Coś smacznego i dobrego czyli...

Kulinarny kącik kuracjuszy. Jeśli gotowanie to Twoja pasja i chcesz się tym podzielić, pisz w tym dziale. Mile widziana posiłki, diety mogące pomóc w różnych schorzeniach.
Regulamin forum
Uwaga! Zamieszczamy osobiście sprawdzone przepisy. Jeśli wstawiacie zdjęcia, powinny to być zdjęcia samodzielnie przygotowanych potraw.
W pozostałych zasadach pisania obowiązuje jak zwykle regulamin forum viewtopic.php?t=10 oraz netykieta.
Awatar użytkownika
margot
W naszej pamięci
W naszej pamięci
Na forum od: 26 lip 2010 13:17
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 6

Re: Coś smacznego i dobrego czyli...

Post autor: margot »

Anusiu ja szczerze mówiąc to robię ,,na oko " i dlatego szukałam przepisu , ale od tych proporcji zaczynałam ;)
Awatar użytkownika
margot
W naszej pamięci
W naszej pamięci
Na forum od: 26 lip 2010 13:17
Oddział NFZ: Lubelski

Post autor: margot »

To polecimy jeszcze ,,w kaszę " ;)

RACUCHY Z KASZY GRYCZANEJ

SKŁADNIKI :

35 dkg. kaszy gryczanej ugotowanej
1 duży ziemniak lub dwa mniejsze obrany i starty na grubych oczkach
2 jajka
ok 5 dkg mąki
1 ząbek czosnku rozgnieciony
1 mały por pokrojony w drobną kosteczkę
pieprz
sól
olej do smażenia

WYKONANIE

Do miski dajemy wszystkie składniki i mieszamy , doprawiamy solą i pieprzem.
Na rozgrzaną patelnię nakładamy masę i formujemy racuchy ( ok 3 łyżek na jedną porcję )
Smażymy z obu stron .
Można podawać z gulaszem mięsnym z dodatkiem soku pomarańczowego i goździków - dziwnie może to brzmi , ale jest pyszny :)
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Margotko , super,coś nowego pojawi się w moim menu :D :D Skopiowane ,wkrótce wykonanie i zobaczymy co na to moja rodzinka :lol: :lol: Wielkie dzieki :kwiat: :kwiat: A to ( rany boskie :shock: ile było kalorii ) po dzisiejszym spacerku :lol: :lol: [ obrazek zewnętrzny ] dałam radę ;) :lol: :lol:
Awatar użytkownika
eluunia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 lut 2013 16:44

Post autor: eluunia »

Dziewczynki a ja dziś Margotki przepis zmodyfikowałam i to nadzienie wsadziłam w pierogi :) później po ugotowaniu i wystudzeniu obtoczyłam w jajku i bułce tartej i obsmażyłam na oleju słuchajcie palce lizać :) tylko jest problem nie wiem jak nazwać ten wytwór pierogowy :lol: :lol:
Awatar użytkownika
malgorzatas
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lis 2013 14:16
Oddział NFZ: Wielkopolski
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 2 razy

Post autor: malgorzatas »

smuga pisze:Margotko , super,coś nowego pojawi się w moim menu :D :D Skopiowane ,wkrótce wykonanie i zobaczymy co na to moja rodzinka :lol: :lol: Wielkie dzieki :kwiat: :kwiat: A to ( rany boskie :shock: ile było kalorii ) po dzisiejszym spacerku :lol: :lol: [ obrazek zewnętrzny ] dałam radę ;) :lol: :lol:
Smuga..czy moje przepisy na wypieki też wykorzystalaś :?: :?: tyle sie napisalam :lol: :lol:
ja upieklam i sernik i placek makowy z jabłkiem ;)
Awatar użytkownika
anusia153
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 08 gru 2013 08:04
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: anusia153 »

eluunia pisze:Dziewczynki a ja dziś Margotki przepis zmodyfikowałam i to nadzienie wsadziłam w pierogi :) później po ugotowaniu i wystudzeniu obtoczyłam w jajku i bułce tartej i obsmażyłam na oleju słuchajcie palce lizać :) tylko jest problem nie wiem jak nazwać ten wytwór pierogowy :lol: :lol:
może "Pieróg biłgorajski Eluni " :) Chyba sama wypróbuje ten zmodyfikowany przepis zrobić , zawsze to coś nowego :D
Awatar użytkownika
eluunia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 lut 2013 16:44

Post autor: eluunia »

Anuśka ale ja zrobiłam malutkie pierożki ...takie ze szklaneczki i pięknie na końcu zawijane ...wyglądały bardzo apetycznie i też tak smakowały ...na jutro nic nie zostało ;) :lol:
forumowicz

Post autor: forumowicz »

:D malgorzatas jak możesz wątpić,sernik wykonała w/g twojego przepisu siostra ,był super :kwiat: ja w tym roku byłam od mięsa :lol: :lol: zawsze wspólne święta rodzinne i podział ról :lol: :lol: nawet panowie maja swoją działkę ,mój ,jak to nazywa eluunia ,,akt własności,, ślązak ,zawsze robi makówki .Przynajmniej nikt nie pada na ;) twarz i zawsze jakieś nowinki są wplecione.Teraz po testujemy te lubelskie specjały :D :D
Awatar użytkownika
malgorzatas
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

eluunia pisze:Anuśka ale ja zrobiłam malutkie pierożki ...takie ze szklaneczki i pięknie na końcu zawijane ...wyglądały bardzo apetycznie i też tak smakowały ...na jutro nic nie zostało ;) :lol:
Elunia ale bralaś przepis ..ten co Margot podała :?: :?:
Awatar użytkownika
malgorzatas
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

smuga pisze::D malgorzatas jak możesz wątpić,sernik wykonała w/g twojego przepisu siostra ,był super :kwiat: ja w tym roku byłam od mięsa :lol: :lol: zawsze wspólne święta rodzinne i podział ról :lol: :lol: nawet panowie maja swoją działkę ,mój ,jak to nazywa eluunia ,,akt własności,, ślązak ,zawsze robi makówki .Przynajmniej nikt nie pada na ;) twarz i zawsze jakieś nowinki są wplecione.Teraz po testujemy te lubelskie specjały :D :D
Ten sernik wszystkim smakuje...ale placek makowy zniknal prędzej...pychota ;)
Zablokowany