Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
Składałam wniosek w Oddziale w Gdyni w przez kolejne 2 lata i poinformowano mnie ,że nie ma funduszy. Niestety w tym roku chyba jest podobnie.
Pojechałam pełnopłatnie , płaciłam ok. 2000 zł za 14 dni ,ale standard był o niebo lepszy niż z NFZ
Dobre zabiegi , ładny pokój nowe mebelki ,szlafrok, nowe ręczniki, łazienka śliczna chyba świeżo po remoncie ,lepsza oddychająca pościel,
telewizor,szwedzki bufet, rano kawa ,herbata, no i miła obsługa.
Elinka5+ pisze:Składałam wniosek w Oddziale w Gdyni w przez kolejne 2 lata i poinformowano mnie ,że nie ma funduszy. Niestety w tym roku chyba jest podobnie.
Pojechałam pełnopłatnie , płaciłam ok. 2000 zł za 14 dni ,ale standard był o niebo lepszy niż z NFZ
Dobre zabiegi , ładny pokój nowe mebelki ,szlafrok, nowe ręczniki, łazienka śliczna chyba świeżo po remoncie ,lepsza oddychająca pościel,
telewizor,szwedzki bufet, rano kawa ,herbata, no i miła obsługa.
ale ten standard jednak nie mało kosztował, nie każdego na to stać
Anka_K pisze:Witam!, Czy ktoś może mi powiedzieć odnośnie dofinansowania z PFRON, chodzi mi o kwotę jaką za turnus płaci kuracjusz, rozumię że w rożnych ośrodkach jest rożnie ale tak ok ilu złotych.??
Witam Byłam na takim turnusie w lipcu 2014 r w Szczawnicy.Dofinansowania dostałam coś ok.950 zł a turnus kosztował 1500 zł ,tak że różnicę dopłacałam.Zaznaczam ,że mieszkałam w jedynce,dwójka kosztowała 1350 zł.Wybierałam tańszy ośrodek bo np. w Szczawnicy w Budowlanych taki turnus to byl koszt coś ok.2300 w dwójce .Jest różnica Ja osobiście byłam bardzo zadowolona.Przecież w pokojach sie tylko śpi resztę czasu spedza się poza budynkiem jeszcze jak jest piękna pogoda.
Czesc, postaram sie przedstawic pare regul jakie obecnie dzialajaprzy przyznawaniu dofinansowan z pefronu. tych realnych.Po pierwsze orzeczenie o st. niepelno. pierwszenstwo znaczny przy lekkim nie ma co sobie tak naprawde zawracac glowy.Najlepiej zalatwiac sprawe na poczatku rokuw Mopsie czy PCPR .Drugim warunkiem sa dochody(obecnie obowjazujaca tabela)W kazdym wojewodztwie sa inne prioritety dzielenia pieniedzy .Trzeba wybrac sie do jednostki i dowiedziec sie jak towyglada.Przy znacznym dostaje sie dofinansowanie na niepelnosprawna osobe i czesciowo na opiekuna przy umiarkowanym tylko na siebie.Pierwszenstwo w dzieleniu kasa maja dzieci do 16 r zycia i opiekun.Naprawde jest o co walczyc .Sa to yjazdy owiele lepszym standarcie niz sanatoria.Jezeli bedziecie czegos ciekawi piszcie w miare sojej wiedzy postaram sie pomoc.Przez ok . 10 lat jezdzilam z grupami jako kierownik turnusow rehabilitacyjnychEla
Małgosia69 pisze:Witaj Kasiula! Jestem z Piotrkowa Tryb. Ja też nie wiem dokładnie kiedy pojadę, bo 3 kwietnia mam komisje w ZUS-ie , staram się o rehabilitacje . Mówiąc szczerze, nie liczyłam na dofinansowanie z PFRO-nu, mimo ze mam umiarkowany stopień niepełnosprawności. w ubiegłym roku nie dostałam, a złożyłam wniosek 10 stycznia. o jakich ośrodkach myślisz w Swinoujściu??? Dla mnie to najwspanialsze miejsce na polskim wybrzeżu. Ale byłam tam tylko albo prywatnie, albo z NFZ. I nie mam ojęcia które ośrodki mają turnusy reh. Zależy mi na dobrej bazie zabiegowej. Pozdrawiam .
Malgosiu w lodzkim masz prosta sprawe sa biura podrozy i tam wybierasz co chcesz.Zawioza,przywioza sa to wyjazdy zorganizowane w pelnym sloa tego znaczeniu.Cena jest taka sama jak zalatwiasz w osrodku.Polecam Mielno-Abatros, lub Syrena,Ustronie-Zaglebie.Nie wiem czy moge CI podac biura ktore sie tym zajmuja, czy admin pozwala.Ja niestety od 4 lat nie proadze grup.Sama wyjezdzam jako uczestnik.Moj zaklad co roku przydziela mi niezla kwote na tego typu wyjazd.Na fakturce musza widniec zapisy ze to byla rehabilitacja.
czy ktoś mógłby napisać coś więcej o zarobkach branych pod uwagę z dofinansowania PFRON?
Posiadam umiarkowany stopień niepełnosprawności. I teraz tak, załóżmy hipotetycznie, że łączne zarobki moje i żony (nie mamy dzieci) za ostatni kwartał wynoszą 12.000 zł - czy mam jakiekolwiek szanse na dofinansowanie z PFRON?
Musisz się dowiedzieć w PFRON u siebie na miejscu,jeśli nigdy nie byłeś to masz jakieś szanse,ale już chyba nie w tym roku.Czasami dają jeszcze w czwartym kwartale jak dostaną jakąś dodatkową kasę.Niby przepisy są takie same w całym kraju ale z tego co ludzie piszą to różnie to bywa.Znajomy składał w Warszawie w 2014r z podobnym dochodem ,dostał odmowę z dopiskiem ze z takim dochodem może jechać komercyjnie, że są ludzie bardziej potrzebujący.
Ja byłam na takim turnusie w 2012 r,,nic nie dopłacałam bo z powodu niskich dochodów zakwalifikowałam się na dopłatę z Uni,w 2014r składałam wniosek ale dostałam odmowę że za wcześnie bo dają co dwa lata,nie wiem jak oni to liczą bo według mnie to mineły dwa lata.W tym roku nie składałam bo czekałam na sanatorium z NFZ,ale w przyszłym roku znów złożę i zobaczymy co będzie ,trzeba próbować może się uda.
Dostałam dofinannsowanie na turnus rehabilitacyjny , mam pytanie co mam wysłać do ośrodka który wybrałam , wiem że kopie ON , decyzje o dofinansowaniu , chodzi mi o ten druk informacja o wyborze turnusu rehabilitacyjnego czy to wyslac do osrodka zeby wypelnili czy ja to sama mam wypelnic i odniesc do mops , turnus zalatwiam sama nie przez firme , jade pierwszy raz i jestem zielona w tym temacie . Było tyle ludzi po odbiór tych decyzji że szło wszystko jak taśma w fabryce . Podpis że odbieram i następny proszę
Druk o wyborze turnusu masz dostarczyć do MOPS jesli tam składałaś o dofinansowanie.Ja do ośrodka dzwoniłam tylko z potwierdzeniem ,że dostałam dofinansowanie i resztę dokumentów tzn.orzeczenie o stopniu niepełnosprawności i aktualne zaświadczenie o stanie zdrowia przedkładałam na miejscu w ośrodku.Oni już mieli dokumenty z PCPR .Ja dopłacałam tylko różnicę do dofinansowania .Niestety w tym roku nie dostałam dofinansowania Jadę prywatnie na turnus.Pozdrawiam