sanatorium dla 70+ czy jesteś za?
- Sloneczko
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
- Oddział NFZ: Świętokrzyski
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 30 razy
- Podziękowano: 34 razy
Re: sanatorium dla 70+ czy jesteś za?
- medi
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 22 lip 2011 15:26
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 6
- medi
- Przyjaciel forum

Słoneczko nie wiem jak Ci to powiedzieć delikatnie ,żeby nie obedrzeć Cię ze złudzeń .Emerytura Twojej matki w porównaniu z Twoją emeryturą może się jeszcze okazać baardzo duża .Sloneczko pisze:Cieszę się, że mam jeszcze matkę, kocham ja i pragnę aby była szczęśliwa. Dla niej odstąpiłabym swoją kolejkę do sanatorium. Ja jestem jeszcze czynna zawodowo i to mnie bardziej stać na wyjazd prywatny niż ją. Niestety wielu jest ludzi starszych, którym dzieci pomagają ze względu na tak niskie emerytury. Zresztą tak powinno być. Matka mnie wychowała więc teraz moja kolej na pomoc dla niej.
-
forumowicz
A to cytat czy piszesz że Tobie sie nalezy?medi pisze:Och Kruszynko i wracamy do punktu wyjścia ,mnie się należy koniec i kropka( Tak należy się ,ale ...nie dotarło do Ciebie to co napisałam i tyle .
Nalezy się opieka zdrowotna wszystkim ,a zamożniejszym czy bardzo zamożnym też ,jesli płacą podatki .Po prostu.
A jesli juz chodzi o mnie
- Sloneczko
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
- Oddział NFZ: Świętokrzyski
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 30 razy
- Podziękowano: 34 razy
- medi
- Przyjaciel forum

-
forumowicz
Ale Polacy zgarniają złoto
Pozdrawiam serdecznie
- administrator
- Administrator
- Na forum od: 28 lis 2008 22:27
- Staż sanatoryjny: 1
- Podziękował: 1 raz
- Podziękowano: 3 razy
Tu się kłania mniejszy przyrost naturalny i ryzyko braku wymienialności pokoleń, wynikające oczywiście z sytuacji ekonomicznej ale też z pewnej... edukacji społeczeństwa i myślenia w stylu - jeśli będę mieć mniej dzieci, to zapewnię im lepszą przyszłość, szkoły, mieszkanie itp. Nie ma już wiele tych rodzin mających po 5 dzieci jak było kiedyś. Ta ekonomiczna świadomość jest w tym względzie zabójcza. Po wojnie szkoła średnia to był szczyt, potem standard, obecnie większość młodzieży nie odpuszcza szkoły wyższej. Ogólnie lepsze wykształcenie daje też ogólnie wyższą świadomość ekonomiczną i... średnio mniej dzieci o czym pisałem wyżej. Dokładając do tego otwarte granice, brak pracy w Polsce, a co się z tym wiąże sporą emigrację, trzeba powiedzieć, że nie będzie łatwo.
Skrótowo podsumowując wynika z tego, że nasi rodzice zapewniają nam taką przyszłość jaka nas spotyka. Oni zapewniają nam zarówno życie rodzinne jak i przygotowują życie w kraju. Wystarczy krótki okres "błędów i wypaczeń", wojna czy komunizm, zły rząd przez kilka lat, kryzys światowy i już kolejne pokolenia mają niezwykle trudno by naprawić to co zepsuli ich rodzice. Niestety te złe okresy ciągną się za naszym krajem jeden za drugim i z ogólnie panującej biedy, mamy to co mamy. Możemy więc winić naszych rodziców czyli 50-latkowie 70-latków, 30-latkowie 50-latków, ale pamiętajmy też, że nasi rodzice swoją sytuację też zawdzięczali poprzednikom, a sami na pewno nie chcieli dla własnych dzieci źle. Recepty jak wybrnąć z tego kręgu chyba nie ma, ale zawsze należy starać się zrobić wszystko tak by móc sobie spojrzeć w oczy przed lustrem i powiedzieć "zrobiłem co mogłem by być dobrym człowiekiem".
Cóż, będę tu chyba adminował do emerytury i dłużej
- medi
- Przyjaciel forum