Sanatorium z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
krysiapff
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 09 lut 2017 13:23
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 1

Re: Sanatorium z ZUS

Post autor: krysiapff »

]Witam czy jest ktoś z oddziału Chrzanów? Gdzie kierują i jak długo się czeka? Jestem na świadczeniu rehabilitacyjnym do 8 sierpnia a wczoraj ortopeda wystawił mi wniosek o sanatorium
Awatar użytkownika
Muzyczka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 23 mar 2018 19:45
Podziękował: 3 razy
Podziękowano: 3 razy

Post autor: Muzyczka »

Witaj, Jeśli cokolwiek mogę podpowiedzieć, bo to ZUS Małopolski, co napisane zostało, jeżeli chodzi o Chrzanów ...przynajmniej tak mi się wydaje... to Małopolska wysyła do Rymanowa Zdrój, do Iwonicza-Zdrój, do Wysowej, do Krynicy Zdrój, do Muszyny- zależy też jakie schorzenie.... Ja chwilę temu jak miałam złamanie po wypadku to też z ortopedii, to miałam skierowanie z Zus-u do Iwonicza-Zdrój. Ale to było chwilkę temu, wtedy jeszcze otrzymywało się kilka terminów i w różne miejsca były propozycje... więc i była Krynica-Zdrój- Stary Dom Zdrojowy, była Wysowa Glinik lub Bielenda,a także Rymanów-Zdrój i Muszyna....Teraz konkretnie można w jedno miejsce otrzymać... Można ewentualnie dzwonić do Zus-u i pytać, jak będzie decyzja pozytywna...czego życzę. . Nie wiem, czy coś pomogłam... serdecznie pozdrawiam...
Awatar użytkownika
krysiapff
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Muzyczka :serce: serdecznie dziękuję za odpowiedź pomogłaś dużo , zobaczę czy mi przyznają i jak długo trzeba czekać buziaki
Groszek+00
Na forum od: 25 kwie 2022 12:03
Oddział NFZ: Pomorski

Post autor: Groszek+00 »

Witam,
jadę pierwszy raz do sanatorium z ZUS-u (woj.pomorskie). Czy wiecie jaki jest czas oczekiwania mniej-więcej na wyjazd (decyzję mam z 14.03.2022)? Na stronie piszą że w ciągu 3 m-cy od decyzji ale wiadomo że życie pisze różne scenariusze ;) .
Awatar użytkownika
krysiapff
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Heyo Ja tez wybieram się pierwszy raz z ZUS ale nawet jeszcze noe mam odpowiedzi czy mi przyznają czy tez nie ! Jestem obecnie na świadczeniu rehabilitacyjnym do 8.sierpnia z powodu złamania prawej ręki ,wdał się zespół
algodystroficzny i rękę mam prawie wcale nie sprawną , Podobno jest coraz dłuższy czas oczekiwania ale to tez zależy od oddziału i czy jesteśmy na l4 ,świadczeniu czy może pracujemy Chwal sie jak dostaniesz przydział 🙂Trzymam kciuki za szybki wyjazd
Awatar użytkownika
Muzyczka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Witam, Groszek, bywa różnie z czasem czekania.... Zależy na jakie schorzenie, ile osób czeka i w jakim Zus-ie- tj. województwie. ponoć też decydują okoliczności, czy jest się na świadczeniu, czy na zwolnieniu( wtedy trzeba do 182 dni, kiedy koniec L4)...U mnie obecnie była decyzja w marcu, na początku, a złożone 10 lutego. Dowiedziałam się również w marcu, że skierowania na czerwiec-lipiec zostały już wydane..( tak wcześnie) poprzedzielane.... Otrzymałam przed świętami, na początku kwietnia decyzję przydziału do ośrodka na 6 sierpień, czyli 4 miesiące wcześniej. Kiedyś nawet czekałam 6 miesięcy, z jesieni, do kwietnia, a i bywało krócej lub 3, 5 miesięcy.... Na moje schorzenie poinformowano mnie, że czeka ok.1000 ludzi z całej Polski.. i tak bywa... Niestety była pandemia, są zaległości, małe opóźnienia, i słyszałam, że i Ukraińcy przebywają, jeśli to prawda....Spokojnie... Cierpliwości.... Lub proszę dzwonić i pytać, też można... Jestem z południa Polski, małopolskie, nie pomorskie...Serdecznie pozdrawiam.
Awatar użytkownika
krysiapff
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Muzyczka :serce: pochwal się gdzie dostałaś przydział ? Ja dziś wstąpiłam do ZUS i powiedzieli że miesiąc się teraz czeka na odpowiedź a jeżeli niedawno byłam na komisji to raczej wydają wniosek zaocznie :!: A czas oczekiwania niewiadomy Pozdrawiam wszystkich oczekujących na rehabilitację
Awatar użytkownika
Muzyczka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Krysiapff-odpowiadam-Mam, mam przydział, ale nie wiem, czy jest się czym chwalić, cieszę się, że latem, i nie muszę brać L4 i najważniejsze, że mam już zarezerwowaną jedynkę, a co do przydziału- jestem skromna... hihihihi....w sierpniu latem, w pokoju tylko będę brać prysznic i spać... hihihihi..... Serdeczności...
Awatar użytkownika
krysiapff
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Muzyczka :kwiat: każde miejsce jest dobre byle rehabilitacja była dobra i przyniosła poprawę zdrowia :kwiat: A jeszcze latem i jedyneczka to już szczyt marzeń :serce: :serce: Powiedz jak udało ci się załatwić jedynkę :?: Tez mam marzenie żeby mieć jedynkę
Awatar użytkownika
Muzyczka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

O tak racja... Najważniejsze zabiegi...towarzystwo również....
Już odpowiem na zadane pytanie..... Akurat w tym przypadku nawet sama byłam zdziwiona. Zadzwoniłam do ośrodka ( a telefon obiektu poszukałam w internecie klikając tą miejscowość i szukając Sanatorium z Zus-u) i bardzo uprzejma Pani w recepcji potwierdziła turnusy, następnie zapisała mnie na listę, że jestem pierwsza, gdyż to jeszcze odległy termin, i nie ma problemu z pokojem, a są tylko 3 takie pokoje jedynki na pierwszym piętrze. Tyle w temacie.....czasem udaje się..... Dzwoniłam przeszło 2 tygodnie temu.
Potem dzwoniłam jeszcze drugi raz pytając się ile kosztuje przyjazd prywatnie, że mają turnusy tygodniowe, oprócz Zusowskich, bo chciałam załatwić dla mamy. Nasza grupa liczyć będzie 20 osób i następna za parę dni taka sama zjedzie... Prywatnie kwota oszałamiająca- za dobę 299 zł z pakietem minimalnymi-medycznym.... Potem zadzwoniłam też pytając się o wyposażenie pokojów czy jest czajnik w pokoju więc jest, i 2 ręczniki, ale niestety nie ma lodówki- są tylko w paru pokojach dwuosobowych, więc może uda się przechować cosik u miłych sąsiadów... Zawsze trzeba pytać i próbować. Również wczoraj rozmawiałam telefonicznie z panią- nie z tego Forum, tylko z Facebooka- z grupy sanatoria z ZUS-u i była w tym miejscu i opowiedziała mi jak tam jest, co i jak jak ona była 2 i pół roku temu... Warto pytać, doinformowywać się, z jednej strony uważam, że najlepiej jechać do tego miejsca, które się już zna i czuje się bezpiecznie i pewnie, ale to już za którymś razem. A najgorszy może pierwszy raz, ale zawsze trzeba być dobrej myśli i być pozytywnie nastawionym....
Serdecznie pozdrawiam...
ODPOWIEDZ