Sanatorium z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Habr
Na forum od: 08 lip 2023 20:05
Oddział NFZ: Kujawsko-Pomorski

Re: Sanatorium z ZUS

Post autor: Habr »

Tienka pisze: 26 kwie 2023 18:51 Komisję miałam w grudniu. Skierowanie otrzymałam wczoraj, a wyjazd 27.07.23
Ja w styczniu, ten sam termin do Gołdapi.
Nina1_
Na forum od: 12 lip 2023 22:11

Post autor: Nina1_ »

Dzień dobry,
czy ktoś z Was otrzymał informację o terminie sanatorium z Wrocławia (narząd głosu)? Czy długo musieliście czekać na wyjazd? Dostałam odpowiedź 4 lipca i mam obawy, czy nie będę musiała zrezygnować ze swoich planów w sierpniu, co wiąże się z utratą kosztów. Na innych stronach wyczytałam, że czas oczekiwania to 8-12 tygodni. Z góry dziękuję za odpowiedź. ;)
Tapamaraba
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 17 lis 2016 16:11
Oddział NFZ: Mazowiecki
Podziękowano: 4 razy

Post autor: Tapamaraba »

Muzyczka pisze: 05 lip 2023 13:12 Witam, wszystko tam jest niestety bardzo opóźnione . I długo trwa.....nie tak jak kiedyś, ponoć brak lekarzy orzeczników i dużo zgłoszeń. ...
Trzeba spokojnie czekać i nie denerwować się... Choć łatwo to mówić czy pisać. Eh....
Serdecznie pozdrawiam...
Muzyczko tak trudno jest czekać wiedząc ,że czas się kurczy ...wysyłając dokumenty miałam do dyspozycji prawie 5 miesięcy świadczenia .Dziś po ponad 2 miesiącach oczekiwania dalej nie wiem nic konkretnego.Po 6 dniach od wysłania pytania do ZUS przez stronę PUE dostałam odpowiedź ,że na dzień dzisiejszy nie zostało wydane orzeczenie w sprawie mojej rehabilitacji leczniczej .Po rozmowie z Panią z mojego oddziału ZUS usłyszałam , że przecież nie muszę jeździć co rok!! Nadmienię iż byłam w październiku 2022 a wcześniej ostatni raz październik 2018..Po mojej wypowiedzi ,że potrzebuję rehabilitacji ponieważ dalej nie wróciłam do sprawności -Pani powiedziała żebym składała dokumenty na rentę . I Tyle w temacie .
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Muzyczka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 23 mar 2018 19:45
Oddział NFZ: Małopolski
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 3 razy

Post autor: Muzyczka »

Wiem i rozumiem.... Proszę spojrzeć na taką sytuację,że jeśli jest tam dużo próśb z prewencji, są opóźnienia, to nie da się chyba tego przeskoczyć....
Lub są to rzeczy niezależne.... I czasowo nie do przeskoczenia być może...
Potrzeba rehabilitacji zrozumiała, jednak to teraz wszystko trwa... Wspieram i trzeba być dobrej nadziei...
Serdecznie pozdrawiam...
Awatar użytkownika
woytek
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 28 gru 2012 17:41
Oddział NFZ: Podlaski
Staż sanatoryjny: 9

Post autor: woytek »

Jaki jest teraz czas oczekiwania na wyjazd w ZUS Białystok?
Sabina_
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 11 wrz 2023 12:12
Oddział NFZ: Śląski

Post autor: Sabina_ »

Dzień dobry :)
Mam pytanie, jestem na świadczeniu rehabilitacyjnym od początku sierpnia do końca listopada. 17.08 dostałam orzeczenie od lekarza orzecznika w którym stwierdza potrzebę rehabilitacji leczniczej w zakresie psychosomatycznych w systemie stacjonarnym. Rozumiem, że teraz muszę czekać na informację z datą wyjazdu.
Czy orientujecie się czy termin może jeszcze objąć termin świadczenia? tzn do końca listopada? czy raczej na to nie patrzą?
Z góry dziękuję za każdą odp. To mój pierwszy wyjazd do sanatorium i naprawdę nie wiem jak to wygląda.. :kwiat:
Awatar użytkownika
woytek
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 28 gru 2012 17:41
Oddział NFZ: Podlaski
Staż sanatoryjny: 9

Post autor: woytek »

Stawiam na przydział podczas świadczenia.
Bibi2
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 07 kwie 2021 14:26
Podziękował: 44 razy
Podziękowano: 70 razy

Post autor: Bibi2 »

Oj to różnie może być , chyba też skłaniałabym się do wypowiedzi Wojtka.
Sabina, a Tobie co by bardziej pasowało? , jeśli w terminie zasiłku , to proponowałabym napisać do ZUS-u ,
Oni i tak zrobią jak chcą ale nie szkodzi poprosić .
Kiedyś było dużo ośrodków rehabilitacyjnych , a teraz baza ZUS-owska bardzo się skurczyła , dlatego jest długi czas oczekiwania .
Sabina_
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

Szczerze powiedziawszy myślałam, że wyjadę jeszcze w terminie tego świadczenia i że nie będę musiała go przedłużać.. a jeśli rzeczywiście się nic nie ruszy to kiedy ewentualnie musiałabym składać papiery o przedłużenie?
Chyba zadzwonię do zusu i po prostu zapytam czy mogę liczyć na to, że się " zmieszczę"? :) bardzo Wam dziękuję za odp.
Sabina_
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

I jeszcze jedno..
U mnie jest to rehabilitacja w ramach prewencji rentowej na wniosek lekarza. On wszystkie papiery przesłał do Zusu elektronicznie. Czy jadąc do sanatorium muszę mieć dokumentację medyczną ze sobą? Pytam, bo tak naprawdę niczego takiego nie posiadam :/
ODPOWIEDZ