Pozdrawiam i dobrej nocki
Piękne fragmenty z książek przeczytanych
-
forumowicz
Re: Piękne fragmenty z książek przeczytanych
Pozdrawiam i dobrej nocki
-
forumowicz
Trochę się uspokoiłam, ponieważ on nie zdawał sobie sprawy z tego mezaliansu, zwiodła go Maria Curie-Skłodowska i uwierzył w niemoralność mojej babki-dewotki. Więc pomyślałam, że to byłby niezły kawał .i jak tylko zostanę hrabiną, to się natychmiast rozwiodę, bo po co mi taki Arct, jak już będę miała tytuł.
— Kiedy więc ślub ? — spytałam rzeczowo.
Dowiedziałam się, że za dwa lata, jak zdam maturę, a on w tym czasie będzie pisał, przyjeżdżał, musi poznać moją mamę. Nic oczywiście nie wiedział o moich machinacjach myślowych i do rasowej głowy mu nie przyszło, że myślę o rozwodzie na dwa lata przed ślubem.
— W dechę — przyjęłam te oświadczyny."
Halina Snopkiewicz -Słoneczniki
-
forumowicz
William Wharton – Niezawinione śmierci
-
forumowicz
"Amor nie przyszedł dziś wieczorem "
Marek Hłasko – Wybór opowiadań
-
forumowicz
Żyję. Wiem ,po co."
"Jaki świat jest inny gdy zamiast po nim chodzić, dotykać go stopami wtulamy się w ziemię.
Jaki inny jest świat gdy zamiast brodzić wśród traw, deptać po nich i patrzeć na nie z góry zanurzamy w nich głowy, a one łaskoczą policzki, muskają wargi, wplątują się w nasze pocałunki."
"Dotykam wargami jej ust - i to jest jak uchylenie nieba - otwarcie raju. Nie otwieraj innego raju, dość mi..."
"Serce na sercu łomotanie w skroniach w przegubach nóg i rąk objęci zwarci przedłużyć zatrzymać czas powoli rozluźnić w ciepłej pachnącej wilgoci uścisk głowa na twoje serce ramiona obejmują w wielkim uciszeniu leżymy na obłoku obłok wolno płynie po niebie.
Nic nie wiedziałam. Nic. Nie przeczuwałam siebie takiej. Wszystko, co we mnie było jest i będzie. Tobie. Na życie i na śmierć."
Krystyna Berwińska: "Con amore"
- krisss0070
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 03 lut 2013 20:29
- Oddział NFZ: Małopolski
- Staż sanatoryjny: 2
- Podziękował: 1 raz
- Podziękowano: 2 razy
- Ciociu, czy ja naprawdę tam pojadę? – spytałam z lękiem.
Pogroziła mi palcem.
- Zamknij się i nie zaczynaj więcej. – Widząc jednak wyraz paniki w moich oczach, uśmiechnęła się. – Wszystko się zgadza. Naprawdę tam pojedziesz.
Podniecona do granic wytrzymałości, pobiegłam do Fatimy, która właśnie brała się do robienia kolacji.
- Jadę do Londynu! – krzyknęłam. – Jadę do Londynu! – i zaczęłam tańczyć po całej kuchni.
- Co? Do Londynu? – Chwyciła mnie za ramię w trakcie kolejnego obrotu. – Staniesz się biała. - oznajmiła rzeczowo.
- Co powiedziałaś?
- Staniesz się biała. No wiesz… Blada.
Nie rozumiałam. Nie miałam pojęcia o czym mówi, bo w życiu nie widziałam białego człowieka; nie wiedziałam nawet, że takie dziwo istnieje. Mało jednak obeszła mnie jej uwaga.
Waris Dirie ,,Kwiat pustyni''
- lubelanka64
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 08 wrz 2015 17:23
- Oddział NFZ: Lubelski
- Staż sanatoryjny: 10
- Podziękował: 2 razy
- Podziękowano: 10 razy
Krystyna Nepomucka
Małżeństwo niedoskonałe
- malgorzatas
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 16 lis 2013 14:16
- Oddział NFZ: Wielkopolski
- Staż sanatoryjny: 6
- Podziękował: 1 raz
- Podziękowano: 2 razy
J.W.Goethe
-
forumowicz
tak powiedział stary Wacławek do Aśki , w książce autorstwa mężczyzny , Jerzego Niemczuka - Bat na koty ,[...] Gdyby na pani miejscu był mężczyzna, toby mnie nie zdziwiło, mężczyźni są słabi. Nie fizycznie, ale mentalnie, emocjonalnie i moralnie. Żaden nie potrafi urodzić, a tylko niewielu wychować. Mężczyźni są niecierpliwi i nieodpowiedzialni. Przesadnie ambitni, gotowi odpowiadać za losy świata, ale już nie za jedno małe istnienie. Ledwie je zauważają. Tylko kobiety to potrafią. Wiem co mówię . Całe życie byłem egoistą. Nie interesowałem się specjalnie losem mojej córki . Kochałem ją wprawdzie, ale niestarannie . Na szczęście ona sobie świetnie radzi beze mnie , bo to jej matka , a moja żona , przygotowała ją do życia. [...]
Sztani pozdrawiam
-
forumowicz
William Wharton (z książki Tam, gdzie spotykają się wszystkie światy)