Sanatorium z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
Migotka333
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 24 sty 2019 17:26
Oddział NFZ: Śląski

Re: Sanatorium z ZUS

Post autor: Migotka333 »

Witaj Emi
Wyjazd nad morze.
Tylko kiepski dojazd :(

Ps.Iwonicz Zdrój piękne miejsce :serce:
Awatar użytkownika
Emi85
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 19 sty 2024 15:41
Oddział NFZ: Mazowiecki

Post autor: Emi85 »

Ja to ogólnie jadę pierwszy raz do sanatorium więc jeszcze nie mam rozeznania :roll: Przyznano mi na narząd ruchu jak to stwierdził mój Neurochirurg " Pani kręgosłup to cały do wymiany" . Narazie jest wielki strach co zabrać , o co pytają, czy wiekowo jakoś pokoje dobierają czy trafię na nie obrażając nikogo Seniora. Nic nie wiem :shock:
Awatar użytkownika
Martinka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 06 maja 2014 12:50
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 6 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: Martinka »

Witam :kwiat:
Emi, a które sanatorium w tym Iwoniczu?
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 20 mar 2020 22:12
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 72 razy

Post autor: Kleinehexe »

Emi85 pisze: 19 sty 2024 17:51 Ja to ogólnie jadę pierwszy raz do sanatorium więc jeszcze nie mam rozeznania :roll: Przyznano mi na narząd ruchu jak to stwierdził mój Neurochirurg " Pani kręgosłup to cały do wymiany" . Narazie jest wielki strach co zabrać , o co pytają, czy wiekowo jakoś pokoje dobierają czy trafię na nie obrażając nikogo Seniora. Nic nie wiem :shock:
Emi85, jak ja jechałam pierwszy raz, to miałam podobne obawy, zwłaszcza co do towarzystwa w pokoju. :) Tu cię mogę uspokoić. Z rehabilitacji w ramach prewencji ZUS mogą korzystać tylko osoby pracujące, a więc jeszcze w sile wieku. Nie wiem ile masz lat, ale osoby 60+ ,to też pełni pasji ludzie, a zapawne będą młodsze 40 +, 50+. :)
Udanej kuracji. :kwiat:
Awatar użytkownika
Emi85
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

Sanatorium Sanvit :roll:
Ja rocznik 85 więc jeszcze 4 z przodu nie mam :D :lol:
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękował: 37 razy
Podziękowano: 71 razy

Post autor: Dzia_dek »

Emi85 pisze: (...) czy wiekowo jakoś pokoje dobierają czy trafię na nie obrażając nikogo Seniora. Nic nie wiem :shock:
Emi nie przejmuj się tak bardzo. Na seniora na 100% nie trafisz, nawet jakbyś bardzo chciała. Ewentualnie może być seniorka. :lol:
To oczywiście taki mały żart. Większość ośrodków stara się dobierać osoby zbliżone wiekowo w jednym pokoju. Prewencja ZUS-u
to pokoje dwuosobowe więc też luzik, a jak poczytasz trochę postów na naszym forum, znajdziesz odpowiedzi, jeśli nie na
wszystkie to na pewno, na większość Twoich pytań. ;)
p.s. "SANVIT" w Iwoniczu Zdroju; myślę, że to najlepszy obiekt na prewencję z ZUS. Wszystko na miejscu, nawet ładny basen. :)
Awatar użytkownika
Emi85
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

Czytam sobie tutaj cały czas :mrgreen: jeszcze 2 miesiące do wyjazdu więc jest czas na przygotowanie :)
Awatar użytkownika
Martinka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 06 maja 2014 12:50
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 6 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: Martinka »

Emi nie przejmuj się :)
Dzia dek dobrze mówi , możesz poprosić przy rejestracji o osobę w zbliżonym wieku lub fajną z wygladu :lol:
Ja w sanatorium byłam w wieku 35 lat i powiem, że spotkałam się z dziwnym zachowaniem jednej kuracjuszki. :roll: i głupiej sugeracji . :shock:
Będzie dobrze. Ja w Iwoniczu byłam w Klimacie i w Excelsiorze, w tym ostatnim latem 2023 r :)
Życzę udanych zabiegów i fajnego towarzystwa :)
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 20 mar 2020 22:12
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 72 razy

Post autor: Kleinehexe »

Jak sama widzisz po wpisie Martinki, bywają i ludzie 30+ na turnusach ZUS. :)

Jadąc pierwszy raz, nie miałam pojęcia, że istnieje takie Forum, więc jechałam całkiem zielona, świeżynka jakich mało. :lol: Do pokoju przydzielono mi babeczkę 10 lat starszą i świetnie się dogadałyśmy. Nie wiem kto tam nad tym czuwał, ale śmiałyśmy się, że dobrali nas idealnie. Jedna dziwniejsza od drugiej. Nikt inny po pobycie z nami w pokoju o zdrowych zmysłach do domu, by nie wyjechał. :lol:
Ten wyjazd nauczył mnie tego, że PESEL nie ma znaczenia, a to co człowiekowi w duszy gra. Są młodzi o charakterze starych zgredów i starsi z duszą dziecka. Także warto czasem przymknąć oko na wiek i wejść w interakcję. :D
Aż normalnie ci zazdroszczę tego dreszczyku niepewności przed nowym doświadczeniem. :D
Awatar użytkownika
Emi85
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

Szczerze to wiem że PESEL nie ma znaczenia ale chciałabym móc pogadać o czymś innym niż wizytach u lekarzy chorobach itp a u osoby starszej to jedyne tematy do pogadania .
Biorę kijki to w razie co będę wyruszać w trasę na zwiedzanie aby nie siedzieć za wiele na tyłku bo tego nie lubię .
Jestem osobą z ADHD więc nie usiedzę na tyłku 🤣
Mam pytanie do osób które były w Sanvit czy trzeba mieć czepek na basen ? Pytam bo jestem osobą z niedosłuchem i jak wyjmę aparaty i wdzieje czepek to będę głucha jak pień 😔
ODPOWIEDZ