sabe50 pisze:Witam wszystkich - piszę bo,być może, ktoś posiada jakąś wiedze na ten temat - 30.04.2014 zostałem zarejestrowany w mazowieckim NFZ do sanatorium poszpitalnego - w przeglądarce cały czas jest "skierowanie oczekujące na ocenę lekarza balneologa" - w międzyczasie moja cukrzyca zmieniła się z typu 1 na typ 3. Dzwoniłem tam bo wcześniej mówili mi że jeśli "poszpitalne" to ,góra,2 mies. i wyjazd. Jest już prawie 4.Niestety, pani z NFZ powiedziała że trzeba ciepliwie czekać i nic więcej. Czy może to być spowodowane sezonem urlopowym i turnusami komercyjnymi a może zapomnieli o mnie ? - z góry dziękuje.
Sabe 50
To czy Masz cukrzycę Typu - I , II , III
W chwili obecnej NIESTETY nie ma JUŻ ZNACZENIA.
W chwili obecnej w kraju 40 000 000 NIE MA JUŻ ośrodków Sanatoryjnych ,które by leczyły czy też Kurowały Diabetyków, nie ma kasy nie ma narzędzi
W latach 70, 80, 90 były jeszcze ;
Krynica
Kołobrzeg
Wysowa
Dziś komercja i totalna NIEWIEDZA personelu nie myślę tutaj o personelu lekarskim -starzy Diabetolodzy odeszli na emerytury a dla Młodych lekarzy Diabetologia NIE JEST Zbyt popularna , aby robić Specjalizację z tej choroby .
Populacja osób z cukrzyca zwiększa się średnio a wskaźnik nawet 2 % w skali roku .
Cukrzyca za lat 5-10 będzie chorobą Społeczną.
Dziś na cukrzycę choruje już ponad 1 500 000 Polaków.
A w sanatorium nie wykonają Ci nawet pełnego ;
profilu glikemii
czy dobowej zbiorki moczu do analizy
-Bo BRAK kasy tzw nie podpisany kontrakt z NFZ
A te badania niejednokrotnie są podstawą leczenia diabetyków.
Zdaję sobie sprawę ,że nie powinienem pośrednio reklamować ,ale chyba ostatnim ośrodkiem w którym mógłbyś otrzymać Pomoc jest dawny Ośrodek PKP -dziś inna Nazwa w którym pracuje lekarz z Minionej epoki ,który umie i któremu chce się leczyć ..cukrzyków a i nie patrzy się na kontrakty