Planowana podwyżka za sanatorium
Re: Planowana podwyżka za sanatorium
ja w werano ostatnio jak byłam prywatnie - a udało mi się być w pawilonie D który co do zasady jest przeznaczony dla NFZ bo prywatne pobyty kwaterują w pawilonie G ale tam ceny są wyższe- czajnik miałam za DODATKOWA opata pomimo ze za pobyt płaciłam 100%. Ale pawilon D był za cenę niższą niż bym placila w tym który był przeznaczony dla komercji i czajnik był za dodatkową opłatą.GIENIA pisze: 13 lut 2025 10:41 No niestety nie Zbyszkua w Verano płacisz za czajnik ?
![]()
Byłam już kilka razy z NFZ i nigdy nie płaciłam![]()
-
zbigniew165
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 03 maja 2016 22:43
- Oddział NFZ: Łódzki
- Staż sanatoryjny: 10
- Podziękował: 49 razy
- Podziękowano: 62 razy
Ostatnio dwa tygodnie temu byłem z NFZ w Verano Kołobrzeg i na moje pytanie o jedynkę usłyszałem, że ich nie ma, chyba, że nie mam kończyny dolnej lub aparat tlenowy do oddychania, to może bym dostał, a dodam, że byłem dzień wcześniej jako jeden z pierwszych na turnusie.
W każdym obiekcie zgodnie z umowami z NFZ musi być zapewnione tylko kilka jedynek 3, 4, 5 lub 6 w zależności od liczby kuracjuszy w obiekcie na turnusie.
Dlatego ja po ostatnich doświadczeniach ze współspaczem w dwójce na razie rezygnuje z wyjazdów sanatoryjnych z NFZ.
a ja liczę na to że podniesienie opłat trochę pomoże. Może sanatoriom będzie się opłacało przydzielać jedynki kuracjuszom po podniesieniu opłat? a przynajmniej będą przychylniejsze w tym przydzielaniu? tak, w verano jest problem z jedynkami po remoncie, już w ubiegłym roku o tym pisałam. Nie jest to niemożliwe ale znacznie utrudnione.
Ja jeszcze nie zrezygnowałam z leczenia sanatoryjnego na NFZ ale przy obecnych zasadach wciskania kuracjuszy do pokojów wieloosobowych jestem na dobrej drodze do rezygnacji.
- GIENIA
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 18 maja 2016 10:12
- Oddział NFZ: Małopolski
- Staż sanatoryjny: 16
- Podziękował: 103 razy
- Podziękowano: 76 razy
Arker pisze: 06 mar 2025 19:49 A ja przeciw ,znajac zycie to te podwyzki nic nam nie polepsza ,jedynie wlascicielom kasa wieksza wpadnie
A ja uważam , że znacznie większe dopłaty , spowodowałyby łatwiejszy dostęp do dwójek i jedynek . Wieloosobowe i bez pełnego węzła powinny pozostać przy obecnych cenach .
Jeśli jedzie się latem na wczasy z rehabilitacją i pełnym wyżywieniem , we dwoje za niecałe 1 150 zł , to może gdyby podniesiona była opłata nawet o 100% , albo i więcej , część osób zrezygnowałoby , na rzecz innego wyjazdu .
Wtedy dwójka byłaby łatwiej dostępna dla każdego chętnego .
Być może wtedy każdy kuracjusz , a nie tylko uprzywilejowana grupa , miałby możliwość zakwaterowania w pokoju wg. własnych oczekiwań czy też możliwości finansowych .
A masz może Abstynencie inny pomysł na " uwolnienie " dwójek"