Sanatorium z ZUS
- Andrzej1958
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 23 maja 2018 19:18
- Oddział NFZ: Lubelski
- Staż sanatoryjny: 5
- Podziękował: 13 razy
- Podziękowano: 79 razy
Re: Sanatorium z ZUS
Nie wiem czy wiesz jak wygląda przetarg publiczny gdzie jedynym kryterium jest cena. Trzeba spełnić formalne wymagania typu kadra, warunki lokalowe itp. Czytałem kiedyś te wymagania na stronie ZUS ( nawet jest wymiar łóżka). Nic nie ma tam na temat jakości powietrza, czy warunków klimatycznych. Liczy się tylko cena i nikt nie odważy się podjąć decyzji, żeby wybrać lepsze klimatycznie miejsce bo zaraz będzie podejrzenie o łapówkę, kumoterstwo. I dzięki temu mamy takie kwiatki: dla astmatyków Rabka Zdrój w okresie zimowym, czy Ustroń.
- Muzyczka
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 23 mar 2018 19:45
- Oddział NFZ: Małopolski
- Podziękował: 5 razy
- Podziękowano: 3 razy
To co wiem odnośnie przetargów i podpisania umów z tytułu prewencji... Ktoś umieścił ten link , który jest tylko jednym z wielu umów, które podpisuje ZUS...gdyż inne oferty dalej są ważne i jak skończy się czas poprzednich umów to będzie kontynuacja i następne przetargi i być może będą wybrane te inne miejscowości, gdzie na przykład jest troszkę drożej o te niecałe 50 gr..
Dowodem na to są co słyszałam umowy na przykład ze szpitalem kolejowym w Ciechocinku,. to tam są dokładnie trzy umowy z trzema turnusami w odstępie od siebie o jeden dzień, które były o różnym czasie podpisywane... A potem tak ustalają terminy, by rehabilitacja zusowska zaczynała się zgodnie z inną umową, ale turnus w 3 transzach na przykład poniedziałek wtorek środa, przyjmują ok.30 osób dziennie, bo wg skierowania jest inny nr umowy..
Nie wiem, czy to jest zrozumiałe, co napisałam..
Do tej pory byłam na rehabilitacji z ZUSu w dobrych ośrodkach, gdzie też NFZ, aż w 5 ośrodkach z dobrą bazą balneologiczną, jak ktoś chce narzekać, oby nie tu. Bywa różnie, ale i ludzie są różni, i ich podejście specyficzne, jak i ciężko wszystkim dogodzić...
Natomiast kiedyś tutaj pytałam i nikt mi nie odpowiedział, co to znaczy rehabilitacja w trybie ambulatoryjnym i czy kiedyś kto z tego korzystał, proszę o napisanie, to w ogóle było już kiedyś?,bo ja pierwszy raz z tym się spotkałam..oczywiście rozumiem co to znaczy że rehabilitacja jest na miejscu w danej miejscowości ...czyli może podobnie jak z narodowego funduszu trzeba jak ktoś jest z małej miejscowości i ma przyznane ambulatoryjną preferencję, to musi tam wynająć stancję i jedzenie samemu, a ZUS daje tylko ambulatoryjne zabiegi.. tak?
Serdecznie pozdrawiam...
- ANDY12345
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 26 maja 2018 11:42
- Staż sanatoryjny: 3
- Podziękował: 4 razy
- Muzyczka
- Super Kuracjusz

Czyli np. jak ktoś jest ze wsi, lub w mniejszej miejscowości mieszka, lub tam, gdzie nie ma ZUS podpisanej umowy , a dużo jest takich miejscowości to ta osoba jednak będzie miała rehabilitacje prewencyjną stacjonarną,/ jeśli przyznają/, a nie ambulatoryjną, mam nadzieję...
Źle policzyłam bo byłam już w 6 ośrodkach z ZUS-u..
Ale teraz czy taka rehabilitacja już była wcześniej odnośnie prewencji ambulatoryjnej, czy to od niedawna jest...
Pozdrawiam
- ANDY12345
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 26 maja 2018 11:42
- Staż sanatoryjny: 3
- Podziękował: 4 razy
- Muzyczka
- Super Kuracjusz

-
forumowicz
O ile dobrze pamiętam Violet opisał pobyt na rehabilitacji ambulatoryjnej , niestety nie pamiętam bliższych danych .
- Muzyczka
- Super Kuracjusz

No to tylko podziwiać tych ludzi jeżeli mają czym dojeżdżać 5..10 lub 20 km.. skoro dojeżdżać to oczywiście nie ma możliwości o noclegach..być może wtedy starają się to wszystko obok siebie skonsolidować , żeby może zabiegi były w czasie 2 lub 3 godzin...jeżeli na przykład miejscowość zdrojowa czy na przykład Busko z siarką no to fajnie te zabiegi są super i dużo dają ale jak do zwykłej przychodni to już chyba lepiej tak jak ja mam w dawnym mieście wojewódzkim to wolałabym na miejscu mieć rehabilitację izałatwiać sobie przez fundusz....na szczęście 6 razy miałam rehabilitację prewencyjną z Zus-u stacjonarną i wszystko było okej...
- dani888
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 12 lis 2019 20:15
- Oddział NFZ: Podlaski
- Staż sanatoryjny: 2
Przyznaję , że mało piszę bo dużo czytam . Obecnie na długim zwolnieniu lekarskim załatwiam świadczenie rehabilitacyjne i rehabilitację w ramach prewencji rentowej ZUS (narząd ruchu) . To mój taki pierwszy w życiu przypadek i tak naprawdę błądzę w tym . Nawet nie bardzo wiem od czego zacząć
- Muzyczka
- Super Kuracjusz

Pierwszy raz spotykam się , że dwa wnioski złożyć.... Chyba niepotrzebnie , tak mi się wydaje że wystarczy jeden wniosek. Że drugi nie będzie potrzebny... i tak ZUS ma swoje przepisy i nigdy nie przyznaje dwóch sanatoriów tylko jedno to znaczy rehabilitację prewencyjną jedną... Dlaczego lekarz i to jeden, wypełnił aż dwa wnioski, na dwie różne choroby? ! nie wiem o co tu chodzi... Na pewno trzeba złożyć jeden wniosek i to jak najszybciej bardzo proszę.. a dokumentację potem pokazać lekarzowi orzecznikowi... Jak Pani będzie w ZUSie i rozmawiała z pmOanią za biurkiem która będzie przyjmowała dokumenty proszę wziąć w razie czego dwa dokumenty wnioski i spytać się jej , czy zrobić tak czy inaczej...
Ewentualnie może Pani napisać podanie od siebie na A4 z prośbą o rehabilitację na narząd ruchu, z którym ma Pani ma problem i że Pani potrzebuje dojść do sprawności, i bardzo konkretnie to umotywować...
Serdecznie pozdrawiam