Alma Gdańsk Sobieszewo 27.01.2017!!!
- sumisia
- Kuracjusz

- Na forum od: 30 gru 2016 22:11
- Oddział NFZ: Pomorski
- Staż sanatoryjny: 2
Re: Alma Gdańsk Sobieszewo 27.01.2017!!!
Przepustki łatwo dostać, więc jak ktoś ma gdzie wyjść to można. Generalnie profesjonalizmu odmówić nie można personelowi medycznemu aczkolwiek fizjoterapeuci w większości to studenci a więc na pewno niżej płatni. Tak, że słowo "Centrum" w nazwie to dużo na wyrost. Jednakże jeśli komuś jest wszystko jedno jak mieszka i zje wszystko co podadzą to jest ok. zwłaszcza rehabilitacja.
- sztani
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 28 gru 2012 09:59
- Staż sanatoryjny: 12
- Podziękował: 2 razy
- Podziękowano: 7 razy
- fiolka
- Nowy Kuracjusz

- Na forum od: 05 sty 2017 21:52
- Staż sanatoryjny: 0
Myślę, że po twoim turnusie nie specjalnie dużo się zmieniło. W pokojach nadal zimno zwłaszcza w blokach (C D). Tam też cierpieli na notoryczne braki ciepłej wody. Generalnie udostępniane były dodatkowe grzejniki.
Ja z samych zabiegów jestem zadowolona. Dostałam te, na których mi zależało. Luksusów nie oczekiwałam, jednak trafiłam do tej "lepszej" części więc nie narzekam. Jak na pierwszy wyjazd było ok- choć od kuracjuszy z większym dorobkiem usłyszałam, że po Almie w każdym innym sanatorium na pewno będzie lepiej.
- sumisia
- Kuracjusz

Jeśli chodzi o fizjoterapeutów to nie mam do nich nic, bardzo mili i kompetentni - zwłaszcza praktykanci byli mocno zaangażowani, nawet bardziej niż niektórzy pacjenci. Ci którzy mieszkali w c i d mieli zimno i bez ciepłej wody czyli standard. Winda działała, tylko raz była awaria. Pokoje stare i ciasne no trudno to da się znieść, łóżko z wystającymi sprężynami dla kogoś z rozwalonym kręgosłupem już nie bardzo ale jakoś udawało się wszystkim dostać drugi materac. To co mam do tego ośrodka to po prostu brak przystosowania dla osób niepełnosprawnych, prowizorki i wręcz niebezpieczne rozwiązania architektoniczne, które stanowią zagrożenie dla zdrowia i bezpieczeństwa. Mam nadzieję że odpowiednie organy nadzoru budowlanego zajmą się tą sprawą. Ręczniki nie każdy dostał a pierwszego dnia nikt. Koce były nie dla wszystkich ale to już szczegóły. Wszędzie przeciągi raz zimno raz ciepło - wszyscy po kolei się pochorowali ja do dziś leczę zatoki. No ale to też norma w dużym zbiorowisku ludzi. Najgorsze te niedostosowania.sztani pisze:Sumisiu praktykanci byli już i za mojego pobytu bo muszą gdzieś praktyki odbyć . Są spolecznie (fizjoterapeuci ) większość ma licencjat i magisterkę wiem ,że część studiuje na kierunku fizjoterapii . dokształcają się a to dobrze . wszystko na temat przejść barierek to prawda zrobiłem trochę fotek schodów zewnętrznych i dojścia do Almy to porażka nogi można połamać znajdę trochę czasu to powklejam .Winda często nieczynna była tylko przy stołówce a reszta bujaj o kulach po schodach. bylem zadowolony z rehabilitacji reszta to szczegół . acha było b. zimno w pokojach jak jest teraz ?
-
Katarzyna_123
- Aktywny Kuracjusz

- Na forum od: 24 wrz 2016 14:20
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 0
Zdecydowanie. Schody, schody, schody.... nie dla wszystkich. Nierówne. Sliskie. Pochylenia podłogi - dla wozków inwalidzkich? - nie zaznaczone niczym, w ogóle tego obniżenia nie widać. Przewróciłam się na takim niewidocznym obniżeniu, stłukłam sobie solidnie kość ogonową i uszkodziłam staw w stopie.sumisia pisze: Najgorsze te niedostosowania.
Mieszkałam w części tej podobno gorszej, nie wiem, jak wygladają pozostałe pokoje. Na zimno narzekały osoby mieszkające w pokojach narożnych, przy podnośniku dla wózków (wiało stamtad). Ja chłodno miałam tylko na korytarzu, w pokoju grzejnik grzał jak szalony, zakręcałam go i spałam przy uchylonym oknie, więc dla mnie akurat. Akurat było dla mnie równiez na sali gimnastycznej, ale wiele osób skarżyło się, że jest tam zbyt zimno. Dostałam koc i narzutę, na ręcznik się nie załapałam, dobrze, że mialam sporo własnych:) W łazience robaki. Ha ha , a mowilam, ze wszystko zniose oprocz robakow...no coz, musiałam je tolerować. Nieszkodliwe, rybiki chyba sie nazywają? Brakowało też okresowo ciepłej wody.
Łóżko - druty okropne. Poprosiłam o zmiane, dostałam dodatkowy materac i już było OK, jednak miał swoją specyfikę - był jak łózko wodne:)
Zabiegi - miałam ich dużo - 9-8-7 w każdy tygodniu i mam nadzieję, że odczuję ich pozytywny wpływ. Personel fizjo fizyko - mogę pochwalić (najbardziej podobała mi się pani prowadząca gimnastyke mojej grupy - z kreconymi ciemnymi długimi włosami, ta co jezdzila rowniez na basen. Mam zamiar dzieki tak prowadzonej gimnastyce zapisac sie juz tu na miejscu na zajęcia gimnastyki kregoslupa, jesli podobne znajde....), kucharki - również, Obiady smaczne. Sniadania niestety szpitalne (zero warzywka), ale na to kucharki wpływu nie mają. Pokoj sprzątany co 2 dni. Udało mi się nie zachorować, może przysłużył sie temu jednoosobowy pokoj. ++
Pierwsze doświadczenie sanatoryjne za mną.
Wlaśnie dostałam potwierdzenie akceptacji wniosku o sanat NFZ. Czas oczekiwania - 26 miesięcy.
Pozdrawiam:)
- sztani
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 28 gru 2012 09:59
- Staż sanatoryjny: 12
- Podziękował: 2 razy
- Podziękowano: 7 razy
[ obrazek zewnętrzny ]
[ obrazek zewnętrzny ]
[ obrazek zewnętrzny ]
Pierwsza fotka to wjazd /wejście do Almy wieczorem nogi połam (cud ,że jeszcze nie)
następna to schody zewnętrzne z budynku ""D"" i widok za oknem z mojego pokoju. boczne widoczne lampki się nie palą
Grzejnik miałem z domu mimo tych mankamentów jakie opisujecie i opisuję ja byłem zadowolony z rehabilitacji.
- sumisia
- Kuracjusz

- sumisia
- Kuracjusz

- sumisia
- Kuracjusz

łazienka skrzydło a
[ obrazek zewnętrzny ]
[ obrazek zewnętrzny ][ obrazek zewnętrzny ][ obrazek zewnętrzny ][ obrazek zewnętrzny ]
no i na koniec "wyjątkowych rozmiarów pokój dla dwóch osób
[ obrazek zewnętrzny ]
- sumisia
- Kuracjusz