się zgadza. Kapliczka "wisi" na murze oporowym parkingu przy sanatorium nr IV.
To taki dziwny obiekt "przyklejony" z prawej strony do Zakładu Lecznictwa Uzdrowiskowego".
Bliższej historii tej kapliczki też nie znam. Gdzieś usłyszałem, że to kapliczka wotywna, ale
przez kogo ufundowana? Ciekawe jest jej wykonanie. Została zrobiona ze starej chłodnicy
samochodu marki "Citroen" (zachował się na niej charakterystyczny znak "choinki". Myślę, że
ta chłodnica ma co najmniej kilkadziesiąt lat. Przy okazji ( a ta będzie wkrótce) postaram
się rozwiązać zagadkę tej tajemniczej kapliczki.
Lawendo ponieważ też jestem w pracy, a swój zbiór zdjęć mam w domu i nie chcąc ściągać
z sieci wstawienie zdjęcia, sceduję na osobę, jak to napisał Violet58: "kto pierwszy ten" ...