Rezygnacja ze skierowania do sanatorium

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
Justi
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 10 cze 2014 09:22
Oddział NFZ: Warmińsko-Mazurski
Staż sanatoryjny: 1

Re: Rezygnacja ze skierowania do sanatorium

Post autor: Justi »

Witam
POdpisuję się pod tym co napisała Kruszynka. To trudna decyzja i każdy musi sam ją rozważyć. Rok temu zmarła mi mama na raka... Męczyła się ponad 2 lata a razem z nią "chorowaliśmy" my, jej najbliżsi... Nawet nie zdawaliśmy sobie jakie trudne mamy przed sobą wyzwanie . Zmęczenie psycho-fizyczne może każdego wykończyć a skutki mogą być opłakane... Potrzebujemy siły by wspierać i opiekować się chorym członkiem rodziny a tymczasem nasze zdrowie same podupada... Tak było w moim przypadku. Dopiero po śmierci mamy sobie to uświadomiłam kiedy było już trochę późno... Kręgosłup poważnie ucierpiał na tym i nie tylko ... Siada psycha...
Teraz ojciec choruje na raka... Jestem jeszcze młoda... chcę żyć bo mam po co i dla kogo. Po raz pierwszy po 3 latach mogłam w końcu gdzieś wyjechać i zająć się swoim zdrowiem. Było to sanatorium z ZUS-u i nie żałuję :) Ale każdy z nas jest inny, ja musiałam dojrzeć do tej decyzji i moje doświadczenia podczas choroby mamy mi w tym pomogły. Trzeba być silnym, a nie będziesz wtedy kiedy sam nie zadbasz o swoje zdrowie. 3mam kciuki i pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
ewasz
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 10 mar 2014 20:44
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 16 razy
Podziękowano: 26 razy

Post autor: ewasz »

Tak się złożyło, że też po śmierci mamy dostałam wyjazd do sanatorium. Moje zdrowie i psycha tak podupadła, że znalazłam się w szpitalu. Wszystko związane z wyjazdem załatwił szpital. Pojechałam. To był mój pierwszy wyjazd. Byłam pełna obaw i mieszanych uczuć. Odżyłam i podreperowałam nadwątlone zdrowie.
Teraz byłam drugi raz. Jestem zadowolona bo znowu na jakiś czas podreperowałam swój kręgosłup :D
Ważna jest nasza rodzina ale nie zapominajmy przy tym o sobie.
Pozdrawiam :kwiat:
kasiula
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 13 mar 2012 11:16
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: kasiula »

ewasz pisze:Tak się złożyło, że też po śmierci mamy dostałam wyjazd do sanatorium. Moje zdrowie i psycha tak podupadła, że znalazłam się w szpitalu. Wszystko związane z wyjazdem załatwił szpital. Pojechałam. To był mój pierwszy wyjazd. Byłam pełna obaw i mieszanych uczuć. Odżyłam i podreperowałam nadwątlone zdrowie.
Teraz byłam drugi raz. Jestem zadowolona bo znowu na jakiś czas podreperowałam swój kręgosłup :D
Ważna jest nasza rodzina ale nie zapominajmy przy tym o sobie.
Pozdrawiam :kwiat:
Masz racje Ewa....jak sami o siebie nie zadbamy to nikt o nas nie zadba....nikt nikogo nie czuje......niestety...albo może lepiej stety..... :kwiat:
Awatar użytkownika
chorowitks
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 26 gru 2011 11:16

Post autor: chorowitks »

Witam, dawno już tu nie zaglądałem. Mam pytanie w związku z rezygnacją z wyjazdu do sanatorium i odesłaniem skierowania do NFZ. Do tej pory cisza, nie wiem co się dzieje z moją dokumentacją, czy NFZ odsyła ją zaraz do weryfikacji do lekarza rodzinnego czy najpierw zarejestruje ponownie i dopiero jak kończy się ważność badań odsyła? Mój lekarz rodzinny nic nie wie, podejrzewam, że wniosek do sanatorium gdzieś się komuś zawieruszył.....Badania miałem robione w czerwcu 2013r.
Awatar użytkownika
margot
W naszej pamięci
W naszej pamięci
Na forum od: 26 lip 2010 13:17
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: margot »

Podstawowe badania są ważne 6 miesięcy więc będziesz musiał zrobić ponownie.
Może zadzwoń do swojego NFZ i wtedy otrzymasz wiążącą odpowiedź .
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
chorowitks
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

Czy ktoś zwracał skierowanie do NFZ? Jak dalej wygląda załatwianie formalności? Do NFZ nie mogę się dodzwonić....
Awatar użytkownika
Ida
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 21 sie 2010 11:08
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 13

Post autor: Ida »

Sprawdź w przeglądarce skierowań, może to coś wyjaśni, jest tam taki wariant "ROZPATRYWANIE REZYGNACJI PRZEZ LEKARZA BALNEOLOGA".
Awatar użytkownika
chorowitks
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

Niestety, w przeglądarce pisze: Świadczeniobiorca zrezygnował z leczenia. Nowego nr jeszcze nie mam, a zrezygnowałem 15 lipca. Myślę, że do tej pory jakaś informacja powinna do mnie już dotrzeć. Co mam dalej robić? Czekać jeszcze? Rezygnację umotywowałem i pani w NFZ powiedziała mi, że zarejestrują mnie od początku. Czy to zgodnie z przepisami?
Awatar użytkownika
Ida
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 21 sie 2010 11:08
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 13

Post autor: Ida »

Czasami łatwiej się dodzwonić przed samym końcem godzin urzędowania.
Beataa2702
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 27 mar 2014 21:22
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: Beataa2702 »

chorowitks pisze:Niestety, w przeglądarce pisze: Świadczeniobiorca zrezygnował z leczenia. Nowego nr jeszcze nie mam, a zrezygnowałem 15 lipca. Myślę, że do tej pory jakaś informacja powinna do mnie już dotrzeć. Co mam dalej robić? Czekać jeszcze? Rezygnację umotywowałem i pani w NFZ powiedziała mi, że zarejestrują mnie od początku. Czy to zgodnie z przepisami?
Witaj chorowitks - status w przeglądarce mówi jasno : Świadczeniobiorca zrezygnował z leczenia - myślę że musisz zaczynać od początku . nowe skierowanie , nowe badania i nowa kolejka - Dobrze by było gdybyś mógł osobiście porozmawiać na ten temat w NFZ a jak nie masz takiej możliwości próbuj dodzwonić się z rana tak na dzień dobry i nie daj się zbyć - pozdrawiam i życzę powodzenia :)
ODPOWIEDZ