Sanatorium z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Re: Sanatorium z ZUS

Post autor: sztani »

Sam tego doswiadczylem , spojrzenie ,zero badań i dokumentów .Ocena zdolny i zdrowy . may samych Kaszpirowskich orzeczników :lol: :lol: :lol: :lol:
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 kwie 2013 19:16
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Rachel »

darek pisze:..Czytam i zastanawiam się BEZ URAZY !!!
Na forum nie dajemy się lekarzom orzecznikom
... przychodzimy na komisję i ...
Jesteśmy cicho odpowiadamy na pytania jeżeli się pojawią a po wyjściu mamy pretensje .
Byłem na wielu komisjach obserwowałem tak na korytarzu ludzi jak i lekarzy zdarzyło się i Mi ,że lekarz zabrał tak grupę jak i świadczenie bo wchodzi chłop 190 cm z wagą 100 kg i wg prawideł ZDROWY , szybkim odwołaniu Udało się przygotować do KOMISJI
Nawet dziś gdy byłem na konsultacji w SCCS w Zabrzu padło pytanie Pan w czyim imieniu!!
Rozmawiajmy od wejścia z lekarzem ,zasugerujmy Mu czy to wypis czy zaświadczenie Bądźmy przygotowani do Komisji
Jest opcja ,aby ograniczać przyznawanie świadczeń nie tylko z ZUS ale MOPS , KRUS czy innych
Jeżeli poddamy się tylko pewien minister będzie zadowolony
Jest w tym racja co napisałeś, ale ja bym tak wszystkich do jednego worka nie wrzucała. Akurat ja byłam na dwóch komisjach i na obydwu dałam sobie radę :)
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Czasami nie masz nic do powiedzenia Rachel z calym szacunkiem
Awatar użytkownika
margot
W naszej pamięci
W naszej pamięci
Na forum od: 26 lip 2010 13:17
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: margot »

Będąc ostatnio na komisji dowiedziałam się , że ZUS dąży do przyznawania rehabilitacji wyjazdowej - sanatorium raz na dwa lata tak jak NFZ .
Jeśli w tej chwili ktoś składa wniosek przed upływem roku lub tuż po upływie roku od ostatniego pobytu wniosek musi być zaakceptowany przez głównego orzecznika .
Tak było w moim przypadku , oczywiście trzeba kilkanaście minut zaczekać i jesteśmy informowani czy wniosek jest podpisany czy nie jest .
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Czy dotyczy to Margot np. innego schorzenia . z tego co wiem to ja bylem w Lutym i październiku to okolo 7 miesiecy na to samo :(
Awatar użytkownika
margot
W naszej pamięci
W naszej pamięci

Nie ma znaczenia schorzenie , ogólnie brany jest czas od ostatniego powrotu .
Taką informację otrzymałam od P. Doktor orzecznik .
Jeszcze w tej chwili nie jest to rygorystycznie przestrzegane , ale ZUS idzie w tym kierunku i takie mają wytyczne orzecznicy .
U mnie minie rok w maju od powrotu i właśnie dlatego akceptował główny orzecznik czyli szef.
Awatar użytkownika
nika7
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 04 lut 2014 12:29

Post autor: nika7 »

To mnie zaskoczyłaś Margot , bo jeszcze niedawno słyszałam że spokojnie można 2 razy w roku wyjechać
Awatar użytkownika
margot
W naszej pamięci
W naszej pamięci

Nika komisję miałam na początku kwietnia i takie informacje uzyskałam od lekarki i później w pokoju przydzielającym miejsce i termin wyjazdu.
Być może jest inaczej w przypadku ludzi przebywających na zwolnieniach , ale tego nie wiem .
Pani doktor argumentowała tę decyzję zwiększoną ilością osób ubiegających się o rehabilitację wyjazdową .
Awatar użytkownika
ewasz
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 10 mar 2014 20:44
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 47 razy
Podziękowano: 51 razy

Post autor: ewasz »

W jednym ZUS dadzą dojść do słowa a w drugim ? Jak nie pytam (orzecznik) to proszę do mnie nie mówić ! Z reguły w naszym ZUS nie pytają. Mąż miał kilka komisji a człowiekiem spokojnym nie jest i ciężko mu zatrzymać język za zębami i w kaszę sobie napluć nie da. Każdorazowo Jego ciśnienie sięgało apogeum.
Rentę dostał na stałe tj. do wieku emerytalnego (wydłużonego o 9 miesięcy po nowelizacji) co nie oznacza, że w międzyczasie nie będzie wezwany. Teraz są takie czasy, że niczego nie jest się pewnym.
Pozdrawiam :kwiat:
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Ja slyszalem i czytałem . .Ogólnie ;chorujesz ,sanatorium ,komisja ,zdrowy Może o to chodzi
ODPOWIEDZ