Sanatorium z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
zuza-zuza
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 08 maja 2017 13:08
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 4

Re: Sanatorium z ZUS

Post autor: zuza-zuza »

Pani z ZUSu twierdziła, że ZUS, nie przedłużył umowy z sanatorium w Cieplicach. Tam miałam skierowanie na maj.
Awatar użytkownika
Archibald
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 16 paź 2021 13:53
Podziękował: 20 razy
Podziękowano: 24 razy

Post autor: Archibald »

Komisję miałem na początku września 2021, dostałem skierowanie w grudniu 2021 na maj 2022.
Awatar użytkownika
andrzej590
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 28 kwie 2017 12:58
Staż sanatoryjny: 10

Post autor: andrzej590 »

Dzieki za odpowiedzi,pytam w imieniu kogos tez oczekujacego.
Awatar użytkownika
gosiam
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 01 mar 2013 18:28
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 1 raz

Post autor: gosiam »

Kleinehexe pisze: 03 sty 2022 20:00 Potwierdzam to co pisze Dagna, na pierwszym organizacyjnym spotkaniu zostaliśmy poinformowani, że żadnych zabiegów nie można sobie dokupić, bo przepisy na to nie pozwalają, jedynie zabiegi spa, a nie o takie zabiegi oczywiście nam chodziło. :D Trzeba też zaznaczyć, że te dodatkowe popołudniowe zabiegi to często rehabilitacja psychologiczna, edukacja zdrowotna itp.,  oczywiście także potrzebna, ale jeśli jest się kolejny raz, albo już zna się pewne metody np. radzenia sobie ze stresem, to trochę strata czasu. Lepiej wykorzystałabym ten czas, wykupując sobie dodatkowe zabiegi na inne schorzenie. Ale oczywiście nie narzekam,  bo warto oczywiście korzystać z tego co jest nam oferowane, albo "zamienić na zabiegi bardziej relaksujące". ;) :lol:
Dokładnie. Bylam w Ciechocinku. I tez bylo spotkanie na ktorym zostalismy poinformowani ze nie mozna dokupić źadnych zabiegów :(
Awatar użytkownika
gosiam
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 01 mar 2013 18:28
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 1 raz

Post autor: gosiam »

Bylam w 2016r. w Gracji. Owszym cenniki byly wywieszone ale dla kuracjuszy komercyjnych lub z NFZ. Ci jak najbardziej mogli kupic co chcieli. Jak jest obecnie nie wiem. Pozdrawiam wyjeżdżających
Awatar użytkownika
Archibald
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Wczoraj otrzymałem z ZUS-u pismo, iż w związku z ograniczeniem ilości miejsc w ośrodku Plon w Polańczyku informują, że Zawiadomienie o rehabilitacji leczniczej w ramach prewencji rentowej ZUS na turnus 13.05.2022 r. w tym ośrodku straciło ważność. Dostałem nowe skierowanie do Domu Zdrojowego Szpitala Uzdrowiskowego z Oddziałem Sanatoryjnym w Szczawnie-Zdroju na turnus od 25.06.2022r. Ktoś może był, może coś o tym miejscu napisać.
Awatar użytkownika
Archibald
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

A wracając do dodatkowych zabiegów, to również w nowym miejscu, gdzie mnie przekierowano, czyli Dom Zdrojowy Szczawno-Zdrój takie informacje znalazłem na stronie internetowej uzdrowiska:
Obrazek
Apolinary
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 25 wrz 2016 08:03
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Apolinary »

Witam, otrzymałem takie orzeczenie z zusu "stwierdzono potrzebę rehabilitacji leczniczej w zakresie narządu ruchu w systemie stacjonarnym". Dodam, że nie byłem na komisji, wszystko odbyło się zaocznie. To znaczy, że teraz czekać tylko na skierowanie? jak tak to jaki może to być w przybliżeniu czas?
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 26 maja 2018 11:42
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 3
Podziękował: 4 razy

Post autor: ANDY12345 »

Na pewno będzie to dłuższy termin, nawet i 3 miesiące.... spokojnie się spakujesz , zdrówka.
Awatar użytkownika
Archibald
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Wszystko zależy od terminów i miejsc jakimi dysponuje przynależny Oddział ZUS. Ja miałem komisję we wrześniu 2021i już raz przesunięty termin, teraz jest to 25 czerwiec. Pewnie zależy też od schorzenia, którego dotyczy rehabilitacja.
ODPOWIEDZ