Jezeli bedę kładła w słoiki kapustę to wypróbuję twój przepis napewno Małgosiumalgorzatas pisze:Sloneczko tak napisałamskorzystasz to będe się cieszyła...to tylko propozycja
Przetwory na zimę i nie tylko .......
Uwaga! Zamieszczamy osobiście sprawdzone przepisy. Jeśli wstawiacie zdjęcia, powinny to być zdjęcia samodzielnie przygotowanych potraw.
W pozostałych zasadach pisania obowiązuje jak zwykle regulamin forum viewtopic.php?t=10 oraz netykieta.
- Sloneczko
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
- Oddział NFZ: Świętokrzyski
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 30 razy
- Podziękowano: 34 razy
Re: Przetwory na zimę i nie tylko .......
1kg papryki
6-7 ząbków czosnku
kilka gałązek kopru
1 łyżeczka ziela
3-4 liście laurowe
3 dkg soli na 1 litr wody
Paprykę kroję w długie paski, czosnek w plasterki, liście kruszę. Gotuję wodę z solą i zielem i odstawiam żeby wystygła. W słoikach układam paprykę dodając czosnek i koper. Daję sporo czosnku. Zalewam paprykę tylko do wysokości szyjki słoika, zakręcam i odstawiam na kilka dni. Jeśli chcę mieć paprykę na zimę to pasteryzuję słoiki, dzięki temu lepiej się trzema i nie jest przekiszona. Do szybkiej konsumpcji nie zawracam sobie głowy pasteryzacją
- malgorzatas
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 16 lis 2013 14:16
- Oddział NFZ: Wielkopolski
- Staż sanatoryjny: 6
- Podziękował: 1 raz
- Podziękowano: 2 razy
[ obrazek zewnętrzny ]Sloneczko pisze:Jezeli bedę kładła w słoiki kapustę to wypróbuję twój przepis napewno Małgosiumalgorzatas pisze:Sloneczko tak napisałamskorzystasz to będe się cieszyła...to tylko propozycja
8 kg kapusty
2 kg marchwi
1/2 kg buraków
25 dkg pietruszki
25 dkg selera
25 dkg pora
10 dkg soli
Wszystko pokroić, posolić, wymieszać, ubić i odstawić na 10 dni. Następnie kłaść w słoiki i zagotować.
- Sloneczko
- Przyjaciel forum

Nikanika731207 pisze:Jak już wyciągłam zeszyt to jeszcze napiszę jeden przepis. Uprzedzam produkcja jest spora![]()
![]()
![]()
8 kg kapusty
2 kg marchwi
1/2 kg buraków
25 dkg pietruszki
25 dkg selera
25 dkg pora
10 dkg soli
Wszystko pokroić, posolić, wymieszać, ubić i odstawić na 10 dni. Następnie kłaść w słoiki i zagotować.
- Sloneczko
- Przyjaciel forum

Ja też poproszędziunia60 pisze:Nika a masz może przepis na tą marchewkę ?? Jeśli tak to poproszę
ok. dzięki będę czekałanika731207 pisze:Niestety nie mam, ale jak zdobędę to napiszę.