Alma Gdańsk Sobieszewo 27.01.2017!!!

Planujesz wyjazd do sanatorium? Wyjeżdżasz do sanatorium, szpitala, chcesz się umówić z kimś kto również wyjeżdża w to samo miejsce w podobnym terminie? Chcesz dowiedzieć się co zabrać lub jak było? Tu możesz nawiązać kontakt.
Awatar użytkownika
sumisia
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 30 gru 2016 22:11
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 2

Re: Alma Gdańsk Sobieszewo 27.01.2017!!!

Post autor: sumisia »

No to mogę już pierwsze wrażenia "zapodać" - poziom rehabilitacji subiektywny 5+, poziom wyżywienia 3- zjadliwe ale sząłu nie ma, poziom zamieszkania to dejavue z komuny : dom wczasowy FWP skrzyżowany z domem poprawczym dla trudnej młodzieży. Nie jest brudno ale stan wnętrza utrudnia utrzymanie w czystości. Do tego, pominąwszy stan techniczny, warto chyba zrobić zdjęcia i zbiorowo wysłać do ZUS - z pewnością nie dotrzymują warunków przetargu: pochylnia dla niepełnosprawnych w łączniku ma nieprzepisową wysokość pochwytu, dalej jest pochylnia która w ogóle pochwytu nie ma, jest niebezpiecznie, są progi tam gdzie ich być nie powinno, łazienki nieprzystosowane, schody o nieprzepisowej wysokości, pochylnie i różne "schodki" na drogach ewakuacyjnych z pomieszczeń, śliskie nawierzchnie i do tego miły ale z brakiem pomyślunku personel, który pozostawia na trasie kable na których ładnie można nogi połamać.
Przepustki łatwo dostać, więc jak ktoś ma gdzie wyjść to można. Generalnie profesjonalizmu odmówić nie można personelowi medycznemu aczkolwiek fizjoterapeuci w większości to studenci a więc na pewno niżej płatni. Tak, że słowo "Centrum" w nazwie to dużo na wyrost. Jednakże jeśli komuś jest wszystko jedno jak mieszka i zje wszystko co podadzą to jest ok. zwłaszcza rehabilitacja.
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Sumisiu praktykanci byli już i za mojego pobytu bo muszą gdzieś praktyki odbyć . Są spolecznie (fizjoterapeuci ) większość ma licencjat i magisterkę wiem ,że część studiuje na kierunku fizjoterapii . dokształcają się a to dobrze . wszystko na temat przejść barierek to prawda zrobiłem trochę fotek schodów zewnętrznych i dojścia do Almy to porażka nogi można połamać znajdę trochę czasu to powklejam .Winda często nieczynna była tylko przy stołówce a reszta bujaj o kulach po schodach. bylem zadowolony z rehabilitacji reszta to szczegół . acha było b. zimno w pokojach jak jest teraz ?
Awatar użytkownika
fiolka
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 05 sty 2017 21:52
Staż sanatoryjny: 0

Post autor: fiolka »

Sztani.
Myślę, że po twoim turnusie nie specjalnie dużo się zmieniło. W pokojach nadal zimno zwłaszcza w blokach (C D). Tam też cierpieli na notoryczne braki ciepłej wody. Generalnie udostępniane były dodatkowe grzejniki.
Ja z samych zabiegów jestem zadowolona. Dostałam te, na których mi zależało. Luksusów nie oczekiwałam, jednak trafiłam do tej "lepszej" części więc nie narzekam. Jak na pierwszy wyjazd było ok- choć od kuracjuszy z większym dorobkiem usłyszałam, że po Almie w każdym innym sanatorium na pewno będzie lepiej.
Awatar użytkownika
sumisia
Kuracjusz
Kuracjusz

sztani pisze:Sumisiu praktykanci byli już i za mojego pobytu bo muszą gdzieś praktyki odbyć . Są spolecznie (fizjoterapeuci ) większość ma licencjat i magisterkę wiem ,że część studiuje na kierunku fizjoterapii . dokształcają się a to dobrze . wszystko na temat przejść barierek to prawda zrobiłem trochę fotek schodów zewnętrznych i dojścia do Almy to porażka nogi można połamać znajdę trochę czasu to powklejam .Winda często nieczynna była tylko przy stołówce a reszta bujaj o kulach po schodach. bylem zadowolony z rehabilitacji reszta to szczegół . acha było b. zimno w pokojach jak jest teraz ?
Jeśli chodzi o fizjoterapeutów to nie mam do nich nic, bardzo mili i kompetentni - zwłaszcza praktykanci byli mocno zaangażowani, nawet bardziej niż niektórzy pacjenci. Ci którzy mieszkali w c i d mieli zimno i bez ciepłej wody czyli standard. Winda działała, tylko raz była awaria. Pokoje stare i ciasne no trudno to da się znieść, łóżko z wystającymi sprężynami dla kogoś z rozwalonym kręgosłupem już nie bardzo ale jakoś udawało się wszystkim dostać drugi materac. To co mam do tego ośrodka to po prostu brak przystosowania dla osób niepełnosprawnych, prowizorki i wręcz niebezpieczne rozwiązania architektoniczne, które stanowią zagrożenie dla zdrowia i bezpieczeństwa. Mam nadzieję że odpowiednie organy nadzoru budowlanego zajmą się tą sprawą. Ręczniki nie każdy dostał a pierwszego dnia nikt. Koce były nie dla wszystkich ale to już szczegóły. Wszędzie przeciągi raz zimno raz ciepło - wszyscy po kolei się pochorowali ja do dziś leczę zatoki. No ale to też norma w dużym zbiorowisku ludzi. Najgorsze te niedostosowania.
Katarzyna_123
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 24 wrz 2016 14:20
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0

Post autor: Katarzyna_123 »

sumisia pisze: Najgorsze te niedostosowania.
Zdecydowanie. Schody, schody, schody.... nie dla wszystkich. Nierówne. Sliskie. Pochylenia podłogi - dla wozków inwalidzkich? - nie zaznaczone niczym, w ogóle tego obniżenia nie widać. Przewróciłam się na takim niewidocznym obniżeniu, stłukłam sobie solidnie kość ogonową i uszkodziłam staw w stopie.
Mieszkałam w części tej podobno gorszej, nie wiem, jak wygladają pozostałe pokoje. Na zimno narzekały osoby mieszkające w pokojach narożnych, przy podnośniku dla wózków (wiało stamtad). Ja chłodno miałam tylko na korytarzu, w pokoju grzejnik grzał jak szalony, zakręcałam go i spałam przy uchylonym oknie, więc dla mnie akurat. Akurat było dla mnie równiez na sali gimnastycznej, ale wiele osób skarżyło się, że jest tam zbyt zimno. Dostałam koc i narzutę, na ręcznik się nie załapałam, dobrze, że mialam sporo własnych:) W łazience robaki. Ha ha , a mowilam, ze wszystko zniose oprocz robakow...no coz, musiałam je tolerować. Nieszkodliwe, rybiki chyba sie nazywają? Brakowało też okresowo ciepłej wody.
Łóżko - druty okropne. Poprosiłam o zmiane, dostałam dodatkowy materac i już było OK, jednak miał swoją specyfikę - był jak łózko wodne:)
Zabiegi - miałam ich dużo - 9-8-7 w każdy tygodniu i mam nadzieję, że odczuję ich pozytywny wpływ. Personel fizjo fizyko - mogę pochwalić (najbardziej podobała mi się pani prowadząca gimnastyke mojej grupy - z kreconymi ciemnymi długimi włosami, ta co jezdzila rowniez na basen. Mam zamiar dzieki tak prowadzonej gimnastyce zapisac sie juz tu na miejscu na zajęcia gimnastyki kregoslupa, jesli podobne znajde....), kucharki - również, Obiady smaczne. Sniadania niestety szpitalne (zero warzywka), ale na to kucharki wpływu nie mają. Pokoj sprzątany co 2 dni. Udało mi się nie zachorować, może przysłużył sie temu jednoosobowy pokoj. ++
Pierwsze doświadczenie sanatoryjne za mną.
Wlaśnie dostałam potwierdzenie akceptacji wniosku o sanat NFZ. Czas oczekiwania - 26 miesięcy.
Pozdrawiam:)
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

[ obrazek zewnętrzny ]
[ obrazek zewnętrzny ]
[ obrazek zewnętrzny ]
[ obrazek zewnętrzny ]
Pierwsza fotka to wjazd /wejście do Almy wieczorem nogi połam (cud ,że jeszcze nie)
następna to schody zewnętrzne z budynku ""D"" i widok za oknem z mojego pokoju. boczne widoczne lampki się nie palą
Grzejnik miałem z domu mimo tych mankamentów jakie opisujecie i opisuję ja byłem zadowolony z rehabilitacji.
Awatar użytkownika
sumisia
Kuracjusz
Kuracjusz

Właśnie sprawdziłam przetargi w ZUS ewidentnie ośrodek nie wypełnia warunków umowy i z całą pewnością będę pisać do zus bo to jest marnotrawstwo naszych publicznych pieniędzy
Awatar użytkownika
sumisia
Kuracjusz
Kuracjusz

Dodam kilka zdjęć dla dokładności [ obrazek zewnętrzny ] [ obrazek zewnętrzny ]
Awatar użytkownika
sumisia
Kuracjusz
Kuracjusz

Awatar użytkownika
sumisia
Kuracjusz
Kuracjusz

[ obrazek zewnętrzny ] a to taki "kwiatek" przy wejściu do pomieszczenia z laserem
ODPOWIEDZ